marchewka - 20163 przepisów (strona:171/1345)

ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 176

okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała cebula 2 ząbki czosnku kopiasta łyżeczka mąki 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka kropli przyprawy(...)typu maggi sól pieprz posiekany koperek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn - zasmażamy na łyżce tłuszczu, na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Krok 2. Z kapusty odrzucamy głąb i zielone, twarde liście, resztę kroimy w cienkie paski - płuczemy i odsączamy na sicie. Krok 3. Do gorącego rosołu dodajemy poszatkowaną kapustę, zeszkloną marchewkę wraz z tłuszczem, przyprawy - gotujemy

Moja Książka Kucharska
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 116

godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 300 g szalotek lub małych cebulek 3 duże cebule 3 marchewki 2 duże pomidory 1 pietruszka (korzeń) 3 liście laurowe 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 opakowanie kremowego serka pomidory i bazylia(...)oprószamy mąką, smażymy około 2 minuty, patelnię zdejmujemy z ognia - mięso przekładamy do garnka z grubym dnem. Krok 6. Do garnka z wołowiną dodajemy skwarki z boczku, pokrojone cebule, marchewki oraz korzeń pietruszki (w całości), rozgniecione ząbki czosnku, pomidory oraz przetarty sok pomidorowy, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Do garnka wlewamy czerwone wino, solimy - całość dusimy pod przykryciem

Moja Książka Kucharska
Kolorowa marchew do obiadu i "Pięć ćwiartek pomarańczy" 147

Ostatnio w moim sklepie pojawiły się różne odmiany marchewek. Uwielbiam kolorowe marchewki na talerzu. Uprawiałam je dwa lata temu i na ten rok zrobiłam zapasik nasion. Po Wielkanocy pewnie pójdą do gruntu. A dziś kupne zrobiłam do obiadu - szybka pyszotka w tajskich smakach 😋 Składniki (na 2 porcje): duża marchew fioletowa duża marchew pomarańczowa łyżka oleju sezamowego łyżka słodkiego sosu chili(...)łyżka dobrej oliwy Marchew obrać, a potem skrobaczką do jarzyn wetrzeć paski wprost na patelnię. Włączyć palnik pod patelnią na średnią moc. Do marchewek dodać olej sezamowy, oliwę i sos chili. Podgrzewać na średnim ogniu. Nie smażyć!  Podawać na ciepło. "Pięć ćwiartek pomarańczy" Joanne Harris po prostu połknęłam. To chyba najlepsza książka autorki. Wciągnęła mnie od pierwszej strony. Główną

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapusta zapiekana ze śmietaną 164

tylko 40 kalorii). Przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji. '     Kapusta zapiekana ze śmietaną   Składniki na 4-6 porcji:   nieduża główka kapusty 1 cebula 2 marchewki 1 szklanka kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru   Wykonanie:   Kapustę szatkujemy, wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą(...)gotujemy, aż lekko zmięknie (nie może być zbyt miękka). Po ugotowaniu odlewamy wodę. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, dodajemy marchewkę, podlewamy lekko wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy kilka minut. Warzywa przekładamy do kapusty, mieszany, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Na końcu

Smak mojej kuchni
Gulasz wieprzowy z makaronem 141

Dzisiaj polecam pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam!     Gulasz wieprzowy z makaronem   Składniki na 4 porcje:     600g szynki wieprzowej 2 marchewki 2 pory(...)Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, oprószamy pieprzem, słodką papryką, dodajemy majeranek, szałwię, wyciśnięty czosnek, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce masła klarowanego kilka minut, przekładamy na talerz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy na łyżce masła

Smak mojej kuchni
Wołowina po burgundzku 119

jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam!     Wołowina po burgundzku   Składniki na 4 porcje:   800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina 400ml bulionu wołowego lub warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek (po 1 gałązce), 2 liście(...)laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej   Wykonanie: Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w pióra. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na połówki.   Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy marchewkę i smażymy

Smak mojej kuchni
Gulasz z indyka z warzywami 163

indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki(...)sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować

magiczna kuchnia Kasi
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 250

wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka(...)kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy. Dodajemy warzywa do garnka z kurczakiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40-45 minut

Smaki Na Talerzu
KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 169

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 małe piersi kurczaka, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju, duża papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie(...)Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając

JejKuchnia
Leczo - przepis na 3 in 1 147

Składniki: 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1-2 papryki chili 5-6 pomidorów 2 marchewki 1 cebula 1 cukinia średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, oregano) sól  pieprz Przygotowanie:   Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu(...)czasu mieszając. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto pamiętać, że czosnek nie może być duszony dłużej niż 20 minut bo traci

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Grillowa rolada z kurczaka z serkiem i pastą z rukoli, podana z ziemniakami i słodkimi marchewkami 173

masą serową  z pastą z rukoli wypełniłam i roladki z nich zrobiłam. Jeszcze szynką szwarcwaldzką pozawijałam i w folię spożywczą schowałam. Do tego młode ziemniaki i marchewkę przygotowałam i wszystko grillowałam. Roladki wyszły idealnie 👌, a z nadzieniem serowo rukolowym smakowały genialnie 😍. Podane z warzywami smakowo się uzupełniały i  obiad z pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały 🍴❤👅. Składniki(...)zielonych oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto:  2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, pęczek młodej marchewki, ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 1 główka czosnku, lubczyk może być świeży, mrożony lub suszony, suszony czosnek niedźwiedzi, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka cukru

Moniki Smakołyki
Marchewkowe kluseczki 141

Pyszne kluseczki marchewkowe a dodatkowo bez glutenu. Polecam dla dzieci na słodki obiadek lub podwieczorek. Składniki: 40 dag ugotowanej marchewki 125 g ricotty 1 jajko 8 płaskich łyżek mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania Przygotowanie: Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy(...)gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Wyrabiamy( ciasto jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę. W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody. Po wypłynięciu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CHOW MEIN Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I CZARNYM SEZAMEM 142

niemal 10 minut J SKŁADNIKI: (3-4 porcje) ok. 150 g makaronu chow main/ Mie 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 czerwona papryka garść mrożonego groszku 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czarnego sezamu 1 łyżka oleju sezamowego ok. 4 cm imbiru. pieprz sól (opcjonalnie) oliwa(...)oliwek lub masło klarowane WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki. Marchewkę zagotować w całości, bez obierania, aż będzie lekko miękka, ale jeszcze chrupka. Pod koniec gotowania wrzucić na kilka minut groszek mrożony. Całość przecedzić, schłodzić i odłożyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać łyżeczką i pokroić w cienkie paseczki, odłożyć. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek pokroić drobno, a cebulę w piórka

Calzonella.com
Ciasto dyniowo-marchewkowe 138

Ostatnie podrygi jesiennych wypieków, grudzień będzie już czasem pachnącym Świętami. Dziś ciasto z dodatkiem dyni i marchewki, które nie do końca mi wyszło, ale i tak smakowało. Poszewka na poduszkę oraz kocyk to rękodzieło wykonane przez moją zdolną Mamę :) Składniki 4 jajka 150 g cukru trzcinowego 150 ml oleju 250 g dyni 1 średniej wielkości marchewka 250 g mąki(...)płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, startą dynię, marchewkę, mąkę wymieszaną z sodką i cynamonem i całość dokładnie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Przelać ciasto do foremki (u mnie prostokątna 27x21 cm) i piec 55 min. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy 147

jeśli macie odwagę i choć odrobinę ciekawości to spróbujcie przyprawić zupę nieco odmiennie kurkumą i kminem, a może cytrynową trawą… Zupa codzienna Składniki: na 4 porcje 1 mała marchewka 150 g czerwonej soczewicy 100 g soczewicy puy 1 cebula 1 czosnek solo 200 g batatów, 1 średniej wielkości 1 marchewka 100 g selera 1½ l warzywnego bulionu ½ łyżki kurkumy(...)kostkę. Wlej oliwę do garnka, dodaj cebule i zeszklij. Opłukaj soczewice i wsyp do garnka. Posyp przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i batat. Gotuj zupę przez około 25 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta wlej więcej bulionu. Konsystencja zupy zależy od własnego upodobania. Wolę zupy nieco gęściejsze, więc 1,5 litra

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania