marynata - 6549 przepisów (strona:7/437)

Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 347

złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki na sos gotować ok. 5 min. Gorącym sosem zalać rybę z marynatami. Jak ryba z sosem wystygnie włożyć

IMPRESJA SMAKU
Grillowany kurczak w musztardowej marynacie z pestkami dyni na szpinaku 187

grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny. Przygotowanie: Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać

KreatywnePiny
Ziemniaczki w marynacie 175

gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Sola w miodowo-cytrynowej marynacie 134

idealne połączenie smaków. Dzięki cytrynie ryba staje się bardziej wyrazista a często jak np w przypadku płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu. Mój pomysł na dzisiaj, to właśnie cytrynowa marynata z odrobiną słodyczy. Polecam. SKŁADNIKI; 80 dkg mrożonej soli MARYNATA: sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka miodu sól  i pieprz

Gosia gotuje
Piersi z kurczaka w marynacie wielokulturowej 142

Składniki na marynatę/ sos: 120 g węgierskiego koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka zmielonej garam masala 3 łyżki pasty Piros Arany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo ostry sos na bazie pomidorów, z cebulą i kolendrą. (dostępne w lidlu) 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich  1 kg piersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy(...)pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam na blaszkę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Górę mięsa zakryłam luźno położonym papierem do pieczenia, na 10 minut przed końcem usunęłam wierzchni papier

ClauditteMissCooking
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 95

Składniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego  Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia

ClauditteMissCooking
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 194

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba(...)sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy wodę, która się z nich wytworzy. Dodajemy jogurt, posiekaną

Zakręcony Widelec
Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym. 173

fioletowy pan ktoś mało kiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego.Czego potrzebujemy?-udka z kurczaka-marynata; olej rzepakowy, łyżka miodu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.-olej rzepakowy-pół nieobranej cebuli-dwa ząbki czosnku nieobrane(...)bakłażan-oliwa-tymianek-ziemniaki puree na mleku Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę.Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.Pieczemy w 170 stopniach zależnie od wagi danego udka w stosunku 1kg/godzinę. Ja, a w zasadzie żona piecze ok 40 minut.Ścinamy

BaRepas
Udka pieczone w marynacie miodowo-cytrynowej 171

płaska łyżeczka soli2 zmiażdżone ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonej ostrej paprykiodrobina pieprzu cayenne1-2 łyżeczki ziół do drobiuSposób wykonania:1. Mięso umyć i osuszyć.2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.3. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok 50 minut

Kuchnia domowa Ani
Stek wołowy w marynacie 172

Dobry sposób na stek. Robimy trochę na odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,  pokrojony w cienkie paski, jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron.Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki2 steki wołowe ( u mnie antrykot)marynata5 łodyg tymianku(...)Smażyć  przez 3 minuty z każdej strony plus dodatkowo każdą stronę po odwróceniu jeszcze po 1 minucie z każdej stronyKiedy steki są gotowe, umieścić ją w naczyniu z marynatą  na 4 minuty, odwrócić i trzymać kolejne 4 minuty. Następnie położyć na desce i pokroić na cienkie plastry . Smacznego

Stare Gary
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 162

smaczna przekaske obiadowa.Swietnie przechowuja sie w lodowce,nawet do dwoch tygodni.Sledzie sa bardzo delikatne w smaku,lekko kwasne ze smakowicie zrownowazona slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata,ktorej uzywam rowniez do marynowania cukinii,swietnie nada sie rowniez do ogorkow czy tez grzybkowPrzepis na marynate:3 szklanki wody50 ml octu 25%5 lyzeczek cukru1 lyzeczka soliprzyprawy(...)Ulubione sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,by nie byly za slone.°Sledzie pokroic na 2-3 cm kawalki.°Sledzie na przemian z cebula ukladac w wyparzonym sloiku,zalac zimna marynata razem z przyprawami.Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze.Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym.Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 229

ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę

Monia miesza i gotuje
Soczyste mięsko z marynaty 153

robiłam kotlety schabowe z polędwicy wieprzowej postanowiłam wypróbować ten zestaw z wykorzystaniem mięsa wieprzowego..I wiecie co Wam powiem? żałuję , że zrobiłam tak tylko z dwoma plastrami polędwicy..Taka marynata z oliwy i kostki spisała się idealnie ..i jak widać może być także soczyste mięsko nie tylko z piersi, ale także i wieprzowe. polędwica wieprzowa kostka rosołowe Knorr oliwa Bertolli(...)extra vergine Polędwicę pokroić na plastry [ nie za cienkie , ale i nie za grube].Oliwę utrzeć z kostkami rosołowymi. Marynatą natrzeć płaty i odstawić na godzinę .Następnie smażyć na wolnym ogniu, kilka razy przewracając mięso

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 157

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól(...)Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do dużej miski, dodać składniki marynaty i dobrze wymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego

Niezły Młynek
1503. Kurczak z pysznej marynaty 182

cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2  części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie