ryżu (1 woreczek) 200 g piersi z kurczaka (jedna, pojedyncza pierś) 100 g czerwonej papryki (pół) 30 g papryczek pepperoni, średnio ostre (2 małe papryczki) 90 g groszku z marchewką (6 łyżek) 50 g cebuli (pół dużej) 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś(...)dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią dodajemy posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę, posiekane papryczki pepperoni oraz groszek z marchewką. Smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajemy na patelnię ryż i dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez około 3 minuty
Programista w kuchnikostkę 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1/2 młodej kapusty, posiekanej 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę 1 średnia marchewka, obrana i starta na tarce 1 pietruszka, obrana i starta na tarce 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany(...)doprawienia 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia. Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj
karmelowyjest idealny jako dip. Składniki na 2-3 porcje: 500 gram filetu z indyka lub innej części indyka 200 gram makaronu kokardki od Lubella mini młode buraczki botwinkowe młoda marchewka pietruszka natka pietruszki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że makaron wrzucamy do wody z gotującymi się(...)buraczkami czerwonymi. dzięki temu nabiorą różowego kolorku. W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka szczypta gałki
Życie zaczyna się w kuchniJednogarnkowa propozycja, sycąca i pyszna, która rewelacyjnie komponuje się z wszelkimi kaszami (których, swoją drogą, jemy za mało!)- gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów malinowych. My uwielbiamy ten sos i zazwyczaj robię go w wersji tej najprostszej i- dla Nas- najpyszniejszej ( link do przepisu ), czyli bez żadnych dodatków, ale z mięsem wołowym- pod postacią owego(...)gulaszu- smakuje równie wybornie 😋 4 porcje: * pomidory malinowe- 1 kg * wołowe mięso gulaszowe- 350 g * bulion warzywny/mięsny/woda- 250 ml * marchewka- 1 duża * cebula- 1 średniej wielkości * sol, słodka papryka- po 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżka Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, wraz z dodatkiem pokrojonej
Kraina Miodem PłynącaNajlepsza zupa pod słońcem :)) Bardzo sycąca i mega smaczna! Składniki : 1 duża marchewka 1 pietruszka Kawałek pora i selera Puszka pomidorów Dwie łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka masła (opcjonalnie, choc smak jest jeszcze lepszy) Bazylia Sól, pieprz Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar(...)kiedy warzywa zmiękną zostawiamy jedynie marchewkę. Soczewice dokładnie płuczemy i wrzucamy do wywaru razem z pomidorami z puszki, gotujemy kolejne 15 min. Całość blendujemy. Dodajemy koncentrat, jogurt, masło i przyprawy. Pyszna zupa gotowa
Mamuśka wraca do formychodzi! Skladniki ( na jedną rybną "paczkę") Filet z morszczuka ( może to być też mintaj, czy dorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś poszłam na łatwiznę używając przyprawy gotowej do ryb. Ale sól, pieprz, koperek(...)cytryny też bedzie super:) Marchewkę kroimy w slupki, Cukinię w plastry, cebulę w piórka. Folię aluminiową tniemy na dość spory kawałek, by bez problemu szczelnie zamknąć całość. Najpierw ukladamy cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy
Mamuśka wraca do formyProsta i delikatna w smaku sałatka z ogórków jedynie z dodatkiem marchewki. Ogórki można pokroić w grubsze plasterki, ale ja osobiście w tej sałatce wolę cieńsze i tak właśnie zrobiłam. Składniki: ok. 4-5 kilo ogórków 4 litry wody, najlepiej przegotowanej zimnej ok. 1 szklanka soli Zalewa: 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10% 6 szklanek wody Dodatkowo(...)marchewki do każdego słoika po: 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki dokładnie umyć, aby nie było piasku i innych śmieci. Następnie razem za skórką pokroić na cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy, ale można użyć również noży w tarce tzw. mandoliny). Sól rozpuścić w wodzie i zalać tym pokrojone ogórki, wymieszać i odstawić
talerz przyjemnościdziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz-nie trzeba go przedstawiać. Dziś u nas same dobroci na talerzu, poddane szybkiej obróbce termicznej. Obiad? wczesna kolacja? Dodaje sił, energii,radości! Składniki 250 g fasoli(...)mung jaja wiejskie marchewka baby, u mnie mrożona dorsz filet sól ,pieprz do smaku oliwa z oliwek parmezan opcjonalnie trochę oleju kokosowego do smażenia Fasolę mung namocz, najlepiej na noc, wylej wodę w której się moczyła, wypłucz dwa razy a za trzecim razem wlej wodę, zagotuj i ugotuj do miękkości. Na dużej patelni uduś marchewkę. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą
Z Kuchni Do Kuchniziemniaki obrane, bulion gotowy, a pomysłu brak..no, ale akurat miałam selera naciowego i tak pomyślałam, żeby zrobić taką zupkę z selerem.No i całkiem smacznie wyszło.. 2-3 marchewki kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego 1 cebula bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz śmietana koperek Łodygi selera i marchewki pokroić w półplasterki,ziemniaki kroję w kostkę,cebulę(...)pokroić w drobną kostkę.Cebulę i selera przełożyć do rondelka z niewielką ilością bulionu i chwilkę poddusić.Następnie przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać marchewkę,ziemniaki oraz przyprawy.Gotować do miękkości ziemniaków.Dodać śmietanę , koperek i ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 5 - 6 plastrów schabu o grubości około 1,5 cm; 200 g świeżych kurek; 1 duża marchewka; 3 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry(...)położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć. Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć
Gospodyni Miejskaszklanki wody - 1 szklanka octu 10% - 5 łyżek cukru - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 2 marchewki - 1 cebula 1. Kurki oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć(...)słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkapojęcia kto pierwszy na to wpadł, w każdym razie był geniuszem. Zrobiłam swoją wersję, tj. inspirowaną kuchnią indyjską, bo uwierzcie mi, nic tak cudownie nie podkreśla smaku lekko mdłej marchewki ja kardamon. Będzie idealny do naleśników, gofrów a nawet placków ziemniaczanych. Można pasteryzować jak każdy inny dżem. ps. A jak dzieciaki będą pytały co to, to kłamcie i mówicie(...)dżem z pomarańczy, jak są małe to uwierzą i nie będą marudzić Składniki na około pół kg gotoweg dżemu: 600-700 g marchewki- użyłam odmiany Paryskiej, której nie ma potrzeby obierać, jedynie „dupki” i „wąski” odciąć 100-120 g cukru sok z jednej całej cytryny około 20 całych nasion kardamonu lub czubata łyżka mielonego Przygotowanie: Marchewki
greenscarfskładniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany). Czyli dobrą opcją jest dodatek jogurtu, mleka czy orzechów. Na początku trochę się bałam, że koktajl nie będzie gładki przez dodatek orzechów oraz surowej marchewki. Jednak całość zmiksowała się na pyszny kremowy koktajl. Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 200ml jogurtu greckiego łyżeczka wiórków kokosowych 2 orzechy włoskie łyżeczka miodu cynamon, imbir, gałka(...)muszkatołowa, kurkuma Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce, orzechy posiekaj a następnie zmiksuj wszystkie składniki
wysmienityMAKARONY POLSKIE pod chwytliwą nazwą: Zabierz Makarony Polskie na piknik! Trzymajcie za mnie kciuki :) Składniki na 2 porcje: 50g makaronu klasyczne pióra od Makarony Polskie 6 liści sałaty 1/2 marchewki - dużej 1/2 młodej cukinii - małej 1/2 zielonej papryki - średniej 20 szt pomidorków koktajlowych/papryczkowych - u mnie żółte i czerwone 2 łyżeczki szczypiorku - drobno posiekanego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku(...)zbyt szybko nie ostygła. Wszystkie warzywa dokładnie umyć - a jeszcze lepiej, wyszorować szczoteczką - pod kranem w ciepłej wodzie. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pokroić w paski. Cukinię oraz marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Sałatę można porwać w ręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam ułożyć na niej sałatkę i potem konsumować
Grunt to przepis!