marynata na grilla - 1000 przepisów (strona:24/67)

Grillowane żeberka 191

kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję około 45 minut. Olej mieszam z przyprawami. Ugotowane żeberka przekładam do marynaty i dokładnie je nacieram. Odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Na rozgrzanym grillu układam porcje żeberek. Grilluję po około 10 minut z każdej strony. Do przygotowania żeberek użyłam przyprawy Smoky Grill Bar, którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ 244

Zaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiuSkładniki: 70 dag piersi z kurczakasoł morska, pieprz mielony Kamismarynata:duzy kubek jogurtu greckiegook.10 gałązek tymiankusok z połowy cytrynyskórka otarta z jednej cytrynysól morska ziołowa Kamis

Z Majeczką w kuchni
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 157

pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco.Składniki:Marynata do mięsa:3-4 łyżki jogurtu naturalnegoodrobina kurkumyprzyprawa do drobiumielona słodka papryka2 piersi z kurczaka2 cebule2 jabłkakilka pieczarekprzyprawa do grillaSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę.2. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny(...)noc.3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki.4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w dowolnej kolejności. Każdy szaszłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej. 5. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i surówką.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 137

przyprawy umieścić w młynku lub moździerzu i grubo zmielić. Grubo zmielone przyprawy umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek, sól morską i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania, rozgrzać go do dużej temperatury. Steki natrzeć z każdej strony przygotowaną mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków(...)sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka

naRuszcie
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 140

przyprawy umieścić w młynku lub moździerzu i grubo zmielić. Grubo zmielone przyprawy umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek, sól morską i czosnek. Całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania, rozgrzać go do dużej temperatury. Steki natrzeć z każdej strony przygotowaną mieszaniną z kminku i pieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków(...)sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka

naRuszcie
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 195

znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej(...)gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć rybę (robię to na oleju z pestek winogron, który jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej więcej 3 minuty.  Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą

W SMAK
SZNYCLE Z SZYNKI W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 116

nada potrawie wyjątkowego smaku i koloru. Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy(...)olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie.  Przed smażeniem delikatnie natłuścić patelnię olejem. Całości dopełniają

Kuchnia w opałach
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 141

lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg. Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno

Kulinarny karnet Christophera
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 120

części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić grill i jak powstanie żar ułożyć zamarynowane skrzydełka na ruszcie i grillować po około 15 minut z każdej strony

Ewa w kuchni
Golonki indycze w miodowo-musztardowej marynacie 176

musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone golonki nacieramy marynatą, przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Golonki przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 146

cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się

naRuszcie
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 130

cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się

naRuszcie
GRILLOWANY KARCZEK 98

znów poszła w ruch. SKŁADNIKI: 6 plastrów karczku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka papryki w proszku przyprawa do grilla sól  pieprz 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników przygotować marynatę, w której bardzo dobrze obtoczyć mięso. Przełożyć do szklanej miski, zakryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin. Patelnię dobrze rozgrzać

Kuchnia w opałach
grillowana karkówka na patyczkach 131

składniki: 500 g karkówki składniki na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta

Domowy Smak Jedzenia
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 203

jedna z tych rzeczy, które na grillu uwielbiam (zaraz po wariacjach cevapcici ;) ). Te są kumulacją tego, co akurat miałam w lodówce i preferencji smakowych męża,czyli w skrócie mówiąc - jest pikantnie. Bez zbędnych wstępów, zapraszam do wypróbowania. :) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 mała puszka ananasa 2 cebule patyczki do szaszłyków marynata: ok. 50ml pikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup(...)łyżka pikantnej papryki w proszku 1-2 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy

Kuchenna Kontrrewolucya