Składniki: 1 kg żeberek 4 cebule 1 główka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem
ClauditteMissCookingDługi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę(...)łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Tak przygotowany sos nadaje się zarówno jako marynata jak i sos do mięs. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPytałam Was o to jakie przepisy powinny pojawić się w pierwszej kolejności. Oprócz Brownie pisaliście o marynatach. Otóż dzisiaj chciałam Wam przedstawić Pana Kalafiora w lekkiej marynacie z korzenna nutą. Proporcje marynaty ściągnęłam z tego co mówił Grzegorz na warsztatach Dobrej Wołowiny, na których byłam pod koniec sierpnia. Można w niej marynować każde warzywa, zarówno na szybko
Dzieje kuchennej Wiewióryswój gust :)Składniki na około 400 - 500 ml słoiki:1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe)12 listków bazyliiok 10 papryczek chili (u mnie zielone)Składniki na marynatę:1/2 łyżki gorczycy1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu4 ząbki czosnku1/2 łyżki soli500 ml białego octu winnego650 ml wody 2 łyżki płynnego mioduMarynata: gorczycę, pieprz, czosnek wyłożyć na sito i opłukać(...)przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte roztworem). Słoje szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia. Będą gotowe za około 2 miesiące. Jak smakują
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:4 nieduże udkaMarynata:kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki1 płaska łyżeczka soli2 zmiażdżone ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2-3 łyżki olejuświeży rozmarynSposób wykonania:1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.2. Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia
Kuchnia domowa Anijagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta suszonego rozmarynuszczypta soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy
My Culinary Artilosci sposobow ich przygotowania.Gdy lezaly smetnie na talerzu cale zatopione w kalorycznym sosie holenderskim,naprawde mnie nie przekonywaly.Z maselkiem i buleczka szybko staja sie nudne.Gdy odkrylam sposob z marynata,a wlasciwie sosem winegret,moge jesc je codziennie.Poza tym nie wymagaja tu gotowania.Do ich przygotowania potrzebna bedzie tylko patelnia i doslownie 10 minut.Zachowuja caly swoj bardzo delikatny,charakterystyczny szparagowy smak(...)umyc i wysuszyc.Kazdy pomidorek na dole naciac na krzyz.Na tej samej patelni ulozyc pomidorki przecieciem do dolu i poddusic kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyjątkowy charakter trunku nadaje mu stosowany w Tennessee proces przesączania destylatu przez trzymetrową warstwę węgla klonowego. Ta dodatkowa filtracja wpływa na gładkość finalnego produktu i słodko-dymne aromaty.Składniki:Marynata Jack Daniel's70 ml whiskey Jack Daniel's1 łyżka cukru brązowego2 ząbki czosnku, posiekane1 cebula, posiekana50 ml oliwysok wyciśnięty z 1/2 cytryny2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ1 płaska(...)łyżeczka pieprzu cayenneszczypta cynamonu1 łyżka sosu sojowego1 kg żeberek wieprzowychsól, pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2 godziny
Smakowity Blog Kulinarnypotrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć w marynacie i do lodówki na całą noc przed obiadem piersi wkładam z marynatą do woreczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce(...)smażyć na rumiano kotlety można podać z ziemniakami i buraczkami lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!! kotlety mają smaczny posmak wędzenia, są bardzo soczyste i kruche dzięki rozbijaniu razem z marynatą.....polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek
W Mojej Kuchni Lubięcebula 3 duże kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki marynata jest podana na 3 szklanki wody+1 szklanka octu - ilość odpowiednio zwiększać podanymi składnikami zagotować marynatę z cebulą i resztą składników, do każdego słoika łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać(...)gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięładny kawałek łopatki, aby przygotować pyszną wędlinę kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich mi znanych. Od mojego dostawcy przypraw Skworcu.pl otrzymałam świetną marynatę do mięsa . Skład banalny, czyli sól peklująca i wyciąg z naturalnych przypraw!, coś czego używały nasze Babcie!. Składniki: 1 kg mięsa, łopatka, szynka lub karczek 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska(...)łyżki oleju 2-3 listki laurowe Sitaka ściągająca Marynatę mieszamy z olejem i dokładnie nacieramy mięso, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso wkładamy do ściągającej siatki, wkładamy liście laurowe, przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i umieszczamy tam mięso na ok. 60-70 minut, im większy kawałek mięsa, tym dłuższy czas pieczenia
Apetyczna babeczkaJesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki. Składniki: opieńka - dowolna ilość Marynata ; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego cebula pocięta w talarki kilka ziarenek goździków Przyprawy znajdziecie(...)stronie www.Skworcu.com.pl Wykonanie; 1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut, odcedzić. 2. Cebulkę pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. 3. Zagotować marynatę, wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować
Apetyczna babeczkapół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz. Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około(...)miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia polewać marynatą ). Smacznego
Proste PotrawyDziś przygotowałam pyszne danie z mięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio, a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego(...)wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około 2 godz
Proste Potrawykurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki i dowolną surówkę. Składniki: 2 piersi Marynata 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz(...)Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć na dwa dni lodówki. Piersi razem z marynatą smażyć na oleju na złoto. Źródło przepisu
Ala piecze i gotuje