marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:44/67)

Grill. Polędwica z sarny 212

marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera ścieram na tarce na grubych oczkach a resztę drobno szatkuję, owoce jałowca lekko rozgniatam. Oliwę z oliwek mieszam z przyprawą klasyczną do mięs robiąc marynatę którą nacieram polędwicę a co zostanie mieszam z warzywami. Do hermetycznego pojemnika wkładam trochę warzyw na dno, układam na nich polędwicę i przykrywam resztą warzyw. Zamykam w wkładam do lodówki(...)pojemnik. Griluję na brykiecie pod przykryciem po max. 15 minut z obu stron. Prawidłowo ugrillowana polędwica powinna być lekko różowa w środku i soczysta. Kilka rad: Jeśli nie macie grilla z pokrywką użyjcie foli aluminiowej aby zrobić zgrabną pokrywkę. Na polędwicę może działać tylko temperatura - "jak ognia" unikać jakichkolwiek płomieni Brykiet daję wyższą temperaturę i ogranicza wystąpienie płomieni

Mechanik w kuchni
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 105

albo zmieniacie coś tam. Albo wybieracie inny wariant. Ciekawa jestem jak będzie tym razem. Czy zasmakują Wam moje żeberka, które najpierw leżały w marynacie? Dzięki niej   żeberka uzyskały niezwykły smak i piękny kolor. A z marynaty powstał pyszny sos i świetna glazura...   Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych   Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu(...)składniki marynaty i dobrze wymieszałam. Żeberka ułożyłam w naczyniu do zapiekania i zalałam marynatą. Przykryłam przykrywką i wstawiłam ponownie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.   Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg). Żeberka wstawiłam (przykryte) do gorącego piekarnika na 80 minut. W połowie pieczenia każdy kawałek odwróciłam na drugą stronę.   Po godzinie przełączyłam grzałkę piekarnika na grill i piekłam

Kuchnia u Krysi
Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis 4474

środku pieczone ziemniaki do obiadu. Pyszne ziemniaki z blachy to jeden z naszych ulubionych dodatków do wielu dań zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Pieczone ziemniaczki w czosnkowo – ziołowej marynacie, obgotowane wcześniej w wodzie z dodatkiem sody, to pomysł na pyszne dopełnienie rodzinnego obiadu. Jak zrobić chrupiące ziemniaki w piekarniku? Jakie ziemniaki wybrać do zapiekania w piekarniku? Pieczone ziemniaki(...)dania zadowoleni nie będziemy. Pieczone ziemniaki w piekarniku – z czym podać? To bez wątpienia świetny dodatek do kurczaka, żeberek, ryby, golonki w kapuście i do pieczonej karkówki z grilla. Bardzo dobrze sprawdza się jako samodzielne danie np. jako obiad bezmięsny. Pieczone ziemniaki przepis, który dopełni również smak wielu sałatek zarówno na ciepło i na zimno. Zastosowanie ziemniaków pieczonych ogranicza

Kuchnia Na Wypasie
Drobiowe szaszłyki 129

pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie natłuścić olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pikantne krewetki z grilla 188

Pikantne krewetki z grilla, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Danie to może być efektowną przekąską lub z innymi dodatkami smacznym daniem głównym.Składniki:kilka dużych oczyszczonych kreweteksuszona papryczka chilli2 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny2 ząbki czosnkugarść natki pietruszkisólNatkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać.Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać

wyzwania kuchenne
Udka barbecue 363

zrobię je na grillu elektrycznym. W trackie, gdy smażyły się na grillu postanowiłam zrobić coś w stylu amerykańskim i powstał szybki, prosty sos barbecue, którym posmarowałam udka, a następnie dopiekłam je w piekarniku. Mój błąd że udek nie zabezpieczyłam folią albo nie przykryłam dzięki czemu się za mocno spiekły, chociaż spalone nie były, to marynata czyli miód i keczup, czekolada

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paczuszki z karkówki z kaszanką 99

więc to wykorzystałam i zrobiłam chyba ostatniego już grilla. Tym razem na ruszt wrzuciłam karkówkę nadziewaną kaszanką. Do mięska podałam grillowane dodatki-chlebek i cukinia.składniki:7-8 plastrów karkówki1/3 szklanki oliwy4 łyżki soku z cytryny3 łyżki musztardy delikatesowej1 łyżka miodu400 g kaszanki1 cebulaolej do smażeniaPlastry karkówki lekko rozbić. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód

Monia miesza i gotuje
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 217

whisky, więc pomyślałam sobie, że sos barbecue na bazie whisky może okazać się ciekawe. Zwykle sosy i marynaty przygotowuję sama. Bardzo rzadko sięgam po gotowe produkty tego typu. Tu skusił mnie właśnie dodatek whisky. Jeszcze butelka taka ładna :)  Odmian tych marynat jest kilka, ja wybrałam słodką Smokey Sweet. Zapach intensywny.... dla mnie dziwny. Nie mam pojęcia z czym mogę(...)moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama.  Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada mi, że sos może świetnie smakować, ale na prawdziwym grillu z karkówką..... może uda mi się to sprawdzić :) SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 146

grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód(...)najważniejsze na degustację bo nie da się ukryć że do tej pory tylko sałatka ziemniaczana została spałaszowana choć założeniem było aby stanowiła dodatek do mięska Dań na grilla było tak dużo że nie byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie ich odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał

Kuchenne Wariacje
Żeberka 128

mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku. Marynata nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Polecana do marynowania wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, drobiu i ryb. Zamknij opakowanie i włóż do lodówki, ja zostawiłam na całą noc. Na drugi dzień, rozgrzałam patelnie do grillowania z kopułą i wyjęłam mięso z worka. Rzuciłam na rozgrzany grill i zamknęłam kopułę. Od czasu do czasu przekręcałam mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 151

Do przygotowania tego tradycyjnego sosu barbecue używamy majonezu jako bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw

naRuszcie
Pieczone udko kurczaka 166

Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe udka. Zamknąć i odstawić do lodówki . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rękaw  ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną część rękawa i podpiec na grillu około 10-15 minut do zrumienienia skórki

MarciochaKucharzy
Roladki z indyka z papryką w formie szaszłyków 141

fileta z indyka (użyłam samych polędwiczek) papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz do smaku olej Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić na na długie paski o szerokości 3-4 cm. Z podanych składników zrobić marynatę, posmarować mięso z obu stron. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć(...)nasienne i pokroić w kilkucentymetrowe paski. W środek każdego paska włożyć paseczki papryki, zwijać w roladki i wbijać na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla. Skropić olejem, umieścić w naczyniu do zapiekania i piec aż mięso zmięknie, wówczas odkryć naczynie i piec jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia, podlewając wytopionym tłuszczem

Czerwień i błękit
Kabaczek grillowany 158

szklanki oleju sól, pieprz, przyprawy do grilla  Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba go obierać ze skórki), następnie obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól.  Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje

Jadło i czytadło