marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:15/67)

Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 157

łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Nadziewać na każdą parę(...)składniki są tak drobno pokrojone. Jedynym elementem który pozostaje lekko twardy jest rzodkiewka- ale tak ma być. Na osobnej patelni lekko uprażyć sezam . Zdjęte z grilla szaszłyki posypywać sezamem( przyklei się do marynaty). Jeśli ma to być danie obiadowe proponuję podawać z ryżem zmieszanym po ugotowaniu z odrobiną masła . * ja robiłam na zwykłej patelni bo nie ruszałam się z domu

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli 275

dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie. Składniki: pół kilo łopatki 25 dag boczku surowego wędzonego 6 cebul opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis olej Wykonanie: Do miseczki wsypujemy obie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę myjemy, kroimy

Smak mojego domu
Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami 156

Sezon na obiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem(...)oliwki. skropić oliwą, doprawić sola i pieprzem, dodać fetę. Mięso opłukać, osuszyć.Następnie  natrzeć mieszanką przyprawi  skropić oliwą.Odstawić na min  1 godzinę do lodówki.Nagrzać grill na 4. Plastry mięsa położyć na ruszt i piec ok 6–8 min, odwrócić i grillować z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z ziemniaczkami

MarciochaKucharzy
Szaszłyki z kurczakiem w marynacie ziołowej 200

Szaszłyki z grilla Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała cukinia 3-4 pieczarki kilka kawałków bakłażana   marynata: 4-5 łyżek oleju sok z 1/2 cytryny 1 … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w marynacie ziołowej

czarrna od kuchni
POTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIESNE SZASZLYKI 110

POTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIĘSNE SZASZŁYKI Przedstawiam Wam przepis na szaszłyki mięsne ... bardzo kolorowe :)  Szaszłyki te składają się z różnych rodzajów mięsa oraz warzyw, dlatego pamiętajcie, że, aby wszystkie składniki były jednocześnie gotowe do spożycia, powinny być mniej więcej tej samej wielkości.  Moi Drodzy, szaszłyki te pochodzą z mojego zbioru wypróbowanych przepisów, więc gorąco polecam. Możecie wprowadzać nowe(...)Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony czosnek, oczyszczoną z ziaren i posiekaną drobno papryczkę chili, tymianek oraz ziarna marynowanego, zielonego pieprzu - mieszamy. Krok 5. Szaszłyki wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - marynujemy ok. 10h (najlepiej przez całą noc). Następnie szaszłyki wyjmujemy z marynaty, którą odstawiamy (będzie nam jeszcze potrzebna) Krok 6. Szaszłyki pieczemy na grillu przez

Moja Książka Kucharska
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 137

nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki

Moniki Smakołyki
Szybko ,łatwo i przyjemnie 162

Czyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny(...)miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem. 4 . Na rozgrzany grill wyłożyć ziemniaki i marchewkę . Grillować do chwili aż będą pól miękkie. 5 . Teraz wyłożyć   mięso . Filet powinien być gotowy po ok 10 minutach

Eli Gotowanie
MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 132

MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA Ryba pieczona na grillu, lekkostrawna i smakowita. Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele(...)Przygotowujemy marynatę  z czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Krok 3. Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut. Krok 4. Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu

Moja Książka Kucharska
rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem... 137

surowy 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk , Grill - przyprawa ziołowa 1 opakowanie, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 8 sztuk, woda 1/2 szklanki obrane ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z 3/4 opakowania przyprawy grill ziołowy płat boczku świeżego bez kości natrzeć marynatą roztartą i posypać jeszcze majerankiem i kucharkiem boczek

W Mojej Kuchni Lubię
Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej. 284

olej do smażenia Marynata: 4 łyżki gorczycy 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki domowej przyprawy do grilla łyżeczka przyprawy ziołowej Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie miksujemy je przez ok. 3 min, aby marynata była gęsta. Powstałą marynatą nacieramy filety z kurczaka i pozostawiamy w zimnym miejscu

Kuchnia Łukasza
Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla 160

Ten sos jest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i

naRuszcie
grillowane żeberka wieprzowe 142

żeberka, dokładnie obtaczamy aby całe były pokryte marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy je na mniej rozgrzaną część grill i pieczemy przez kolejne 15-20 min. od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podajemy z ulubionymi

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z grillowanym tofu 131

kroimy w plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty: sok z cytryny, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalski, sól i czarny pieprz dokładnie mieszamy ze sobą. Pozostawiamy tofu w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron. Na talerzach układamy po porcji mieszanki

Pyry na Gaz
Szaszłyki z krewetek z ananasem 178

Szaszłyki z krewetek to fantastyczna odmiana od mięsa z grilla. Lekka, aromatyczna, słodko-pikantna marynata. Połączenie krewetek z ananasem od razu kojarzy się z przekąską na pięknej plaży z palmami. Marynata z mielonymi migdałami nadaje im delikatnej słodkości i cudownej struktury, a chili ożywia smak. Szaszłyki z krewetek są bardzo proste, grillują się krótko i na pewno zachwycą wszystkich miłośników

Pociąg Do Kuchni
Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 184

pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy  WSP SPOŁEM

Tradycyjna kuchnia Kasi