marchewka - 20163 przepisów (strona:159/1345)

DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 235

laktozy) łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 małej kapusty pekińskiej 5cm białej części pora (lub 1 mała dymka razem z zieloną częścią) średnia marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mielone migdały i tarty(...)pieprzem. Zblendować na gładką masę za pomocą blendera, jeśli puree jest zbyt gęste, dolać odrobinę mleka, pozostawionego po odcedzeniu. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać pokrojonego drobno pora (lub dymkę). Marchewkę i jabłko obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na większych, także dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać

Dietolog
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 417

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczek musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka kurkumy *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić na drobne różyczki. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym

Kulinarne Przeboje
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 232

Surówka typowo obiadowa, praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Składniki: główka kapusty pekińskiej, 2 duże marchewki, jabłko, duża cebula, łyżka soku z cytryny, łyżka oleju, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy ze skóry. Marchewkę z jabłkiem ścieramy na grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kapustę po dokładnym umyciu szatkujemy. Wszystkie

Lena Gotuje
Lasagne bologne 147

postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu lasagne 2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego puszka pomidorów krojonych duża cebula 2 duże marchewki 600 gram mięsa wieprzowo - wołowego 300 g ulubionego sera u mnie gouda łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżki bazylii suszonej łyżeczka oregano sól pieprz beszamel: 3 łyżki masła szklanka(...)mleka 3 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli łyżka masła dodatkowo: dwie łyżki masła Przygotowanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce

Lena Gotuje
ZAPIEKANKA PASTERSKA INACZEJ 247

farsz: 300 g zielonej soczewicy 4 duże pieczarki 2 marchewki 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól  pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka  3 łyżki masła  szczypta gałki muszkatołowej sól  twardy ser kozi do posypania(...)pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz dodajemy przecier, wędzoną paprykę. Smażymy chwile. Dodajemy soczewicę i zdejmujemy z ognia. przyprawiamy całość solą i pieprzem. Ziemniaki z marchewką ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy gałką. Do formy wykładamy farsz, na górę dajemy ziemniaki. Posypujemy startym kozim serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Smacznego

KuchcikoweLove
Aromatyczna kasza jaglana z pieczonymi marchewkami i kalafiorem 129

kolendry, spora szczypta ostrej papryki 1 łyżka oleju 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść świeżej kolendry około 400 g marchewek około 300 g różyczek kalafiora 3 – 4 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron lub roztopionego kokosowego) nierafinowana sól i przyprawy do warzyw: 2 łyżeczki garam masala, po 1 łyżeczce(...)słodkiej papryki i kuminu, ostra papryka do smaku garść posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub kokosowych 2 garście młodego szpinaku Młode, niewielkie marchewki oskrobać i przekroić wzdłuż na połówki, starsze, większe marchewki obrać i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Większe różyczki kalafiora przekroić. Warzywa wyłożyć na blachę, posypać przyprawami i solą, polać olejem i dokładnie wymieszać. Piec w 160°C przez

Even Better Food
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 156

jest lekki, łatwy do przygotowania z warzywami, w zupełności wystarczy za dwu daniowy obiad. Składniki: 60 dag świeżej kapusty 5 małych ziemniaków 25 dag cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej 2 marchewki 1 pietruszka 3 świeże pomidory malinowe 10 cm kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pęczek natki pietruszki Pęczek świeżego koperku Sól do smaku Pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki(...)łyżki masła Jak wykonać ? Kapustę myjemy, drobno szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę   w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę  oraz por, dusimy 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu

Wanilia i Kardamon
Warzywny hotteok – koreańskie placki nadziewane warzywami i makaronem 332

lubię mieszankę grochu i fasoli mung) 1 łyżeczka oleju 1 łyżka sosu tamari lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 1 marchewka (około 100 g) 1 średnia cebula szczypiorek (około 100 g) olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W większym naczyniu mieszamy wodę z cukrem, solą i drożdżami aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy(...)opakowaniu. Ja kupuję taki, który nie wymaga gotowania Gdy jest gotowy, odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Używając nożyczek tniemy makaron na około półcentymetrowe kawałki. Można również użyć noża. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i drobniutko kroimy. Szczypiorek też drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy makaron i całość smażymy przez około minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy sos tamari

Lamarida.pl
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę 3829

380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,6kg) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru(...)pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę i cebulę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić na drobne różyczki. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić

Kulinarne Przeboje
Zupa kalafiorowa 189

gdyż są smaczne i zdrowe. Co sądzicie o zupie z kalafiora, smakuje Wam, czy wolicie jakąś inną? Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 1 średniej wielkości kalafior  2 marchewki  3 ziemniaki  1 duża cebula  mały pęczek natki pietruszki  kilka gałązek koperku  3 łyżki masła  3 łyżki oleju  4 ziarenka ziela angielskiego(...)listki laurowe  100 ml śmietany 18% do zupy  sól i biały pieprz do smaku  Jak przygotować zupę z kalafiora? Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.  Kalafior umyć, oczyścić z łodyg i podzielić na małe różyczki.  Koperek i pietruszkę umyć i drobno posiekać.  W garnku

Kuchcik gotuje
Warzywna zalewajka 169

dziś zapraszam na zalewajkę warzywną , bardzo smaczną , rozgrzewającą , mam nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja zupki . Potrzebne nam będą  3 białe kiełbaski ( bądź średnia porcja rosołowa ) 2 marchewki  2 pietruszki  1 duża cebula  2 parówki  10 sztuk średnich ziemniaków  100 ml śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  2 łyżki warzywka(...)majeranku  Wykonanie  Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około 30 minut , następnie  obieramy nasze warzywa , czyli marchewkę , pietruszkę , cebulkę i ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , ziemniaki , cebulkę , oraz parówki kroję w średnią kostkę , i przesmażam na odrobinie oliwy , następnie kiedy nam się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka

Mój Smak
Pasztet z marchwii i soczewicy 122

wielkim wrażeniem jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 180 st Czas pieczenia: 50 minut Składniki:  200 g suchej czerwonej soczewicy  4-5 marchewek  1 cebula  3 jajka  Sól ziołowa  Pieprz  1 łyżka słodkiej papryki  1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki ziaren kolendry  1 łyżka przyprawy curry(...)łyżki oleju Sposób przygotowania: Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą. Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę

Różne smaki w kuchni
ZRAZY WOŁOWE 146

pochwalić się moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej przez woreczek foliowy wówczas(...)mięso nie będzie się rwało). Posolić i popieprzyć oraz posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku marchewki, boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ CIELĘCY 172

zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną lub wieprzowiną. Będzie równie smaczny! GULASZ CIELĘCY 700 g cielęciny 2-3 marchewki 2 cebule(...)olej, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut aby przeszło aromatami. Garnek lub dużą patelnię dobrze nagrzać, przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Pod koniec podsmażania dodać cebulę i marchewkę pokrojoną w plastry. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić około 40 minut ( dopasujcie czas duszenia do własnego mięsa). Gdy mięso jest prawie gotowe dodać pokrojoną paprykę

Pieguskowa Kuchnia
MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN 181

CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN SKŁADNIKI opakowanie makaronu Chow Mein 300-400 gram piersi z indyka spora garść grzybów mun 1 czerwona papryka mała główka brokuła 1 marchewka 1 papryczka chili garść pędów bambusa 2-3 łyżki oleju do woka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru 1 dymka sól, pieprz, limonka, kolendra(...)jeżeli czegoś nam brakuje. Pierś z indyka pokroić na cienkie paski. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Paprykę, chili, cebulę pokroić w cienkie paski, a czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Na dużej patelni albo woku mocno rozgrzać olej i dodać do niego pokrojoną pierś indyka. Podsmażyć do zbrązowienia

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania