marchewka - 20163 przepisów (strona:160/1345)

ZIELONY KOKTAJL Z MARCHEWKĄ 146

SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY: 200 ml zimnej wody mineralnej 1 Jabłko 1 marchewka 1 Garść szpinaku 1 cm imbiru 1 łodyga selera naciowego  PRZYGOTOWANIE:  Selera naciowego, szpinak, jabłko dokładnie myję. Jabłko i selera kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Do kubka blendera wlewam zimną wodę mineralną. Następnie dodaję umyty świeży szpinak,seler naciowy(...)jablko oraz marchewkę,plaster imbiru. Całość dokładnie blenduję na jednolity koktajl

Gotowanie Patki
Zupa z sałatą i klopsikami 167

lato Author: www.cookingforemily.pl Ingredients NA ZUPĘ: 2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy 2 pęczki sałaty (może być masłowa albo rzymska) 1 cebula, pęczek szczypiorku 3 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 i ½ litra wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku NA KLOPSIKI ½ kg mięsa mielonego z indyka pół pęczka(...)posiekanego koperku 2 łyżki kremowego, białego serka 1 jajko sól, pieprz Instructions Sałatę umyć i z grubsza posiekać. Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć. Do garnka z wywarem dodać marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut. W tym czasie jak wywar będzie się gotował na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć

Cooking for Emily
KASZOTTO Z WARZYWAMI I INDYKIEM 178

jeść zarówno na zimno jak i na ciepło 🎒 💼 Składniki ✔️ 3/4 szklanki kaszy jaglanej ✔️ 10 g koncentratu pomidorowego ✔️ 125 g mięsa (indyk) ✔️ 50 g papryki ✔️ 50 g cebuli ✔️ 50 marchewki ✔️ oliwa do smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę, mięso pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć. 2. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3. Podsmażamy na patelni(...)cebulkę, dodajemy paprykę, marchewkę, koncentrat i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i kaszę wszystko dokładnie mieszając żeby smaki się połączyły i gotowe  😋 Makro (bez oliwy) 317,2 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM I KUKURYDZĄ 158

MicrosoftInternetExplorer4 500 g filetów śledziowych 1 puszka konserwowanego groszku zielonego Bondeulle 1 puszka kukurydzy Bondeulle 4 jajka 1 duża lub 2 małe cebule czerwone 1 duża lub 2 małe marchewki 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy kremskiej koperek Przygotowanie: Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki(...)Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zimne jajka pokroić w kostkę. Również marchewkę pokroić w kostkę. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym

Ciastka - domowe słodkości
Kotleciki mięsno-warzywne 1006

diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki   Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na jakieś(...)minut aby puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z soku. Startą marchewkę, odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy je na brytfance (posmarowanej tłuszczem). Wkładamy do nagrzanego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak w kremowym sosie z bobem i marchewką 210

pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 3 porcje: 300g bobu 400g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki mąki(...)nieduża cebula 1 marchewka 250 ml bulionu szczypta kurkumy 40 ml śmietanki kremowej 30% 40 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Pierś z kurczaka oczyścić. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso

Fabryka pomysłów
RYŻ Z WARZYWAMI 257

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: 300 g ryżu, około 400 g groszku Bonduelle, 2 średnie marchewki, większa papryka czerwona, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, suszona natka pietruszki, curry, szczypta pieprzu cayenne, sól do smaku, łyżka masła, 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki). Przygotowanie: Groszek osączam z zalewy(...)paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam. Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty. Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam

JejKuchnia
Pulpety w sosie na wypasie :) 194

Przepis skonstruowany i wcielony w życie przez mojego chłopaka i trenera ;] pycha <3 Skład Pulpety: 500g chudego miesa z szynki jajko ulubione przyprawy Sos: 2 puszki pomidorów 2 marchewki papryka czerwona ulubione przyprawy (sól, pieprz cayenne, zioła prowansalczykie, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra) Sposób przygotowania: Pulpety: Wszystkie składniki na pulpety mieszamy najlepiej ręką formujemy kulki obsmażamy(...)patelni żeby zamknąć mięso z zewnątrz a żeby w środku pozostało surowe Sos: Pomidory wrzucamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać w miedzy czasie ścieramy jedna średnią marchewkę na tarce druga marchewkę kroimy na pół talarki i dodajemy do pomidorów i wszystko dusimy pod koniec duszenia dodajemy (pokrojoną w kostkę) paprykę i przyprawy i jeszcze chwile dusimy na końcu dodajemy kulki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa krem z brokułów + film 183

groszku ptysiowego. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, bardzo smaczne ale i proste w przygotowaniu.     składniki na 4 porcje 500 g brokułów 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy(...)przepis Cebulę kroimy w kostkę a obrane ząbki w plasterki. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze cząstki a ziemniaki w większą kostkę. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek często mieszając a następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, wszystko chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy

Smakowite Dania
Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną 155

zostanie kilka sztuk w paczce, bo uwielbiam takie chrupiące przekąski. (Więcej o piramidkach napisałam tu - klik .) Kto z Was skorzysta z przepisu? Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 2 marchewki (średnie) 1 pietruszka (mała) 1 cebula  2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego  2-3 łyżki sosu sojowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej(...)papryki 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Kaszę należy ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody z odrobiną oleju. Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Warzywa umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażyć (co jakiś czas mieszając) przez kilkanaście

Di gotuje
Krem z zielonych szparagów 211

kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować.  Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz sól zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki) szczypta chilli 2 liście laurowe, 3 ziarenka angielskiego gałązka lubczyku(...)Przygotowanie:   Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem i szklimy na masełku. Ziemniaki,  marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy wo dą ( do zakrycia warzyw).  Szparagi delikatnie obieramy i o dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy

ChilliJemy
Ratatouille z makaronem na obiad 162

warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g rukoli garść liści bazylii 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku(...)gemelli , waga sucha Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki, posól i odstaw na 30 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki, marchewkę w cienkie słupki. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kolejno marchewkę, cebulę i czosnek. Wyjmij na miskę i usmaż na tej samej patelni bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być

codojedzenia
Surówka z młodej kapusty i pora 425

tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl. Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka. Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności(...)wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu koperek Wykonanie: odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować  obrać pora, przeciąć zieloną część wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać z piasku. Do końca przeciąć pora na pół

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą 205

rewelacyjny, dzięki korzennym przyprawom i skórce z pomarańczy. Do przełożenia ciasta użyłam mojego ulubionego kremu z mascarpone, a wierzch oblałam słynną polewą lustrzaną. Do dekoracji zrobiłam z masy cukrowej marchewki, a boki ciasta obsypałam posiekanymi orzeszkami.  W tygodniu staram się ograniczać spożycie cukru, ale w weekend pozwalam sobie na chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka(...)mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant 150 g, kakao 4 łyżki, żelatyna 2 łyżeczki, śmietanka 30-36% 100 ml, dodatkowo: marchewki z masy cukrowej lub marcepanu, orzechy włoskie do posypania, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski

kulinarne odsłony pati
Bakłażan faszerowany ciecierzycą 221

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz  tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet(...)właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym. Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi. Składniki: 2 bakłażany 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki 100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów) 4 łyżki ajwaru ( z tego przepisu ) 50 g parmezanu 4 gałązki tymianku/oregano 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!