marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:8/67)

Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 175

zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym „sezonem grillowym”. Oto przykładowy przepis: Składniki: około 500 g filetu z kurczaka (najlepiej zagrodowego), 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka(...)cytryny. Przygotowanie: Umyte i osuszone filety kroimy na średniej grubości plastry. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia, po wyjęciu z marynaty, układamy na grillu i pieczemy, aż będzie rumiane. Można podawać z sałatą polaną jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Najprostsza marynata do drobiu 145

minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję przez noc a następnie podsmażam na patelni. Takie mięso, w słoiku właśnie, możecie zabrać np. na grilla. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 300 ml mleka (lub naturalnego jogurtu) ok 10 łyżek keczupu sól, pieprz, zioła wg uznania mięso (ja wrzuciłam ok 150 g, ale zazwycaj marynuję

Szybko Tanio Smacznie
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 245

grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój ulubiony alkohol lub drinka w miejsce zwykłej marynaty(...)międzyczasie rozgrzać grilla. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty ale marynaty nie wylewać. Kawałki z kurczaka nabić na szaszłyki (jeśli używamy do tego bambusowych patyczków pamiętajmy aby przed użyciem moczyć jej przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować

naRuszcie
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13750

Marynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym

Blondynka Gotuje
Souvlaki z grillowanymi warzywami 258

Piersi z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm x 3 cm. Składniki marynaty mieszamy, (dwie łyżki odlewamy do innej miseczk), i dodajemy do niej mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego(...)powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu z obydwu stron, Należy pamiętać, że cukinia doskonale smakuje na pół surowo, natomiast bakłażan musi być miękki.  Mieszanka ziół do marynaty

Kulinarne przygody Gatity
Skrzydełka z kurczaka z grilla 164

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej

Smak mojego domu
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 178

cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka z grilla + film 169

Żeberka z grilla w pysznej marynacie z sosu sojowego, czosnku oraz miodu to świetna propozycja na obiad w plenerze. Podane z pieczonymi ziemniakami i surówką będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. składniki na 5 porcji 1 kg żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju szczypta soli czarny pieprz przepis Do miski przeciskamy przez

Smakowite Dania
Udziec z indyka w pomarańczach 130

indyka z kością 2  pomarańcze 2 cebule marynata: keczup 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 łyżeczka suszu warzywnego 1 łyżka oliwy sól Przygotowanie : Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup z olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą.  Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka.  Na dnie naczynia ułóż plastry

W kuchennej krainie
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 193

całą noc),   pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą i pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony

Kuchnia Beaty
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 150

dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Łosoś azjatycki z grilla z winegretem 181

Majówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z indykiem 168

piersi z indyka3 papryki4-5 plastrów świeżego ananasaParty Dip meksykański Prymat6 łyżek keczupu2 łyżki wodymarynata:1 łyżka miodu7 łyżek oleju Rapso4 łyżki soku z cytryny1 łyżka przyprawy grill ziołowy PrymatSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki  i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum 1 godzinke a najlepiej

Monia miesza i gotuje
Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw 3143

Pyszny kurczak w musztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej.składniki:500-600 g piersi z kurczakamarynata2 łyżki musztardy sarepskiej5 łyżek oliwy3 łyżki soku z cytryny1 łyżka marynaty teriyakisałatka warzywna1 czerwona papryka4 ogórki gruntowe1 młoda cebulkakilka liści sałaty lodowej lub strzępiastejoliwa do skropienia warzywodrobina soli ziołowej do smakuPrzygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę

Monia miesza i gotuje
Grillowane podudzia w musztardowej marynacie 220

podudzi kurczakaMarynata:3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu5 łyżek oliwy z oliweksól Wykonanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy kurczaka pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę. Rozpalamy grilla. Na średnio gorącym grillu pieczamy nasze podudzia. Łączny czas grillowania to 30-35 min. Kurczak gotowy :) Podajemy kurczaka

Smaki Edyty