marynata - 6549 przepisów (strona:8/437)

Karkówka z fasolką i puree 146

Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w marynacie teriyaki 141

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka(...)sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki  - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki

Cztery Fajery
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 352

złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki na sos gotować ok. 5 min. Gorącym sosem zalać rybę z marynatami. Jak ryba z sosem wystygnie włożyć

IMPRESJA SMAKU
Grillowany kurczak w musztardowej marynacie z pestkami dyni na szpinaku 193

grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny. Przygotowanie: Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać

KreatywnePiny
Ziemniaczki w marynacie 179

gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Sola w miodowo-cytrynowej marynacie 137

idealne połączenie smaków. Dzięki cytrynie ryba staje się bardziej wyrazista a często jak np w przypadku płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu. Mój pomysł na dzisiaj, to właśnie cytrynowa marynata z odrobiną słodyczy. Polecam. SKŁADNIKI; 80 dkg mrożonej soli MARYNATA: sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka miodu sól  i pieprz

Gosia gotuje
Piersi z kurczaka w marynacie wielokulturowej 148

Składniki na marynatę/ sos: 120 g węgierskiego koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka zmielonej garam masala 3 łyżki pasty Piros Arany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo ostry sos na bazie pomidorów, z cebulą i kolendrą. (dostępne w lidlu) 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich  1 kg piersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy(...)pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam na blaszkę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Górę mięsa zakryłam luźno położonym papierem do pieczenia, na 10 minut przed końcem usunęłam wierzchni papier

ClauditteMissCooking
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 97

Składniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego  Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia

ClauditteMissCooking
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 199

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba(...)sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy wodę, która się z nich wytworzy. Dodajemy jogurt, posiekaną

Zakręcony Widelec
Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym. 176

fioletowy pan ktoś mało kiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego.Czego potrzebujemy?-udka z kurczaka-marynata; olej rzepakowy, łyżka miodu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.-olej rzepakowy-pół nieobranej cebuli-dwa ząbki czosnku nieobrane(...)bakłażan-oliwa-tymianek-ziemniaki puree na mleku Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę.Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.Pieczemy w 170 stopniach zależnie od wagi danego udka w stosunku 1kg/godzinę. Ja, a w zasadzie żona piecze ok 40 minut.Ścinamy

BaRepas
Udka pieczone w marynacie miodowo-cytrynowej 176

płaska łyżeczka soli2 zmiażdżone ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonej ostrej paprykiodrobina pieprzu cayenne1-2 łyżeczki ziół do drobiuSposób wykonania:1. Mięso umyć i osuszyć.2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.3. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok 50 minut

Kuchnia domowa Ani
Stek wołowy w marynacie 178

Dobry sposób na stek. Robimy trochę na odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,  pokrojony w cienkie paski, jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron.Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki2 steki wołowe ( u mnie antrykot)marynata5 łodyg tymianku(...)Smażyć  przez 3 minuty z każdej strony plus dodatkowo każdą stronę po odwróceniu jeszcze po 1 minucie z każdej stronyKiedy steki są gotowe, umieścić ją w naczyniu z marynatą  na 4 minuty, odwrócić i trzymać kolejne 4 minuty. Następnie położyć na desce i pokroić na cienkie plastry . Smacznego

Stare Gary
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 171

smaczna przekaske obiadowa.Swietnie przechowuja sie w lodowce,nawet do dwoch tygodni.Sledzie sa bardzo delikatne w smaku,lekko kwasne ze smakowicie zrownowazona slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata,ktorej uzywam rowniez do marynowania cukinii,swietnie nada sie rowniez do ogorkow czy tez grzybkowPrzepis na marynate:3 szklanki wody50 ml octu 25%5 lyzeczek cukru1 lyzeczka soliprzyprawy(...)Ulubione sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,by nie byly za slone.°Sledzie pokroic na 2-3 cm kawalki.°Sledzie na przemian z cebula ukladac w wyparzonym sloiku,zalac zimna marynata razem z przyprawami.Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze.Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym.Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 232

ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę

Monia miesza i gotuje
Soczyste mięsko z marynaty 157

robiłam kotlety schabowe z polędwicy wieprzowej postanowiłam wypróbować ten zestaw z wykorzystaniem mięsa wieprzowego..I wiecie co Wam powiem? żałuję , że zrobiłam tak tylko z dwoma plastrami polędwicy..Taka marynata z oliwy i kostki spisała się idealnie ..i jak widać może być także soczyste mięsko nie tylko z piersi, ale także i wieprzowe. polędwica wieprzowa kostka rosołowe Knorr oliwa Bertolli(...)extra vergine Polędwicę pokroić na plastry [ nie za cienkie , ale i nie za grube].Oliwę utrzeć z kostkami rosołowymi. Marynatą natrzeć płaty i odstawić na godzinę .Następnie smażyć na wolnym ogniu, kilka razy przewracając mięso

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 163

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól(...)Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do dużej miski, dodać składniki marynaty i dobrze wymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego

Niezły Młynek
1503. Kurczak z pysznej marynaty 183

cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2  części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Łosoś w ostrej marynacie 156

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na łososia w ostrej marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Szybki i prosty w wykonaniu. Ulubiony łosoś mojego męża. Polecam. Post Łosoś w ostrej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 186

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam!Marynata do mięsa:- 2 łyżki musztardy francuskiej- 2 łyżki miodu- przyprawa Musztardowa- KOTANYI- 4 gałązki świeżego rozmarynu- sól zmiękczająca do mięsaMięso:- 1,5 kg szynki z tłuszczemMięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy

SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 158

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego  - świeże gałązki rozmarynu

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym 222

Szaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni

Pasja Smaku
Tilapia w marynacie z sosu chili 155

limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas:45 minut Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek(...)pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Borowiki z marynacie miodowej 137

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele - każdy może modyfikować jej skład wedle własnego gustu i potrzeb.  Jedni wolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw. W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis(...)marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Paprykowe pałki kurczaka z grilla 158

pieprzu cayenne sól pieprz Paprykowe pałki kurczaka z grilla – przepis W misce mieszamy przyprawy razem z oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pałki z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby przeszły smakiem przypraw. Pieczemy na rozgrzanym grillu ok. 45 minut, aż mięsko będzie miękkie w środku. Smacznego! Zobaczcie nasze przepisy na grilla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 163

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowany kurczak marynowany w jogurcie 66

warto sięgnąć po polędwiczki zamiast tradycyjnej piersi kurczaka. Do szaszłyków najlepiej sprawdzi się domowy sos tzatziki i poniższy dip z awokado i fety. Te sosy najlepiej uzupełniają się jogurtową marynatą mięsa, a dodatkowo należą do zdrowszych dipów pod względem składu i wartości odżywczych. W sezonie grillowym ciężko jeść w koło kiełbaski i karkówkę, sama niejednokrotnie przekonałam się jak ciężko strawne(...)mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: POLĘDWICZKI W JOGURCIE Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oliwę oraz przyprawy. Jogurtową marynatę wymieszaj. Polędwiczki oczyść z ewentualnych żyłek, umyj i osusz na ręczniku. Mięso kurczaka zanurz w marynacie, miseczkę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 3 godziny do lodówki

ProstePesto.pl
Pieczony boczek rolowany na kanapkę 149

aromatycznymi przyprawami. Boczek na kanapkę bez konserwantów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1200 g świeżego, surowego boczku (płat boczku powinien być szeroki, łatwiejszy do rolowania) 10 sztuk listków laurowych MARYNATA DO BOCZKU ROLOWANEGO 50 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj olej roślinny z wszystkimi wymienionymi w przepisie przyprawami oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub startymi na drobnych oczkach tarki. Płat surowego boczku dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą, z każdej ze stron. Następnie boczek zwiń szczelnie tworząc roladę, do klejącej marynaty poprzyklejaj liście laurowe. Na całej długości zwiąż roladę mocniejszą nitką, węzełki związuj gęsto co 2 centymetry

ProstePesto.pl
Kurczak z miodowej glazurze z grilla 168

sól Kurczak z miodowej glazurze z grilla – przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek , musztardę. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Pieczemy go na rozgrzanym grillu ok. 45 minut aż będzie miękki. Tutaj są ->> NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA Artykuł Kurczak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym 178

łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy  Wykonanie:  Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę.  Sos:   150 g żurawiny

Krakowskie smaki Ani
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 180

łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia

Powiedz dietom nie
Ogórki po japońsku, czyli sałatka i marynata w jednym 307

pomysł na sałatk ę lub jak to woli przekąskę słodko-kwaśną z nutą sezamu oraz na sos , który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki 2-4 łyżki

Zofiana
Karkówka grillowana w miętowej marynacie czyli Ostatnia Pocztówka 168

To ostatnie wspomnienie z urlopowego grillowania, które gdzieś zapodziało mi się w ferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z indykiem pieczonym w afrykańskiej marynacie, z oliwkami i rodzynkami 151

wymysł wypłowiałej głowy. Ile można w kółko te same sałatki wymemłane z majonezem jeść...Na sałacie rzymskiej wylądowały plastry pomidora, zielone oliwki, rodzynki oraz ciepłe kawałki pieczonego w esencjonalnej marynacie indyka (wg pomysłu Nigelli) a wszystko dosmaczyła czosnkowa oliwa. Bardzo smaczne i zdrowe połączenie na lekki obiad lub kolację :)Sałatka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie 296

smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy

Kuchnia domowa Ani
Udka z kurczaka w marynacie curry 194

Dziś propozycja na wykorzystanie kolejnych produktów od Społem Kielce. A jest to majonez Omega 3 i Sos curry. Do tych produktów dodałam jeszcze kilka składników i wyszła pyszna marynata do udek. udka zamarynowane a potem upieczone są pyszne i soczyste. Do tego ulubione dodatki i mamy pyszny obiad.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej 201

błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 288

musztardy2 łyżki mioduszczypta soli2 1/2 szklanki płatków kukurydzianycholiwa (niekoniecznie)Już dawno nie natknęłam się na tak banalnie proste w wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania obiadowego  :)Kurczak jest soczysty i delikatny, a delikatna nuta miodu

Świat Domowej Kuchni
Rydze w octowej marynacie 169

ziarna ziela angielskiego 1. Grzyby obgotować ok. 30 minut,odcedzić.2.  Zagotować wodę  z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.3. Grzyby ułożyć w słoikach, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut. I tak wspomnienie leśnych wypraw po grzyby zamykamy w słoiczkach na zimę

Apetyczna babeczka
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 222

Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze

Kuchnia Łukasza
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 169

pomidorków koktajlowych2-3 garście rukoliZ filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga

Monia miesza i gotuje
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 203

rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie:Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika

Gorący kąsek
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 234

żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka.Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 145

mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż wina..i jak widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka

Moje domowe kucharzenie
1549. Kurczak w czosnkowej marynacie 188

niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i tak też zrobiłam...Ja kurczaka włożyłam do marynaty z przyprawami i odstawiłam do lodówki...na kilka godzin..Pojechaliśmy do kościoła, a potem na cmentarz..w drodze powrotnej zajechaliśmy do rodziców.... tam zjedliśmy obiad...a w domu przecież kurczak się

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w marynacie cytrynowo- jogurtowej 308

Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 ml jogurtu naturalnego - łyżka oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - pieprz cytrynowy - sól - chili do smaku Z w/w składników przygotowujemy marynatę, mięso zalewamy i marynujemy minimum 5 godzin w lodówce. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temp 180 stopni przez 30 minut.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej 237

Post Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szynka w marynacie miodowo-musztardowej 187

Kolejna propozycja na wielkanocny obiad, czyli szynka długopieczona w rękawie w marynacie musztardowej. Pyszna, krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka  jest idealna  zarówno na Wielkanoc jak i od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 170

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki drobiowe w herbacianej marynacie 279

szufladach zamrażarki. Wyłowiłam przy okazji pół paczki kupnych frytek. Odłożyłam 1 pierś z kurczaka i wrzuciłam wszystko do ActiFry by się upiekło razem ( oczywiście kurczaka wcześniej wsadziłam w marynatę) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 167

Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka w marynacie teriyaki 186

skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki z maggiczną marynatą 115

Jeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na grillu czy w piekarniku. Niech Was nie dziwi połączenie tego co nadziałam na szpadki - to wypróbowany zestaw, słodkawy i jednocześnie pikantny, bardzo smakowity. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza