Warsztaty z North Fish i Folwark 212rybnych warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność wraz z innymi blogerami kulinarnymi uczestniczyć na zaproszenie firm North Fish i Folwark. Warsztaty odbyły się pod hasłem: prosto z grilla. Warsztaty z North Fish i Folwark 10 czerwca w warszawskim studiu Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę(...)dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka. Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyły mnie, oczywiście bardzo pozytywnie, krewetki przyrządzone według przepisu Łukasza. Mianowicie do pikantnej marynaty dodaliśmy cynamon i odrobinę cukru. Szczerze powiedziawszy nie miałabym odwagi na takie połączenie, no bo krewetki i cynamon... ? Ale rezultat końcowy był wyśmienity, Łukasz brawo za odwagę ! W trakcie trwania
Kulinarne przygody Gatity
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 246drobną kostkę i przesmażyć. Mięso połączyć ze wszystkimi płynnymi składnikami marynaty i wyrabiać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać szalotkę i wymieszać. Możecie dowolnie modyfikować proporcje składników marynaty, tak by uzyskać pożądany smak. Gotowe mięso odstawić. 2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę sól i cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka(...)chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny. 3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera z tego przepisu
DefinicjaSmaku
Najlepsza marynata do karkówki z grilla 313grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej(...)pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka
DefinicjaSmaku
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 299Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować
cool and minty
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej 274Piękna pogoda sprzyja grillowaniu, a my tak już mamy, że grillować uwielbiamy. Sezon grillowy zdążył już się rozhulać, warto więc, przy okazji spotkań przy ruszcie, wypróbować
Smakowity Blog Kulinarny
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 209kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki(...)dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą. Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem
Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 395Sałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka
Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyki. Pierwsza wersja z łososiem, druga z kurczakiem. I pyszny dip do tego. I drink. 418wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół(...)pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty, odrobina świeżej bazylii, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku.Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut. Składniki: 400 gram marynowanego kurczaka
Mango Papaja
Zmarnowany schabik z grilla, czyli mięsko z marynaty 243zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy, posolony i popieprzony plaster schabu. Na koniec obsypujemy przetartymi w moździerzu ziołami i płatkami chili. Ja użyłam dużej ilości pieprzu, więc z chili byłam ostrożna(...)frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret). Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu
Kuchnia po mojemu
Sałatka zielono-czerwona 185wychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego(...)łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe
Smaki Na Talerzu
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 216otwarty :) W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami(...)kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie
Moja Książka Kucharska
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 210rodzinnego grilowania jak również w piekarniku. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, kawałek cukinii, 1 cebula, 1 mała żółta papryka, 1 mała zielona papryka, kilka małych pieczarek, 2 kiełbaski śląskie Marynata do kurczaka: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Dodatkowo: oliwa, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka WYKONANIE Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy(...)skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Szaszłyki można również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem
słodki bratek
Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą 231Proste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można
Oryginalny smak
Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym 253Pyszna i delikatna polędwiczka wieprzowa zamarynowana w sosie sojowym z dodatkiem czosnku. Mięsko bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Ja ugrillowałam na patelni grillowej, co trwało
Monia miesza i gotuje
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 193śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy(...)obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca. Smacznego
MarciochaKucharzy