byłaby po prostu nudna. One ją urozmaicają, nadają smak i sprawiają, że jest bardziej wartościowym i sycącym posiłkiem. Wśród warzyw, które dodajemy do shepherd’s pie, mamy cebulę, marchewkę, selera naciowego i groszek. Sos Worcestershire . Ten sos dość często wykorzystuję w moich przepisach. Nadaje on daniom mięsnym wyjątkowy smak i aromat. Oryginalny sos worcestershire jest produkowany przez firmę(...)shepherd’s pie, zapiekanka, zapiekanka pasterska, ziemniaki Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 500 g jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 80 g groszku zielonego mrożonego 4 łyżki passaty pomidorowej 1½ łyżki sosu Worcestershire 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego 1 kg ziemniaków 100 g masła
Na-talerzu.plZupa z czerwoną fasolą i ryżem, składniki: ok. 1.5 - 2 l domowego wywaru drobiowego lub jarzynowego, puszka czerwonej fasoli, duża cebula lub mały por, 2 ząbki czosnku, 1-2 marchewki (może być z wywaru), korzeń pietruszki (może być z wywaru), duża papryka, duża gałązka selera naciowego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry, ugotowany(...)mylić z kminkiem), oregano opcjonalnie szczypta cukru lub kilka łyżek słodkiej śmietanki Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, przygotowanie: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu
Lekcje w kuchnidrugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza jedynie fakt, że nie mamy obecnie sezonu na warzywa i wszystko jest takie sobie. Parę dni temu kupiliśmy(...)nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 mały por (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki cukru pół pęczka koperku sól pieprz Kapustę obieramy
KardamonovyGulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie. Składniki: · 1kg szynki wieprzowej · 3 duże marchewki · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 2 czerwone papryki(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrane, pokrojone w plasterki marchewki, fasolkę szparagową oraz pokrojone w paseczki papryki, solimy. 3. Kiedy warzywa są miękkie łączymy z mięsem i zaprawiamy naturalnie smacznym gulaszem rozrobionym z przecierem pomidorowym, ½ szk. wody i szczyptą
Kulinarna ChwilaMeksyku Składniki na około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej wołowiny dobrej jakości (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej(...)łyżeczki mielonej kolendry i kuminu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, kozieradki i kurkumy, ostra papryka i pieprz do smaku; 1 łyżeczka oregano Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Dodać startą marchewkę
Even Better Foodtrzeba, czyli w kociołku nad ogniem. Tak czy siak bogracz wyszedł pierwsza klasa. Karolina, jeszcze raz wielkie dzięki. Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminku(...)więcej) woda 1 jajko 100 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól pieprz 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej
KardamonovyTradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną „wigilijnym bigosem”. Doskonała jako samodzielne danie, przystawka lub farsz do pierogów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 mała marchewka (jeśli nie ma jej w kapuście) łyżka masła pieprz Instrukcje Grzyby włóż do naczynia i zalej zimną wodą o dwukrotnej(...)minut do miękkości. Po tym czasie odcedź je na sitku – nie wylewaj wody! Kapustę odciśnij (nie wylewaj jeszcze wody po kapuście) i jeżeli jest bez dodatku marchwi zetrzyj małą marchewkę na grubych oczkach. Całość niezbyt drobno posiekaj. Przełóż kapustę do garnka, zalej wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i duś na niewielkim ogniu około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu
Kulinarna Pokusawiększość ludzi za nim przepada. Ja spokojnie mogłabym bez niego żyć. Pierwsze podejście wyszło średnio na jeża. Niepotrzebnie wrzuciłam wszystko do rozdrabniacza. Suszone zioła w ogóle były niewidoczne. Marchewka tymczasem prawie wcale nie zmniejszyła objętości (naprawdę dzielnie broniła się do samego końca). Podejście drugie opiszę Wam na dole, pod składnikami. Jak sobie teraz tak myślę, to może nie była(...)ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Tak jak pisałam Wam na wstępie, można wszystko wrzucić do robota i zmiksować. Ja jednak miałam do czynienia z oporną marchewką (lub mój robot jest już na wykończeniu), którą musiałam naprawdę dość długo rozdrabniać. Przy drugim podejściu zrobiłam tak: wrzuciłam do rozdrabniarki mieszankę, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i miksowałam
Kardamonovypomidorem i kapustą Składniki: cały kurczak lub podobna ilość udek albo skrzydełek (można użyć też indyka, kaczki, gęsi lub wołowiny), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 por, 2 marchewki, 1 seler lub podobna ilość korzenia pietruszki, duży liść białej kapusty, 1 dojrzały pomidor, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki. Jak zrobić rosół? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz(...)marchewkę przekrój wzdłuż, cebulę i ząbki czosnku na pół, a seler w plastry. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz – wewnątrz mogą znajdować się drobinki ziemi. Cebulę połóż przekrojoną stroną na rozgrzanej patelni i przypal – będzie miała super aromat. Do dużego garnka włóż mięso i warzywa razem z liściem kapusty, zalej wodą, aby przykryła wszystkie składniki, następnie doprowadź
Kulinarna Polskaprzygotowanie wcale nie wymagało aż tyle pracy, ile mogłoby się wydawać ;) Z podanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek. Składniki: 500g mielonego wieprzowego mięsa 1 opakowanie papieru ryżowego 2 marchewki 1 cebula 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chili sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu(...)opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. W misce łączymy ze sobą: surowe mięso, starte marchewki, zeszkloną cebulę, ugotowany makaron, sos sojowy, imbir i chili - doprawiamy solą do smaku. Wyrabiamy wszystko ręką przez 2-3 minuty. Przygotowujemy miskę z chłodną wodą - miska musi być
Prosto z Kotłasłowa Terra Meritta, które oznacza świętą ziemię. Zapraszam na pyszny, aromatyczny, zdrowy wegetariański Gulasz z kurkumą. 👥 – 4 ⏰ 45-60 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 puszki fasoli cannellini ✅ 2 marchewki pokrojonej w talarki ✅ 3-5 łyżki masła ✅ 3 cebule pokrojone w talarki ✅ 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego ✅ 5-7 łyżek pasty Harissa ✅ 3-5 łyżek koncetratu pomidorowego ✅ 1-2 łyżeczki(...)Świeża pietruszka ✅ Liście laurowe ✅ 1-2 konserwowe cytryny ✅ Kilka łyżek jogurtu greckiego ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trzy łyżki masła. 🛠️ Wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę, chwilę podsmaż. 🛠️ Teraz dodaj kumin, kurkumę, paprykę, wymieszaj, chwilę smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj Harissę z koncentratem i kubkiem ciepłej wody. 🛠️ Wlej mieszankę do warzyw, dodaj liście
RafalCookSałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 słoiki Przygotowanie 1 godz. Gotowanie 40 min. Kalorie(...)ponad poziom buraków i gotuj pod przykryciem przez 35 minut. Buraczki powinny zmięknąć ale nie mogą się rozgotować. Po ugotowaniu odcedź i przepłukaj zimną wodą, odstaw do całkowitego ostudzenia. Marchewkę, jabłka i ugotowane, ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je w garnku ze sparzoną cebulą i ostudzoną zalewą octową. Pozostaw na 2 godziny
ProstePesto.plSurówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - najlepsza do obiadu. Pyszny przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem, marchewką, jabłkiem i posiekaną szalotką. Surówka pekińska z dodatkiem posiekanego szczypiorku, doprawiona niesamowitym sosem z majonezem i musztardą. Surówka z pekińskiej - składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko(...)pokroić w paski różnej szerokości. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn Krok 2. Wszystkie składniki sosu do pekinki wymieszać. Kapustę pekińską wymieszać ze starą marchewką i jabłkiem, dodać posiekaną szalotkę i szczypiorek. Surówkę z pekińskiej polać sosem majonezowym i lekko przemieszać. Gotową sałatkę z kapusty pekińskiej podawać do białych mięs i do ryb. Miłego gotowania! Surówka
Moja Książka Kucharskakiszonkowego nieba. Żeby uniknąć kiszonkowej eutanazji, sprawdzamy kiszonki codziennie. Kiszona czerwona kapusta jest prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 2 dwie główki czerwonej kapusty, w sumie około 3 kg 3 marchewki (400 g) około 300 g szatkowanej białej kapusty dwa jabłka (200 g) sól – około 60 g (5 płaskich łyżek) kilka owoców suszonej żurawiny (15 sztuk) czerwona papryka – około(...)miseczki i sólcie z wyczuciem i delikatnie. Zawsze można dosolić. Przygotowanie: Kapusty szatkujemy do osobnych misek. Solimy i ugniatamy. Odstawiamy na 2 h, ugniatając kolejny raz po godzinie. Obrane marchewkę i jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Paprykę siekamy na cienkie paseczki. Przygotowujemy cztery wyparzone, litrowe słoiki. Mieszamy składniki na cztery różne kompozycje – czerwoną kapustę, czerwoną kapustę z białą, czerwoną
ladykitchenrybny i zamieniamy na dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg czerwonej kapusty tzw. modra kapusta 2 – 3 l wody 200 g soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 50 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru(...)ognia do przestudzenia. Do przestudzonego kleiku dodajemy starty na tarce obrany imbir i czosnek, paprykę gochugaru, sos sojowy i sos rybny, mieszamy. Białą rzodkiew, głąb z kapusty i marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na cienkie plastry, a następnie w słupki, tzw. julienne. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Namoczona kapustę odsączamy dokładnie z solanki, dodajemy
Tajemnice Smaku