rosołu. Wystarczą dwa lub trzy składniki, jajka na twardo i sos o zdecydowanym smaku. Ja proponuję pikantny sos musztardowy. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: 4 średnie fioletowe ziemniaki 4 średnie marchewki 3 jajka mały pęczek szczypiorku sos: 4 lekko czubate łyżki dobrej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)smaku opcjonalnie 1 mała papryczka chilli Ziemniaki i marchewkę ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórek. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki lub plasterki. Szczypiorek posiekać drobno. Na półmisku lub w miseczce ułożyć marchewkę i ziemniaki. Na nich rozsypać posiekany szczypiorek, a na szczypiorku ułożyć jajka. Sos podać osobno. Sos: Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennakupowaliśmy wszyscy kiszoną kapustę za jakieś 20 lub 50 groszy i każdy się nią zajadał ochoczo na podwórku . Oprócz tego moja babacia co roku kisiła pyszną kapustę z marchewką i później obdarowywała nią całą rodzinę. Teraz trzeba czasem się naszukać po sklepach jeśli ktoś nie robi samemu. Większość na sklepowych półkach to jednak kapusta kwaszona, której daleko to zdrowej kapusty(...)odpowiednią, do przygotowania tej surówki . Zapraszam do skorzystania z przepisu, do którego dodatkowo dodałam pestki dyni, żeby była jeszcze bardziej zdrowsza i smaczniejsza. SKŁADNIKI : kapusta kiszona – 40 dkg marchewka – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czerowna cebula – 1 mała sztuka lub pół dużej świeża pietruszka – pół pęczka obrane pestki z dyni – 2 – 3 łyżki cukier – pół łyżeczki pieprz olej
kuchniabellissima.wordpress.compieprz olej rzepakowy oliwa z oliwek 75 g serka topionego gouda 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej kilka pomidorów suszonych natka pietruszki 1 łyżeczka bazylii i oregano razem bulion 1 marchewka 7 gałązek natki pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Do garnka wlewam litr wody, dodaję obraną i pokrojoną marchewkę szybciej się ugotuje, natkę pietruszki, seler(...)łupinek, i z cebulą dodaję do bulionu. Dodaję też serek topiony i całość miksuję blenderem. Zupę delikatnie podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z kaszą, natką, polewam oliwą z oliwek, marchewką, serkiem.i pomidorem suszonym
wesoła kuchniaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki (chyba(...)wielkie - to nieco drobniej), cebulę siekam. Na oleju podsmażam łopatkę z cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię). Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około
JejKuchniasmakiem. Od razu zrobiłam zupę grzybową. W zupce wylądowały rózże grzybki-prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. składniki: 500 g świeżych oczyszczonych grzybów 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 duża marchewka 500 g obranych ziemniaków 1,5 l bulionu sól 2 listki laurowe garść posiekanej natki pietruszki śmietanka lub śmietana do zabielenia Oczyszczone grzyby pokroić tak jak lubimy, na większe kawałki(...)plasterki. Marchewkę pokroić na pół plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Smażyć kilkanaście minut aż grzyby puszczą soki. Następnie wlać bulion. Dodać ziemniaki i marchewkę oraz listki laurowe. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą. Zestawić garnek z ognia. Zabielić śmietanką, jeśli używamy śmietany trzeba
Monia miesza i gotujegałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta(...)łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: groszek ptysiowy Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenymężczyznę i czasami je przyrządzam. Tym razem trafiło mi się meeega wielkie żeberko, z boczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła: meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki(...)żeberka z dwóch stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami wody potrzebujemy więcej, dolewamy więcej. Woda
BezglutenowaIzabelapróbowania i szukania nowego smaku surówki Colesław, a tym czasem spróbujcie mojej wersji i spróbujcie zainspirować się nią i stworzyć własną kompozycję Składniki: mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 cebula 2 garście żurawiny suszonej 1 łyżeczka soli Składniki sosu: 4 łyżki majonezu domowego ¼ szklanki mleka 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka chrzanu tartego domowego(...)łyżeczki cukru pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kapustę umyłam i bardzo drobno posiekałam. Można to zrobić w maszynce używając tarczy szatkownicy. Albo za pomocą noża. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Do miski wsypałam poszatkowaną kapustę, dodałam marchewkę i cebulę. Posoliłam i dobrze wymieszałam. Na koniec wsypałam żurawinę. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki
Kuchnia u Krysimnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku(...)ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej
Kuchnia w czekoladziePyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi :-) A Ty robisz? Lubisz? 4 duże ziemniaki 1 marchewka 5 pieczarek 100 g żółtego sera 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Czosnek granulowany Olej do smażenia Ziemniaki oraz marchewkę obieramy
VioletoweKucharzenieSurówka coleslaw, albo jak mówią niektórzy colesław, jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Słodko-kwaśny dressing świetnie komponuje się z kapustą i marchewką. Coleslaw doskonale komponuje się z szybkimi daniami takimi jak hamburgery, czy hot-dogi, a także z potrawami grillowymi. 1 marchewka ćwierć małej kapusty 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka cytryny sól(...)smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ćwierć małej kapusty bardzo drobno szatkujemy. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką octu jabłkowego, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny. Łączymy warzywa z dressingiem. Surówkę dobrze jest przygotować wcześniej i odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem do lodówki. Jeśli planujecie podać surówkę coleslaw następnego dnia, dobrze jest posolić kapustę po poszatkowaniu
Dieta bez mlekaPrzepis na frittatę, czyli popularną we Włoszech i Hiszpanii masę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent(...)kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę rybno-jajeczną. A jak już mnie
Dietologjadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego(...)przyprawy i zioła: 1 duży liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry, kozieradki i suszonego lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać
Even Better Foodcebule drobno pokrojone 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 kg marchewki, obranej 1.5 litra bulionu 1 łyżeczka brązowego cukru (u mnie pół łyżeczki) 1 łyżka soku z limonki sól Przygotowanie Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i gotujemy(...)się zeszkli. Dodajemy imbir, czosnek i przyprawy, mieszamy przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlewamy gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem na krem. Dodajemy cukier
Zielona Kuchniajest tak wielkim wysiłkiem, że koniec końców odkładałam to po dziś dzień. Zapiekankę znalazłam na pudełku od brązowego ryżu i muszę przyznać, że bardzo przyjemna odmiana. Składniki -50 dag marchewki -2 torebki ryżu brązowego -1/2 szkl. słodkiej śmietanki -20 dag startego sera -2 jajka -1 średnia cebula -warzywna kostka rosołowa -masło, sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę obrać i zetrzeć(...)tarce z małymi otworami. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu w warzywnym rosole, odsączyć. Marchewkę, ryż, jajka i śmietankę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, dodać startą cebulę i 1/2 szklanki startego sera, wyrobić na jednolitą masę. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć zapiekankę i posypać resztą startego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Smacznego
Zielona Kuchnia