marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:48/67)

Pieczone bataty 352

Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: • 2 bataty • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości, np. Ellea • sól, pieprz do smaku • kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: • Bataty obrać i pokroić(...)oliwie przez kilka godzin w lodówce. • Piekarnik nastawić na 180 st.C. • Bataty wyłożyć na blachę na papier do pieczenia, polać olejem z marynaty. • Piec 20 minut

To co kocham
Boczek z grilla 206

Niepozorny, a świetny w smaku - boczek z grilla. Pikantny, wyrazisty i niesamowicie aromatyczny. Poniższy boczek należy przygotować na grillu z węglem, ponieważ dodaje on charakterystycznego smaku. Jeżeli macie ochotę na inne dania grillowe to kliknijcie TUTAJ .   Składniki: 1 kg  chudego, surowego boczku 4-5 łyżek musztardy z dodatkiem chili (obowiązkowo!) papryka słodka sól, pieprz 2 łyżki oleju Boczek(...)umyć, osuszyć i pokroić w grube plasterki. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. W miseczce wymieszać musztardę oraz olej. Na sam koniec każdy kawałek mięsa posmarować marynatą musztardową. Przygotowane mięso schłodzić kilka godzin w lodówce. Grillować na średnim ogniu. Boczek powinien lekko się zarumienić

Ugotować
Grillowany kurczak sataye 229

Jeśli karkówka i kiełbaska z grilla nie robią już na was wrażenia, zapraszam na grilla w stylu tajskim - pyszny marynowany kurczak z ostro-słonym sosem orzechowym :) Składniki (2 porcje): 1  pierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty(...)przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej

Tajskie smaki
Szaszłyki z egzotyczną nutą 209

sobą 2,5 cm imbiru startego na drobnej tarce, 2 łyżki miodu, skórke otartą z jednej poamarńczy, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Powstałą marynatą zalewamy mięso i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe(...)maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki są soczyste a owoce orzeźwiają   The post Szaszłyki z egzotyczną nutą appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią 214

   Pyszne, kolorowe szaszłyki... muszę Wam powiedzieć, że ananasy na szaszłykach to jest strzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie

Aga w kuchni
Pieczona makrela po kreolsku 214

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wszyscy ocenili ją jako średnią , najbardziej smakowała im skórka z przyprawami . Marynata jest genialna , więc wypróbuję ją na pstrągu – powinien wyjść bajeczny . Skąd mam przepis na nią ? Z jakiegoś programu podróżniczo-kulinarnego , ale oczywiście odpowiednio go przerobiłam do naszych gustów(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego

Ogrodnik w podróży
PSTRĄG GRILLOWANY 159

Przy piątku, jeśli nie jemy mięsa nie musimy od razu odmawiać sobie grilla, tym bardziej ze sezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla.Składniki:2 pstragi po ok.25 dagsok z cytrynypo łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymianku,lubczyksól,pieprz do smaku marynaty4 łyżki oleju rydzowegoWykonanie:Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy(...)olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem z reszty cytryny i cząstkami cytrynyTen przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU

Z Majeczką w kuchni
Pieczone marchewki w marynacie z imbirem i syropem klonowym 191

przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam! Składniki: pęczek młodych marchewek 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny(...)szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.  Z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 190

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego  - świeże gałązki rozmarynu

SMYKWKUCHNI
Pikantne grillowane kiełbaski/mięso 161

Kiełbasa z grilla to w sumie niezbyt ambitne danie ;) Ale dziś wybraliśmy się na pierwszego grilla w tym roku i to właśnie na pieczone kiełbaski mieliśmy największą ochotę.  Wcześniej zamarynowałam je na ostro przez co były jeszcze bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Polecam taki sposób przyrządzania :) 4 kiełbaski śląskie łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki wytrawnego(...)czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku 0/5łyżeczki kminu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy ponacinane kiełbaski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane grillujemy z obu stron. Smacznego

Mienta blog
Szaszłyki shoarma z mango, papryką i cebula 230

Nieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa

DefinicjaSmaku
Kurczak satay z grilla 434

Kurczak satay z grilla o lekko orzechowym smaku i miodowych rumieńcach. Przysmak mojego pięcioletniego gizda (urwisa). Tym przepisem na grillowanego kurczaka kończę tegoroczny sezon grillowy. Składniki : podwójna pierś kurczaka 2 łyżki masła orzechowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka curry 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci) Przygotowanie : Filet oczyszczamy z błonek i kroimy(...)długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki.  Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę. Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu na zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni

Mechanik w kuchni
Karkówka marynowana w czerwonym winie 225

Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki  ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe(...)drobno posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą

Ugotować
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 502

domaga się  jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno  lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą  soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz się dowiem ;) Teraz muszę puścić go w świat, przyznając(...)cebula Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około 2.5 cm), wymieszać z marynatą i odstawić

zadanie-gotowanie
pyszne grillowane schabowe z czosnkiem niedźwiedzim... 254

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony podany z jarmużem i karmelizowaną marchewką z rozmarynem. 199

kurczak; mój ważył 2,16kg -dwie cebule -6 ząbków czosnku -do marynaty: oliwa, papryka wędzona słodka, sól, pieprz, tymianek -jarmuż -marchew ugotowana na ząb -szklanka bulionu -liście pora -masło -cytryna -rozmaryn -cukier Kurczaka nadziewamy  obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą i zgniecionymi w łupinie ząbkami czosnku. Oklepujemy marynatą, obkładamy zgniecionymi w garści liśćmi pora. Przykrywamy  folią spożywczą(...)woli przypomnienia pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Po 1,5 godzinie ściągamy por z naszego drobiu i pieczemy do końca już bez przykrycia, ja zmieniłem na funkcję termoobieg + grill (opcjonalnie). Ugotowaną marchew wrzucamy na masło, posypujemy cukrem, rozmarynem i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Podsmażamy na wysokim ogniu kilka minut. Jarmuż gotujemy na parze do miękkości, wrzucamy na masło

BaRepas