marchewka - 20163 przepisów (strona:149/1345)

Wegańskie kimchi, czyli koreańska kiszonka z wodorostami wakame 90

Kuchnie Świata . Składniki KIMCHI 20 g wodorostów wakame (suszonych ciętych) 300 ml gorącej wody 2 kg kapusty pekińskiej 3 – 4 l wody 3 łyżki soli kamiennej 150 g marchewki 150 g białej rzodkwi pęczek dymki PASTA KIMCHI 200 ml wywaru z wakame 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g świeżego imbiru 25 g ząbki czosnku(...)dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia.  Do przestudzonego kleiku dodajemy obrane i starte na tarce imbir i czosnek, paprykę gochugaru, sos sojowy, mieszamy. Białą rzodkiew i marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plastry, następnie w słupki, tzw. julienne. Dymkę kroimy na 2-3 cm kawałki.   Namoczona kapustę odsączamy dokładnie z solanki, dodajemy pastę kimchi, rzodkiew, marchewkę, dymkę

Tajemnice Smaku
Zapiekanka z frankfurterkami i sosem 93

musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Polecamy też zapiekankę z frankfurterkami z brukselską Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano(...)jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i selera. Marchewki pokrój w poprzek na 2-centymetrowe kawałki, a selera w grubą kostkę. Ziemniaki też pokrój w kostkę, a kapustę w plastry również o 2-centymetrowej grubości

Niedzielny kucharz
Warzywna zupa ramen z zoodlami i wege pulpetami 116

pieczarek brązowych, lub białych lub boczniaków 2 jajka 1 duża cukinia 1 łyżka tartego imbiru 3 starte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 małe marchewki 2 garści szpinaku ½ małej ostrej papryczki (opcjonalnie) 1 łyżka masła Litr bulionu Szczypiorek siekany do posypania Pulpety ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki ugotowanego ryżu 100 g pieczarek 4 łyżki(...)natychmiast zmniejsz temperaturę do minimalnej i gotuj 10 minut. Ostudź, obierz. Krok 2 Umyj warzywa, odsącz z wody. Obierz i pokrój w plastry pieczarki – również te przeznaczone do pulpetów. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski. Przy pomocy spiralizatora lub maszynki do obierania warzyw wytnij z cukinii dość grube makarony. Krok 3 Rozgrzej w garnku łyżkę masła, kiedy się zapieni

Niedzielny kucharz
Krupnik na rosole 92

sól, pieprz ziołowy do smaku 1 ząbek czosnku roztarty z solą 2 łyżki masła liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu posiekana natka pietruszki Krupnik na rosole: Krok 1. Marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki obrać - wrzucić do zimnej wody.  Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Z mięsa, przypraw i grzybów ugotować(...)rosół (około 1,5-2 litry). Po koniec gotowania do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i gotować przez kolejne 20 minut. Po tym czasie mięso, marchew oraz grzyby wyjąć z rosołu - mięso i marchew pokroić w kostkę, grzyby w paski. Wywar starannie przecedzić, dokładnie odciskając pozostałe warzywa. Krok 3. Kaszę opłukać, osączyć, zalać około 1 szklanką wywaru i odstawić

Moja Książka Kucharska
Warzywna zapiekanka z frankfurterkami i sosem 98

pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano(...)jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i selera. Marchewki pokrój w poprzek na 2-centymetrowe kawałki, a selera w grubą kostkę. Ziemniaki też pokrój w kostkę, a kapustę w plastry również o 2-centymetrowej grubości

Niedzielny kucharz
Gulasz warzywny z sercami drobiowymi 88

Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 150 kcal Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g serduszek kurzych 1 papryka pomarańczowa 1 większa marchewka 1 korzeń pietruszki 1 żółta cebula(...)PT1H10M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"150 cal"},"recipeIngredient":["500 g serduszek kurzych","1 papryka pomara\u0144czowa","1 wi\u0119ksza marchewka","1 korze\u0144 pietruszki","1 \u017c\u00f3\u0142ta cebula","300 ml gor\u0105cego bulionu jarzynowo - drobiowego","s\u00f3l, du\u017ca ilo\u015b\u0107 mielonego pieprzu","1 \u0142y\u017cka suszonej

ProstePesto.pl
Shepherd’s pie. Angielska zapiekanka pasterska 105

byłaby po prostu nudna. One ją urozmaicają, nadają smak i sprawiają, że jest bardziej wartościowym i sycącym posiłkiem. Wśród warzyw, które dodajemy do shepherd’s pie, mamy cebulę, marchewkę, selera naciowego i groszek. Sos Worcestershire . Ten sos dość często wykorzystuję w moich przepisach. Nadaje on daniom mięsnym wyjątkowy smak i aromat. Oryginalny sos worcestershire jest produkowany przez firmę(...)shepherd’s pie, zapiekanka, zapiekanka pasterska, ziemniaki Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 500 g jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 80 g groszku zielonego mrożonego 4 łyżki passaty pomidorowej 1½ łyżki sosu Worcestershire 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego 1 kg ziemniaków 100 g masła

Na-talerzu.pl
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem / Red Kidney Bean Soup with Rice 109

Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, składniki: ok. 1.5 - 2 l domowego wywaru drobiowego lub jarzynowego, puszka czerwonej fasoli, duża cebula lub mały por, 2 ząbki czosnku, 1-2 marchewki (może być z wywaru), korzeń pietruszki (może być z wywaru), duża papryka, duża gałązka selera naciowego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry, ugotowany(...)mylić z kminkiem), oregano opcjonalnie szczypta cukru lub kilka łyżek słodkiej śmietanki Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, przygotowanie: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu

Lekcje w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem 107

drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza jedynie fakt, że nie mamy obecnie sezonu na warzywa i wszystko jest takie sobie. Parę dni temu kupiliśmy(...)nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 mały por (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki cukru pół pęczka koperku sól pieprz Kapustę obieramy

Kardamonovy
Gulasz z fasolką 102

Gulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie.   Składniki: ·        1kg szynki wieprzowej ·        3 duże marchewki ·        1 opakowanie fasolki szparagowej ·        2 czerwone papryki(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 2.    Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrane, pokrojone w plasterki marchewki, fasolkę szparagową oraz pokrojone w paseczki papryki, solimy. 3.    Kiedy warzywa są miękkie łączymy z mięsem i zaprawiamy naturalnie smacznym gulaszem rozrobionym z przecierem pomidorowym, ½ szk. wody i szczyptą

Kulinarna Chwila
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 105

Meksyku Składniki na około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej wołowiny dobrej jakości (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml  passaty  pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej(...)łyżeczki mielonej kolendry i kuminu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, kozieradki i kurkumy, ostra papryka i pieprz do smaku; 1 łyżeczka oregano Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Dodać startą marchewkę

Even Better Food
Bogracz 114

trzeba, czyli w kociołku nad ogniem. Tak czy siak bogracz wyszedł pierwsza klasa. Karolina, jeszcze raz wielkie dzięki. Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminku(...)więcej) woda 1 jajko 100 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól pieprz 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej

Kardamonovy
Postna kapusta z grzybami 129

Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną „wigilijnym bigosem”. Doskonała jako samodzielne danie, przystawka lub farsz do pierogów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 mała marchewka (jeśli nie ma jej w kapuście) łyżka masła pieprz Instrukcje Grzyby włóż do naczynia i zalej zimną wodą o dwukrotnej(...)minut do miękkości. Po tym czasie odcedź je na sitku – nie wylewaj wody! Kapustę odciśnij (nie wylewaj jeszcze wody po kapuście) i jeżeli jest bez dodatku marchwi zetrzyj małą marchewkę na grubych oczkach. Całość niezbyt drobno posiekaj. Przełóż kapustę do garnka, zalej wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i duś na niewielkim ogniu około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu

Kulinarna Pokusa
Domowa vegeta 88

większość ludzi za nim przepada. Ja spokojnie mogłabym bez niego żyć. Pierwsze podejście wyszło średnio na jeża. Niepotrzebnie wrzuciłam wszystko do rozdrabniacza. Suszone zioła w ogóle były niewidoczne. Marchewka tymczasem prawie wcale nie zmniejszyła objętości (naprawdę dzielnie broniła się do samego końca). Podejście drugie opiszę Wam na dole, pod składnikami. Jak sobie teraz tak myślę, to może nie była(...)ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Tak jak pisałam Wam na wstępie, można wszystko wrzucić do robota i zmiksować. Ja jednak miałam do czynienia z oporną marchewką (lub mój robot jest już na wykończeniu), którą musiałam naprawdę dość długo rozdrabniać. Przy drugim podejściu zrobiłam tak: wrzuciłam do rozdrabniarki mieszankę, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i miksowałam

Kardamonovy