śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy(...)obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca. Smacznego
MarciochaKucharzyłyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż(...)minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem. Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni
Mania GotowaniaOto szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało
Kuchnia po mojemuSkładniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w
ClauditteMissCookingJesień można powiedzieć puka do drzwi, a może nawet jedną nogą już się rozgościła. Zrobiło się chłodno, deszczowo i wszystko na potęgę żółknie. A moja
Dieta moja pasjaPrzepis powstał z potrzeby wykorzystania kurczaka w inny sposób niż dotychczas oraz z wielkiej miłości do pysznych szaszłyków mojej mamy. Moja mama robi najlepsze szaszłyki na
Cooking MonsterOryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie szaszłykowanego i grillowanego na węglu drzewnym. Dzięki temu kurczak po hindusku ma niesamowity smak i zapach grilla. Aby przepis był łatwiejszy do zrobienia w domu, używamy patelni lub garnka. Połączenie niesamowitych przypraw: Garam Masala, Kuminu, mielonej kolendry i kurkumy w tym kremowym sosie na bazie(...)sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki Marynata do kurczaka: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki Garam Masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili lub Cayene
Moja Książka KucharskaMąż je uwielbia, ja z resztą też :-), a w szczególności właśnie te, pieczone w słodko-pikantnej glazurze, która niesamowicie komponuje się ze smakiem drobiu. W sezonie pieczemy je na grillu, a gdy pogoda nie dopisze rozkładamy je na blasze i pieczemy w piekarniku. Uwielbiam je jeszcze gorące, gdy parzą jeszcze w palce, cudownie skwierczą, a ja marzę już tylko(...)stopnia pikantności :-) Zmiażdżony czosnek, sos sojowy, oliwę, sos BBQ, miód i paprykę przekładamy do sporej miski, dobrze mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy w ściereczce i przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak tam poleżą kilka godzin (np. przez noc), ale wystarczy im godzinka, choć my czasami pomijamy marynowanie i pieczemy
Rozpustne gotowanieGrillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze
DefinicjaSmakunapisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Nie potrzebuje ostrych przypraw i mocnych agresywnych marynat. Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto z lodówki) wystarczy z obu stron posolić – w tłuszczu też jest woda, sól pomoże się jej szybko pozbyć(...)stron po 3 minuty – ale co minutę je przekręcamy. W ten sposób soki i tłuszcze równomiernie rozejdą się po mięsie. Tak samo możecie ją przygotować na węglowym grillu, jeśli to środek sezonu (i akurat macie tą doskonałą karkówkę pod ręką). Podałam ją z patatas bravas (dla zmniejszenia ilości tłuszczu – tym razem upieczonymi, nie smażonymi), aioli i salsa brava
Karo in the KitchenSałatka ze szparagami, pomidorem, cebulą i grzankami. Sałatka idealna do obiadu jak i do grilla. Uwielbiam szparagi, więc połączenie je pomidorami i cebulką to strzał w dziesiątkę. Do poniższej sałatki warto dodać domowe grzanki, ponieważ dzięki nim danie jest lekko chrupiące. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 czerwona cebula 250 g małych pomidorów domowe grzanki (ilość wg gustu(...)pokroić w cienkie talarki. Szparagi pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej, sok z cytryny i wodę połączyć ze sobą). Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać grzankami
UgotowaćSkładniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek pęczek szczypiorku domowy Sos Jogurtowy Czosnkowo-Bazyliowy Wykonanie: Mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą. Osuszyłam(...)szczypiorek wiadomo jak ..... drobno. Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało soczyste. Nie dodawałam dodatkowej porcji oleju, bo w marynacie już ten olej przecież jest. Po usmażeniu mięso odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Plaski tortilli odgrzałam na suchej rozgrzanej patelni, z obu stron, następnie na część każdego placka wyłożyłam
Blondynka GotujeProszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek(...)nawet wyrobu wina. 16 .Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła
Słodkości i nie tylkobędzie trwał cały rok. Ani się obejrzymy, a niestety znowu jesień i zima będzie. Więc trzeba korzystać póki można, szkoda chociażby jednego dnia zmarnować. Zatem podpałka w dłoń, rozstawiać grilla, robić co trzeba i szykować szaszłyki. Do boju! Potrzebujemy: 500 g dużych podgotowanych krewetek 2 łyżki soki z limonki 2 łyżki oleju arachidowego 2 ząbki czosnku 1 strąk chili(...)lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy mango w grubszą kostkę. Nabijamy krewetki i mango naprzemiennie na patyczki i grillujemy przez około 10 minut. W międzyczasie smarujemy pozostałą marynatą. Podajemy skropione sokiem z limonki. Niesamowicie proste, a smak niezapomniany. My w ogóle uwielbiamy krewetki. Mango również. Więc połączenie krewetek z mango nie mogło nam nie smakować :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder ManufactureTakie tam dzisiejsze pichcenie na szybko. Czasami tak mam, że nie lubię napracować się w kuchni, ale jednocześnie lubię jak danie jest smaczne, do tego ładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię