marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:29/67)

STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 91

interesujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Czas marynowania: około 12h (najlepiej całą noc) Czas przygotowania: około 50 minut Liczba porcji : 4  SKŁADNIKI: 4 rumsztyki po około 200g każdy(...)oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Krok 5. Gotowe steki pieczemy na grillu około 4 minuty z każdej strony. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Jak udekorować stół na Wielkanoc? 64

suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje z pieczonymi warzywami: niezastąpionymi ziemniaki hasselback i młodą marchewką, całość przygotowuję na jednej formie do pieczenia z grillem KONCIS, dzięki czemu oszczędzam masę czasu! Do przygotowania obiadu zawsze angażuje domowników, mąż zajmuje się mięsem, a ja robię lekką sałatkę z mnóstwem warzyw do obiadu!   Sałatki nigdy nie jest(...)młode marchewki Wykonanie : Przygotuj marynatę w pojemniku- używam stalowego pojemnika do pieczenia, przechowywania i transportu, z kolekcji IKEA 365 + i niezastąpionej rózgi kuchennej IDEALISK , która zawsze się sprawdza do przygotowania sosów, marynat czy dressingów. Kaczkę smarujemy marynatą, do wnętrza wkładamy dodatkowo cytrynę i czosnek. Mięso najlepiej zamarynować rano, a upiec na obiad. Warzywa układam na grillu i całość piekę

SMYKWKUCHNI
Cukinia grillowana. POLECAM! 157

Jaka ta cukinia jest dobra! Polecam spróbujcie i napiszcie swoje recenzje. Przepis jest dostosowany do wykonania na grillu elektrycznym, ale można oczywiście go wykorzystać do standardowego grillowania. Czas wykonania będzie inny, tu musimy sprawdzać i czekać aż cukinia będzie miękka, soczysta i wyśmienita:) Zaskoczycie znajomych smakiem i aromatem. Cukinia poleca się na co dzień i od święta. Porcja: dwie osoby(...)wycinamy miąższ. W miseczce przygotowujemy marynatę: olej, tymianek, czosnek i papryczka pokrojone na drobno. Solimy i pieprzymy cukinię a następnie polewamy marynatą i mieszamy aby każda cukinia była pokryta płynem.  Odstawiamy na ok 10-20 minut. Rozgrzewamy grill na średnią moc. Cukinię zaczynamy grillować z zielonej strony.  Czas: 5 minut, przekręcamy na drugą stronę - kolejne 5 minut

Apetyt na Zielone
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 135

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 260

ananasa bardzo lubię, jeśli również jesteście fanami miksu owoce plus mięso to polecam. Możemy również zrezygnować z grilla i upiec go w piekarniku. Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem   Składniki: duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka(...)łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części.Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso  i przekładamy ananasem. Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut

Mania Gotowania
Karkówka z grilla 199

Przepis na karkówke z grilla Karkówka z grilla to moim zdaniem król naszych imprez przy grillu. Ważne jest marynowanie mięsa dzień wcześniej wtedy karczek powinien po upieczeniu pozostać soczysty. Składniki 1kg karczku pół szklanki oleju 4 łyżki majeranku 4 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie 1. Karczek kroimy na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa mocno(...)tłuczemy na cienki plaster . Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę razem łączymy. mięso smarujemy całą marynatą szczelnie zamykamy i zostawiamy przynajmniej na jedną noc przed pieczeniem 2.Mięso należy smażyć na dobrze rozgrzanym grillu, najlepiej rozpalić grill godzinę wcześniej przed pieczeniem mięsa. Mięso powinno się piec po 5 minut z każdej strony. Nie powinno być

zjem to blog kulinarny
Cebulowe skrzydełka z grilla. 193

tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam skrzydełka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Na tacce aluminiowej układam skrzydełka. Tackę układam na rozgrzanym grillu. Skrzydełka grilluję po około 12-15 minut w każdej strony. Podaję z sałatką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej 141

Pogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano

Tradycyjna Kuchnia
Marynata do mięsa 95

mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 1 do 1,5 godz. Marynata bardzo uniwersalna, nadaje się zarówno do drobiu jak i do wieprzowiny. Doskonała na grilla

Gotowanie moimi oczami
Grillowana polędwiczka wieprzowa 121

Grillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym. To moja propozycja na grilla. Do tego surówka  np taka   i mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie

O kuchni z uczuciem
Soczyste szaszłyki z jagnięciny 100

soczyste szaszłyki z jagnięciny są rewelacyjne w smaku dzięki marynacie z sokiem z granatów. Smakują również dobrze podawane z sosem sojowo-octowym. Składniki: ½ kg jagnięciny do marynaty: 1 średnia cebula pokrojona w duże kawałki 2 łyżki oleju roślinnego ¼ szklanki soku z granatów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¾ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie(...)użyciu blendera zrobić pastę z cebuli. W osobnym naczyniu połączyć pastę z cebuli z pozostałymi składnikami marynaty. Jagnięcinę pociąć na kawałki do szaszłyków około 2 cm, dodać do marynaty i dokładnie nią natrzeć kawałki mięsa. Odstawić do marynowania na około 2 godziny. Grilla rozgrzewać w dużej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do średniej. Kawałki jagnięciny grillować na metalowych

naRuszcie
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 183

gotowany, z  grilla, w potrawce, zapiekany czy na  zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki(...)umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę  przełożyć do miski i połączyć ze sobą .W tak przygotowaną glazurę włożyć kurczaka i porządnie go obtoczyć .Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z lodówki.  Piec w piekarniku z opcją grill  w temp. 170*C przez 1 godzinę. Podawać

Gosia gotuje
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 298

Udziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołachTen grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego¾ szklanki liści świeżej mięty¼ szklanki czerwonego wytrawnego winasok z jednej cytryny3 łyżki świeżego rozmarynu1 duża szalotka (grubo posiekana)5 dużych liści szałwii4 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki sosu Worcestershire2(...)pieprzuPrzygotowanie: Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty (z powstałej marynaty odlać ¼ szklanki). Pozostałą marynatę wykorzystać do marynowania jagnięciny. Jagnięcinę z marynatą odstawić na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotować sos do nacierania. Można też trochę tej mieszaniny wstrzyknąć w jagnięcinę przed grillowaniem. Przygotowujemy grilla do grillowania pośredniego z użyciem tacki ociekowej. Udziec umieszczamy na rożnie

naRuszcie
Złocista Dorada z grilla 134

kupować a nie skupiać się tylko na mięsie. Złocista Dorada z grilla Składniki: - 2 dorady patroszone - płatki chilli (może być świeże) - 1/2 natki pietruszki - sól morska - oliwa - 2 limonki - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem(...)jednej limonki, dodajemy patki chilli, sól morską, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia i do środka wsadzamy po gałązce pietruszki.  Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Pieczemy na grillu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, limonką i pieczonymi warzywami.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 121

oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieUmieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia. Steki ułożyć na desce i pokroić w cienkie paski. Dołożyć steki do marynaty, dobrze wymieszać, i zostawić na min 30 minut - do 2 godzin. Bambusowe patyczki zamoczyć.Rozpalić grill.  Podczas gdy grill się rozpala, ponadziewać paski wołowiny na patyczki - pojedynczo.Gdy

Stare Gary