Pasją do jedzenia młodej kukurydzy zaraził mnie mój narzeczony, który gdy tylko miał okazję, szedł na kukurydzianą "pachtę" dokładnie jak za czasów, gdy byliśmy dziećmi.
Garniec Magaliedanie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;) Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki proporcje dla 3-4 osób(...)około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłoiku. Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być świetną bazą do sałatek z dodatkiem majonezu lub sosu czosnkowego. Poza tym biała kapusta to skarbnica wielu cennych witamin oraz źródło błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Surówka obiadowa(...)łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać. Surówka jak od Chińczyka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w marynacie, ale na szybko również jest bardzo smaczna. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: pyszna surówka prowansalska z kapusty , surówka obiadowa z kapusty włoskiej , marchewka z chrzanem
Kuchnia Na WypasieJeśli pogoda dopisuje, to wszystko co ugotujemy na świeżym powietrzu lepiej smakuje. Dlatego warto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować. Moje polędwiczki całą
Moniki SmakołykiDzisiaj mam dla Was specjalny post. Jest to pierwszy z dziesięciu przepisów, które przygotowałam w ramach współpracy z serwisem Z pierwszego tłoczenia . Już niedługo będziecie mogli
Pełny talerzletnia? W sensie pory roku oczywiście. Tutaj także nie mam wątpliwości, ale jak to ująć? Jest lekka i świeża. Prosty cytrynowy winegret działa orzeźwiająco. Kurczak może pochodzić z letniego grilla, a cukinia tylko teraz jest tak delikatna. A przy okazji: kto tu jest ważniejszy? Czy jest to sałatka z cukinii i kurczaka, czy może odwrotnie? ;) Ja wybrałem pierwszą wersję. Bardzo(...)godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu i cukru. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki i polać delikatnie pozostałą cukiniową marynatą
zadanie-gotowaniesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brzuch , czy ciepło , czy zimno jeść woła , tak więc coś mu zapodać trzeba . Kociołek to jak już kiedyś pisałam fajna alternatywa grilla , a do tego mniej wymagająca . Nastawiamy , chwilkę pomieszamy i gotowe , dalej już sobie wisi i się pitrasi , wystarczy bujnąć co jakiś czas i obiad nam się w całości w jednym garze(...)kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku kilka listków szałwii 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 2 łyżki oleju Żeberka kroimy na pojedyncze porcje – takie konkretnych
Ogrodnik w podróżyKolejna moja propozycja na pysznego kurczaka w wersji fit . Tym razem nie z rozmarynem jak ostatnio. Miałam ochotę na połączenia mięsa z owocami i padło na
Pobite gary BarbaryTen słodki sos barbecue jest po prostu pyszny. Doskonale pasuje do kurczaka. Ze względu na dużą zawartość cukru zawartą w tym sosie należy pamiętać żeby używać
naRuszcieTa sałatka u nas w domu to taka dyżurna sałatka imprezowa. Nazwałyśmy ją wraz z córką "osiemnastka", bo właśnie na jej osiemnastych urodzinach zrobiła prawdziwa furorę
Kuchnia z widokiem na ogródKarkóweczka z grilla jest pyszna trzeba tylko pamiętać, aby jej nie wysuszyć. Najlepiej w pierwszej fazie grillowania umieścić karkówkę w folii aluminiowej lekko nakłutej w kilku miejscach. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)rozbić nakłuwaczem) 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) suszony majeranek drobno posiekany tymianek chili w proszku oliwa z oliwek sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE: ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, rozbite kawałki karkówki dokładnie macerujemy w marynacie, odkładamy na noc do lodówki, (naczynie przykryć folią aluminiową
Kuchnia Beatydość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej. Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła(...)ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark ze starej Polski w marynacie z trójniaka, czyli karkówkę w marynacie staropolskiej (16,90 zł). Mięsko jeszcze przyjemnie skwierczało, a drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka
Pasja SmakuViolaPassion Wspaniałe chude czerwone mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina
Viola cooks with passionDziś niesamowicie pyszny i szybki do wykonania kawał mięsa ;) Steki są doskonałe pod każdym względem. Najlepsze są oczywiście te z polędwicy, jednak ze względu na cenę
DefinicjaSmakuparówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można je podgrzewać w wodzie, smażyć na patelni, piec na grillu lub w piekarniku. Nie zawierają konserwantów i cholesterolu. Do przygotowania produktu użyto soi niemodyfikowanej genetycznie.Ja paróweczki podgrzałam w wodzie. I jeszcze ciepłe owinęłam plastrami Ramzesa. Ramzes to bardzo aromatyczny(...)wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa!Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni