jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia olej Sposób przygotowania: Makaron ugotuj wg przepisu(...)opakowaniu, odcedź. Cebulę i marchewkę obierz, cebule pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, cukinię pokrój w paski, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą
Wanilia i Kardamongrzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;) Krem z kalafiora dla 4 osób 1 kalafior 1 średniej wielkości ziemniak 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (lub kostka rosołowa) liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) 2 łyżki masła sól pieprz Do podania: śmietana(...)natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki. Grzanki: 4 kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (jeśli używamy kostki to wrzucamy ją wraz z kalafiorem i ziemniakami) i zalewamy wodą na równi
PatiGotujenigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki możecie uzyskać piękny kolor, a ponadto możecie ją przemycić dzieciom, które nieszczególnie za nią przepadają. Placki ziemniaczane około 20 sztuk 4 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego(...)jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia pieprz sól olej/smalec/oliwa do smażenia Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce (ja ścieram na dużych oczkach, ale zależy to od waszych upodobań). Przed dodaniem reszty składników warzywa umieszczamy na sitku i dobrze odciskamy. Przekładamy je do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajko, mąkę, proszek
PatiGotujezupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Składniki: 1 kalafior marchewka pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki łyżka masła 2 l bulionu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 łyżki śmietany sól Kładzione kluseczki: 2 jajka 6 łyżek mąki(...)sól Marchewkę, pietruszką, seler i ziemniaki cienko obieramy. Wszystko dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe
PatiGotujeszklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa) 2 marchewki 1 pietruszka pół średniego selera gałązka selera naciowego (opcjonalnie) 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie) 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren pieprzu jajko pieprz sól(...)około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta możemy dokończyć przygotowanie farszu. Mięso oddzielamy od kości i drobno mielimy. Do farszu możemy dodać ugotowaną i zmieloną marchewkę. Opcjonalnie można także dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso z marchewką dokładnie mieszamy i dodajemy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dodajemy
PatiGotujeosobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego(...)około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie
PatiGotujejest łatwa w przygotowaniu, zdrowa i pyszna ... a do tego, te wiosenne kolory ;) Składniki: 1,5 kostki rosołowej (u mnie drobiowa) 1 szklanka mleka 1,5% 4 ziemniaki 3 marchewki pęczek szczypiorku pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę - ok. 1 litr. W tym czasie obieramy marchewkę i drobno kroimy. Na wrzątek wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka(...)wrzucamy marchewkę, wlewamy mleko i gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 20-30 minut - do miękkości warzyw. Szczypiorek siekamy i dodajemy na koniec do zupy, doprawiamy pieprzem, mieszamy i gotowe
Alutka-Gotujezaczniemy widzieć w ciemności, ale dzięki nim nasze oczy będą zdrowsze i bardziej zadbane. Czy wiecie, że oczy jako pierwsze reagują na niedobór witaminy A. A zaledwie 10 dag marchewki wystarczy by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. To tylko jedna z ogromu korzyści płynących z picia świeżych soków, wszystko zależy od tego z czego je przygotujemy. Dodatkowo nieocenioną(...)zaletą domowych soków jest brak konserwantów, barwików, zagęszczaczy i to, że smakują bez dosładzania. Może warto wymienić kolorowe, chemiczne mikstury na domowe, prawdziwe soki? Składniki: 8 (400 g) marchewek 6 (1000 g) jabłek 2 (500 g) pomarańcze 2 (150 g) kiwi Przygotowanie: 1) Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyć. 2) Marchewki, pomarańcze i kiwi obrać. 3) Jabłka obrać i usunąć
Fitsweet.meKolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :) PS http://dybka.com.pl/ - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jajka 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce 1/2 szklanki bakalii Syrop cytrusowy: 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny Masa śmietankowa: 2/3 szklanki kremówki 1 łyżka
Domowa cukiernia Ewypomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka
kulinarnyJamną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę
kulinarnyJasię uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk(...)gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy
Via GustoSzybka i smaczna surówka do obiadu z białej rzodkwi i marchewki. Można ją przygotować z majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym. Rodzynki można zamienić na żurawinę. W zakładce SURÓWKI znajdziecie przepisy i pomysły na inne surówki do obiadu czy też do kanapek. Szczególnie polecam surówkę z selera , która bardzo smakuje dzieciom. 1 biała długa rzodkiew 1 duża marchew 1/2 pęczka szczypiorku(...)łyżki rodzynek 1/2 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sól pieprz Rzodkiew i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rodzynki, posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z cukrem pudrem i wlać do surówki. Wymieszać. surówka z rzodkwi z marchewką
O kuchni z uczuciemwiele smaczniejsza od starszej kapusty. Z młodej kapusty można zrobić mnóstwo smacznych potraw... Najbardziej smakuje mi zasmażana z dodatkiem świeżego koperku, lub po prostu świeża surówka z marchwią, jabłkiem, cebulką i oliwą z oliwek jako dodatek do dania głównego, pyszności! Główka kapusty jest pełna witamin i mikroelementów, także zajadajmy! Składniki: kapusta młoda 1 mała główka, marchew(...)smaku, musztarda stołowa 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 5 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, przekrawamy na pół, wykrawamy głąba i cienko siekamy nożem. Marchew i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Dodajemy oliwę z oliwek, musztardę, do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz
kulinarne odsłony patipotrawę. Możesz też sprawdzić przepis na zupę ogórkową lub zupę kalafiorową. Film Składniki – zupa pomidorowa puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowy 1 litr bulionu 3 średnie marchewki średnia cebula pęczek pietruszki olej pieprz i sól Przepis Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Gdy cebula zbrązowieje wrzucamy na nią pokrojoną w plasterki marchewkę(...)marchewka zacznie się dobrze smażyć dorzucamy pokrojone pomidory, a na nie wlewamy bulion. Całość gotujemy 30 minut. Już na koniec do zupy dodajemy przecier pomidorowy i zupę bielimy śmietaną hartując ją wcześniej. Koszt: 14 zł (dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem Chcecie poczytać
Kuchennyviral.pl