Wątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki(...)mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy. Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie o grubości ok. 0,4 cm, suszymy
Moniki SmakołykiPogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia
Monia miesza i gotujeGrillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dzień wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków. Składniki na ok 8osób : 2 kg żeberek wieprzowych marynata do żeberek kilka liści laurowych ziele angielskie kostka rosołowa wieprzowa sól, pieprz(...)ciepłe a można je już utrzymać w dłoni nacieram marynatą i pozwalam całkowicie wystygnąć. Ostygnięte wkładam do lodówki na minimum 12 h. Wyciągam na godzinę przed grillowaniem i ściągam sznurek. Grilluję na brykiecie ok 45 minut obracając na każdą stronę co ok 10 minut. Do grillowania żeberek najlepszy jest grill z pokrywą, skraca czas grillowania do ok 30 minut
Mechanik grillujeKOCIOŁEK NA GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ. PIECZEMY MINIMUM
SMYKWKUCHNINajlepsze mięsko na grilla to oczywiście karkóweczka. Wystarczy tylko mięsko dobrze zamarynować. Grillujemy i gotowe, mięsko palce lizać.składniki:5-6 plastrów karkówki5 łyżek oliwy5 łyżek marynaty teriyaki3 łyzki soku z cytryny1 łyżka przyprawy do karkówkiPrzygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso
Monia miesza i gotujeKrólewski grill , czyli żeberko i karczek Nadchodzi weekend , czyli czas odpoczynku w ogrodzie ,a co za tym idzie , także posiłków na świeżym powietrzu . Moja rodzinka lubi potrawy z grilla i kociołka , latem smakują najlepiej . Nie wykonuję ich fanatycznie co weekend , ale jak jest ładna pogoda trudno się oprzeć , tym bardziej,że w kuchni robi się mega gorąco podczas gotowania obiadu(...)pasku , a krojone później są o wiele bardziej soczyste ) przekładamy do miski , składniki na marynatę , tak jak w przypadku karkówki , wszystkie oprócz soli , mieszamy ze sobą i pokrywamy nimi żeberka , odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwa dni . Po tym czasie wyjmujemy mięsa, solimy , rozpalamy grilla ( według własnego pomysłu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżygotowymi mieszankami przypraw grillowych i łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną, prostą marynatą posmarowałam każde udko. Całość wymieszałam jeszcze dla całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż
Kuchnia po mojemumnie zna ten wie ile czasu spędzam w "warunkach kempingowych". Butla z gazem i grill to moje ulubione kuchenki latem:) A karkówka z grilla, nawet jeśli za każdym razem jest w innej marynacie, może się szybko znudzić:) Serio.Tak więc "grillowałam" już np. camemberty, jabłka, ryby, ziemniaki, najróżniejsze szaszłyki, a nawet zapiekankę. Na dwupalnikowej kuchence, w jakie wyposażone są przyczepy(...)azjatycką, grillowane ćwiartki ananasa, egipska szakszuka czy jajecznica po indyjsku to tylko niektóre "światowe" przykłady :)Potrawy prezentowane w książce są przystosowane do warunków "biwakowych", czyli możliwe do przyrządzenia na grillu lub jednopalnikowej kuchence, a co za tym idzie nie generują też sterty naczyń do zmywania! Poszczególne przepisy będą ciekawą propozycją nie tylko na kempingi, ale i na wyjazdy na narty
Kraina Tysiąca Smakówjest świetny przepis na przepiórki z grilla. Proponujemy przygotować sobie od razu więcej bo przepiórki przygotowane do obróbki kulinarnej – zazwyczaj pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g. Składniki: 8-10 przepiórek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon Sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka suszonego estragonu ½ łyżeczki(...)pieczenia. Natrzeć marynatą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki do marynowania na 3-5 godzin. Na pół godziny przed grillowaniem przepiórki wyciągnąć z marynaty i ostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla. Rozgrzać urządzenie do wysokiej temperatury. Przepiórki umieścić w grillu skórą do rusztu. Grillować przez 5-7 minut z każdej strony. Grillowane przepiórki podawać z ulubionym miksem
naRuszciepiątek :-) za kilka godzin zacznie się weekend, a ponieważ pogoda postanowiła nas jednak trochę rozpieścić, to pewnie na pożegnanie wakacji wykorzystacie swoje grille i przygotujecie coś pysznego :-) Ja ze swojej strony mogę Wam polecić przygotowanie fileta w marynacie z kefiru, jakiego robiłam ostatnio :-) Mięso marynowane w ten sposób jest po pierwsze: soczyste, a po drugie: delikatne w smaku, a wszystko(...)więcej równe kawałki. Jalapenos i oliwki drobno siekamy, a następnie mieszamy z kefirem, skórką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Następnie układamy mięso na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy aż będzie miękkie (nie schodzi z tym długo, zaledwie kilka minut - w końcu to kurczak ;-) ). Gotowe filety
Czary - gary w kuchniurządzenie grilla. Nie tylko możemy przygotować w ten sposób wspaniałe potrawy, ale również spotkać się na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Niejednokrotnie grill to jedynie pretekst do zorganizowania miłego wieczoru przy piwie. Takie nastawienie sprawia, że często nie przywiązujemy wagi do tego, jak grillować mięso, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwykle po prostu rozpalamy grilla(...)Efekt bywa prosty do przewidzenia – grillowane mięso nie wygląda i nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa dobrze się upiekły, nacinając je. Sok, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione
Smakowity Blog KulinarnyUwaga: Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny. Przygotowanie: Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej
KreatywnePinyzwiązku z taką piękną pogodą, przedstawiam przepis na pyszne, wyraziste w smaku kiełbaski z grilla marynowane w miodzie i papryczce chilli. Zainspirował mnie TEN przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 6 kiełbasek dobrej jakości 1 papryczka chilli 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM(...)drobno siekamy. Miód mieszamy z octem i sosem sojowym, dodajemy posiekaną papryczkę, doprawiamy słodką papryką, solą i chilli. Kiełbaski nacinamy z obu stron, polewamy marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu, często przewracając. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego
My Culinary Art