marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:50/67)

Marynowana mozzarella z awokado 193

Zaskakujący smak marynowanego sera! Gdy jadłam go pierwszy raz, byłam pewna, że to kurczak. Nawet prosiłam koleżankę o przepis na kurczaka! Jeszcze

To co kocham
smaczna ryba płotka grillowana... 188

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1

W Mojej Kuchni Lubię
MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA 216

Sezon grillowy już na pewno każdy z Nas rozpoczął. Co prawda pogoda zbytnio nie rozpieszcza, ale miejmy nadzieje że kolejne dni, kolejne weekendy będą ładniejsze, cieplejsze

Z Majeczką w kuchni
Marynata mięsna na grilla 156

Mamy sezon grillowania a więc takie marynaty są mile widziane,w tej kwestii mamy duży wybór ,wszystko według upodobań czy ktoś lubi ostre czy łagodne przyprawianie mięsa . Ja  tu proponuję troszkę łagodniejszą wersie mięsa . Składniki        2 łyżeczki curry        2 łyżeczki pieprzu ziołowego        2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej(...)sól według uznania  Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć z mięsem i cebulą pokrojoną w talarki i odstawić mięso na całą noc do lodówki, następnego dnia można przyrządzić na grillu

Mój Smak
SZASZŁYKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI 455

Majówka trwa. Grzechem byłoby nie skorzystać i nie rozpalić grilla, by wrzucić coś pysznego na ruszt. Jeśli pogoda nie sprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona(...)papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie

Z Majeczką w kuchni
Grillowane Tortille... 164

były używane w moim domu jedynie do kebaba. Dzisiaj nadszedł czas aby pójść trochę dalej i poeksperymentować z nimi, w trochę inny sposób... Do tych działań użyjemy dawno zapomnianego grilla elektrycznego. :) TortillaGrillowane Tortille... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 3 -4 łyżki sosu słodko-ostrego - 1 łyżka pieprzu cayenne - tortille - mozzarella -sos BBQ- 1 litr oleju- marynowane papryczki(...)majeranek- pieprz czarny-czosnek granulowany- chilli lub pieprz cayenne- papryka słodka- bazylia- oregano- imbir mielony- kmin rzymski-kolendra mielonaPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką

Zainspiruj się kuchnią
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 228

bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec(...)pokroić drobniej i nadziać je na dołączone do zestawu, metalowe szpikulce do szaszłyków. Jeśli chodzi o warzywa, to zdecydowanie mogę stwierdzić, że smakują tak, jak te przygotowane na tradycyjnym grillu! Cukinia jest miękka, pomidorki koktajlowe nie zmieniają się w puree, a papryka wychodzi idealnie soczysta, Można poczuć się jak na majówkowej imprezie w ogrodzie :) Co najciekawsze, oprócz wytrawnych dań

Poranek na słodko
Filet z kurczaka w marynacie ziołowo - cytrynowej 209

Składniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1

Kuchnia domowa Ani
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 199

Argentine grilled prawns with papaya Jeżeli chodzi o krewetki, to są "dwie szkoły". Jedni wolą smażone krewetki w pancerzach, drudzy już obrane. Ja należę do tej

Kulinarny karnet Christophera
Słodko-ostra polędwica wieprzowa 241

Polędwica wieprzowa to mięsko które bardzo lubię jak przyrządzać tak i jeść. Przygotowanie jej na grillu na słodko - pikantnie daje zabawny efekt u znajomych którzy jej jeszcze nie próbowali. Pytani jak smakuje mówią że czuć tylko słodycz a słodycz czuć ustach a pikanterię w gardle :) Ci którzy ją już próbowali sięgają po nią pierwsze :) Składniki : 2 polędwice wieprzowe ananasy(...)Polędwicę oczyszczam ją ze zbędnych błonek i robię to minimum 8h wcześniej a najlepiej jak dzień wcześniej. Cały sok z puszki ananasów mieszam z przecierem z papryczek chilli tworząc marynatę w której marynuję oczyszczoną polędwicę i odstawiam do lodówki na min 8h. Grilluję na brykiecie po ok 10 minut z każdej strony. Prawidłowo ugrillowana  powinna być z lekko zarumieniona

Mechanik grilluje
Grill. Słodko-pikantna polędwica wieprzowa 217

Polędwica wieprzowa to mięsko które bardzo lubię jak przyrządzać tak i jeść. Przygotowanie jej na grillu na słodko - pikantnie daje zabawny efekt u znajomych którzy jej jeszcze nie próbowali. Pytani jak smakuje mówią że czuć tylko słodycz a słodycz czuć ustach a pikanterię w gardle :) Ci którzy ją już próbowali sięgają po nią pierwsze :) Składniki : 2 polędwice wieprzowe ananasy(...)Polędwicę oczyszczam ją ze zbędnych błonek i robię to minimum 8h wcześniej a najlepiej jak dzień wcześniej. Cały sok z puszki ananasów mieszam z przecierem z papryczek chilli tworząc marynatę w której marynuję oczyszczoną polędwicę i odstawiam do lodówki na min 8h. Grilluję na brykiecie po ok 10 minut z każdej strony. Prawidłowo ugrillowana  powinna być z lekko zarumieniona

Mechanik w kuchni
Łosoś grillowany 184

Podczas urlopu w Chorwacji zostaliśmy zaproszeni przez gospodarza na rybkę z grilla. Ryby przygotowane przez niego były przepyszne. Spytałem go oczywiście w jaki sposób je przyprawił i dowiedziałem się, że dodał tylko sól, pieprz, czosnek i zalał ryby oliwą z oliwek. Poniżej przepis na łososia. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Składniki 500 g świeżego łososia(...)oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz Łososia myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na nim czosnek pokrojony na plasterki i polewamy oliwą z oliwek. Łosoś musi poleżeć w tej marynacie przynajmniej przez 2 godziny (najlepiej przez noc). Smażymy na patelni grillowej około 15 minut (uwaga na czosnek, żeby się nie przypalił

Gotuj z Misiem
Karkówka z grilla + film 207

Soczysta, aromatyczna i miękka karkówka z grilla to znakomita propozycja na letni obiad lub kolację w plenerze. Podana z ulubioną sałatką i bagietką smakuje wyjątkowo smacznie, będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników dań z rusztu.  składniki na 3 porcje 6 plastrów karkówki 1/2 szklanki oleju 5 łyżek sosu sojowego 4 ząbki czosnku szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta curry(...)przepis Plastry karkówki delikatnie rozbijamy pięścią. Do miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę, curry i czarny pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Kawałki mięsa zanurzamy w marynacie a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso grillujemy na ruszcie z obu stron po 5 - 8 minut

Smakowite Dania
Poniedziałkowy "fit" - pstrąg z patelni grillowej 188

się długo padło na to, że jako pierwszy z nowej patelni zejdzie pstrąg. Jest to jedna z Naszych ulubionych ryb. Pieczemy ją standardowo w piekarniku a w lecie na grillu, czasem zdarza się również usmażyć na oleju, ale od tej opcji już raczej odejdziemy, gdyż z patelni grillowej jest równie smacznie, szybko a do tego zdrowo. Pstrąg z patelni grillowej(...)wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę.    Patelnię grillową rozgrzewamy, zmniejszamy ogień i przekładamy na nią ryby. Smażymy po kilka minut z każdej strony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 362

się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń, jakimi są patelnie grillowe czy grille elektryczne- dla nich sezon trwa cały rok. A dzisiaj ja, jako osoba należąca do tego grona, postawiłam skorzystać z dobrodziejstw techniki i postawiłam na aromatycznego, grillowanego kurczaka w towarzystwie grillowanych pomidorków(...)ilości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka, 8,8g tłuszczu, 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki soku z cytryny świeża, posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma

peanutbuttermonster