marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:36/67)

Grillowana jagnięcina oraz miętowe tzatziki z dodatkiem fety 192

Rozgnieść ziarna jałowca. Miętę, szałwię oraz tymianek posiekać. Wymieszać z musztardą oraz oliwą z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć mięso, umieścić w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki. Na 30 min przed przyrządzeniem wyjąć mieso z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię i smażyć z każdej strony po 3-5 min w zależności od grubości mięsa

DefinicjaSmaku
SZASZŁYKI Z KIEŁBASY 163

naszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki

Kuchnia Danusi
Marynowana cebula – do mięs i na grilla 520

Na blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera

MarcinChef
Boczek z grilla 287

trwa sezon grillowy, dziś będzie rarytas który uwielbiamy czyli boczek w przepysznej marynacie. Składniki na marynatę do boczku: 6 łyżek o oleju rzepakowego  4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku pieprz biały mielony do smaku 1 łyżka(...)wsypujemy zioła czyli tymianek,oregano i zioła prowansalskie, mieszamy i doprawiamy na końcu pieprzem mielonym. Krok 2 Marynatą nacieramy boczek i wkładamy go do pojemnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia po południu lub w południe, smażymy na grillu z obu stron, najlepszy dobrze wysmażony

Różowa kuchnia
Boczniaki z grilla-rarytas dla smakoszy 212

byly idealnie czyste.Uzywamy samych kapeluszy.Trzonki nalezy obciac ,bo sa lykowate i niesmaczne.Odstawic na kwadrans.Rozgrzac patelnie grilowa lub grill i ukladac grzyby.Smazac po kilka minut do zbrazowienia z obydwu stron.Stosowac umiarkowana temperature,by nie przypalic drobinek czosnku.Przy pomocy pedzla smarowalam blaszki grzybow marynata pozostala na dnie naczynia.U mnie byly dodatkiem do drugiego dania.Posypane sama sola i skropione oliwa usmazone lub zgrillowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany sznycel z indyka 921

musztardą, następnie dodać oliwę i miód. Na koniec dosypać rozmaryn i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wlać do miski z indykiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Wsadzić do lodówki na minimum 3 godziny, po czym upiec na patelni grillowej lub grillu na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami

wyzwania kuchenne
Szaszłyki 120

dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w  na 1 godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem.  Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony

Miód i pieprz
szaszłyki z piersią kurczaka 162

dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w  na godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę, razem z wyjętym z lodówki kurczakiem.  Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony

Miód i pieprz
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 174

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą sok. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno posiekany marynowany imbir, a następnie doprawiamy pieprzem i zostawiamy do przestudzenia. Na rozgrzaną patelnie grillową lub grilla wrzucamy stek z tuńczyka

DefinicjaSmaku
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 362

Przepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je

IMPRESJA SMAKU
Piknikowa sałatka ziemniaczana 223

dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki(...)skórek, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać marynatę z ogórków, posolić i oprószyć pieprzem, lekko wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wchłonięcia marynaty przez ziemniaki. Ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do ziemniaków. Drobno posiekać koperek i dymkę, dodać do ziemniaków. Jeśli ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu. W miseczce wymieszać

Codziennik Kuchenny
Karkówka z patelni grillowej 172

Niestety sezon letni już za nami...dla miłośników przysmaków z grilla- nastał trudny czas :) Uff,dobrze, że są patelnie grillowe-wiem, to nie to samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy

Kopystką po garach
Grillowany łosoś w sosie ostrygowym 137

sosem sojowym, skórą z limonki i świeżo mielonym pieprzem. Łososia wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy go na drugą stronę.    Limonkę kroimy na plasterki. Łososia układamy na rozgrzanym grillu – ewentualnie na patelni grillowej – i układamy na nim plasterki limonki. Grillujemy po 5 minut z każdej strony

Gotowanie i blogowanie
Pstrąg grillowany z cebulką 146

Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka.  Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów. Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny. Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy rybę i zaczynamy grillować. Obok ryby układamy plastry cukinii. Grillujemy

W kuchennym oknie Ewy
Schabik smażony marynowany 138

Dostałam do przetestowania marynatę musztardową. Wykorzystałam ją do schabu i ku mojemu zaskoczeniu mięsko było smaczne i soczyste. Bo jak już kiedyś pisałam raczej nie należę do osób korzystających na co dzień z gotowców. oczywiście zdarza się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut.2 plastry(...)kości ( po 150 g )Marynata :2 łyżki olejusól morska do smaku3 szczypty pieprzu kolorowego1 łyżka marynaty musztardowej1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią aby nie były za cienkie. Składniki marynaty wymieszać i tak przygotowaną marynatę nanieść za pomocą pędzla silikonowego na kotlety z obu storn dokładnie je pokrywając marynatą. Kotlety zamarynowane zostawić na 30 minut

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania