marchewka - 20163 przepisów (strona:164/1345)

Bezglutenowa babka orzechowo – marchewkowa 223

jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan 100g mąki gryczanej 50g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam ryż w młynku) 25g mąki jaglanej 25g mąki ziemniaczanej 20 g zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę i orzechy namaczam w ciepłej wodzie. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180st.C. 4 Do miski przesiewam mąkę gryczaną, z brązowego ryżu, jaglaną i ziemniaczaną

Book of spells
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 127

nazwać rarytasem. Ma ciekawy smak inny niż kurczak. Ma też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek(...)Kasze gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak kasza wchłonie wodę odstawiam garnek pod koc na 40 minut aż kasza dojdzie. Do zimnej kaszy dodaję startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie

wesoła kuchnia
Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką 292

makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :) 250 g makaronu ryżowego tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1,5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku świeży szczypiorek olej(...)sezamowy do smażenia Makaron ugotować w wodzie wg wskazówek na opakowaniu, czyli ok po 15 minutach będzie gotowy. Przed rozpoczęciem smażenia woku należy cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki. W woku dobrze rozgrzać olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu

https:KKuchniaMniam
Zupa z botwinki czyli wiosna na talerzu 278

sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę się oprzeć żeby tej zupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka(...)łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę. Pokrojoną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości. Do większego garnka wlewamy bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy

Mama z miasta
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami 136

spokojnie sobie poradzi, nic nie zepsuje i, co najważniejsze, nie napracuje się:-) Składniki: Udka i podudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka papryka Składniki są na oko ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek(...)Mięso należy umyć i osączyć z wody, ewentualnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie papryką słodką. Skropić olejem i wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w grubsze słupki.  Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe kotlety gryczane 140

feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu - 2 szkl wody na 1 szklankę kaszy. Wodę zagotować, na wrzątek wsypać kaszę. Zwykle wodę solę, teraz(...)Kaszę ugotowałam dzień wcześniej tak, że spokojnie sobie wystygła. Następnego dnia podsmażyłam na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w pół talarki i czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy się zeszkliły dodałam marchewkę startą na jarzynówce i chwilę podsmażyłam. Następnie odstawiłam do ostygnięcia.   Do wystudzonej kaszy dodałam resztę składników, pokruszony ser feta, posiekaną natkę pietruszki i wystudzoną cebulę z marchewką. Całość

Ze smakiem bez glutenu
Sycąca sałatka z kurczakiem i soczewicą 196

poza tym sycąca. Zjadłam ją w pracy i na obiad nie specjalnie już miałam ochotę:-) Składniki: 2-3 garście zielonej soczewicy mięso rosołowe z kurczaka: porcja rosołowa 3-4 marchewki z rosołu łyżka musztardy ostrej pęczek pietruszki sól, pieprz Soczewicę ugotowałam zgodnie z przepisem z opakowania, w lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Odcedziłam mięso z rosołu - obrałam z kości i porwałam(...)kawałki. Marchewki z rosołu pokroiłam na plasterki. Wymieszałam soczewicę, mięso i marchewkę. Dodałam posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i musztardę. Na koniec dodałam odrobinę soli - trzeba uważać bo soczewica była solona, rosół również. Składniki można mieszać ciepłe - sałatka smakuje doskonale. A na drugi dzień, po wystygnięciu, jeszcze bardziej zyskała na smaku. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe babeczki marchewkowo-bananowe 211

Bezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić  trochę marchewki  dziecięciu memu(...)Składniki: 4 średnie marchewki - po starciu wyszły dwie, spore garście utartej, na drobnych oczkach, marchwi 2 dojrzałe banany - z brązową skórką 2 szkl mąki bezglutenowej uniwersalnej lub biszkoptowej -  użyłam własnej mieszanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 100 ml oleju 100 ml mleka - może być roślinne 1/2 szkl cukru brązowego 1/2 szkl rodzynek Marchew obrać  zetrzeć

Ze smakiem bez glutenu
Szybkie ziemniaki z marchewką - dodatek obiadowy 143

Idealny dodatek do obiadu kiedy nie ma się czasu na gotowanie ziemniaków. Przygotowanie zajmuje maks 20 minut. No i ma się trochę inny smak... Składniki: 2 spore marchewki 3-4 średnie ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek  sól papryka słodka mielona Marchewkę obrać i pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Wrzucić na patelnię na rozgrzany olej(...)lekko podsmażyć. W tym czasie obrać ziemniaki, opłukać i osuszyć. Pokroić w mniej więcej równą kostkę i dorzucić do marchewki. Posypać przyprawami, przykryć i smażyć od czasu do czasu mieszając. Dodatek jest gotowy kiedy ziemniaki są miękkie - po jakichś 15 minutach od wrzucenia na patelnię. Warzywa można mniej lub bardziej przypiec  - w zależności od preferencji. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Orientalny gulasz z indyka 246

ostry, orientalny smak. Oczywiście ostrość można regulować dowolnie. Składniki: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula - ja użyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta(...)przyprawach, rozgniecionym czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić na ok 30 minut.  Na patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę pokrojoną w grube piórka. Zeszklić. Dodać marchewkę i dalej smażyć.                              Następnie wrzucić zamarynowanego indyka i podsmażyć całość. Dolać ok 100-150 ml wody

Ze smakiem bez glutenu
Tradycyjna sałatka jarzynowa 150

imprez rodzinnych. Idealna na jesienne czy zimowe stoły. No i ma milion wersji - co kucharka/ kucharz to inny przepis i smak:-) Składniki: 3 ziemniaki sałatkowe - średniej wielkości 3 duże marchewki 1/2 korzenia selera 1 duża pietruszka 4 jajka ugotowane na twardo 3 jabłka - ewentualnie obrane ze skórki 4-5 ogórków kiszonych - jeśli ogórki są malutkie można użyć nawet 8 sztuk(...)majonez - moim zdaniem najlepszy tradycyjny...:-) duża puszka zielonego groszku plus ewentualnie cebula sól, pieprz, łyżka musztardy Jarzyny (ziemniaki, marchewki, seler, pietruszka) ugotować na pół miękko - ok. 15-20 minut od zagotowania. Odlać wodę, wystudzić. W trakcie stygnięcia jeszcze zmiękną. Ja sprawdzam miękkość widelcem - jeśli wbiję w marchewkę to trzeba odcedzać. Wystudzić całkowicie i obrać. Wszystkie składniki pokroić na drobną kostkę

Ze smakiem bez glutenu
Sajgonki z mięsem mielonym 181

przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę(...)Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby mun namoczyć, odsączyć i pokroić. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec.  Podsmażyć krótko

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 188

tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju 1/3 szkl octu ryżowego lub jabłkowego (ryżowy jest mniej kwaśny, jabłkowy jest bardziej kwaśny - ja robię wersję z jabłkowym) 1/4 szkl cukru 1 płaska łyżeczka soli(...)duże ząbki czosnku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Zrobić marynatę. Do rondelka wlać ocet, dodać cukier, sól i czosnek i podgrzać całość. Dodać olej i doprowadzić do wrzenia i do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać.  Kapustę przełożyć do słoja lub wiaderka plastikowego

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 206

przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową zasmażką. Dzisiaj proponuję podkarpacki specjał z okolic Wielopola Skrzyńskiego (powiat ropczycko-sędziszowski). Od pokoleń gospodynie z Nawsia młodą kapustę przygotowują z marchewką, koperkiem i śmietaną. Charakterystyczny smak kapusta z Nawsia zawdzięcza odrobinie octu, który nadaje jej lekkiej kwaśności. Oryginalny przepis dostosowany jest do białej kapusty dostępnej od końca wiosny do jesieni – kapusty(...)kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka ½ szklanki rosołu 75 g masła 1/2 szklank1 śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki sól 1 pęczek koperku Kapustę szatkujemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę

Trzeci talerz
Majowa zupa z pokrzywą 154

fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą  Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego śmietanka 30% 2 spore łyżki masła sól, pieprz(...)warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę. Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach

W garach u Gosi