marchewka - 20163 przepisów (strona:178/1345)

Pulpeciki z tajemniczą wkładką 316

nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego jak dla pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały(...)majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim

Mama z miasta
Wegańskie spaghetti bolognese 287

gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :) Składniki: olej kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica - pół szklanki przyprawy: sól, pieprz, oregano makaron bezglutenowy - kukurydziany Przygotowanie: Zetrzeć na tarce marchewkę i pokroić drobno seler naciowy. Cebulkę(...)czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać marchewkę i seler. Podsmażyć aż warzywa zmiękną trochę. Dodać pomidory. Ugotować soczewicę i dodać do warzyw. Na koniec doprawić przyprawami. Zostawić patelnię na małym ogniu żeby smaki się przegryzły i ugotować w tym czasie makaron.   Smacznego

Mama z Motylem
Pieczona dynia faszerowana marchewką i żurawiną 186

Pieczona dynia, faszerowana marchewką, żurawiną i cynamonem. Kawałek polany octem smakuje jako dodatek do drugiego dania, zaś miodem do ryżu np. jaśminowego.  dynia Hokkaido 2 marchewki cynamon garść cynamonu olej sól skórka z pomarańczy lub mandarynki  Odetnij z dyni czubek, wydrąż miąższ. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach i lekko podduś na oliwie. Dodaj przyprawy i żurawinę. Napełnij nią

AZgotuj!
Zupa grzybowa 237

niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki :  40-50g suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziarenek czarnego pieprzu sól Przygotowanie :  Grzyby zalać zimną wodą i odstawić(...)zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić.  Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ukraińska sałatka winegret 213

Kijowie, mówiła że obie te sałatki można kupić gotowe dosłownie wszędzie. Pakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :) Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary(...)również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego sól

Trzeci talerz
Ryba po japońsku 1549

świąteczny stół bo obie takie pyszne. składniki: 1 kg filetów rybnych 3 czerwone papryki 1  niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml) 3 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz 3-4 jajka mąka do panierowania olej do smażenia zalewa: 1 szklanka wody 8 łyżek keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek octu(...)solą i pieprzem. Panierować w jajku i mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w pół plastry, marchewkę w słupki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucić cebulę i marchew. Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać

Monia miesza i gotuje
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 198

kluseczkami z komosą ryżową , tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam.  Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki  klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się moczyły(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Marchew tniemy na półplasterki i gotujemy w bulionie warzywnym, dodajemy cebulkę i grzyby (razem z wodą w której się moczyły), przyprawiamy solą i pieprzem. Quinoę kilka razy dokładnie płuczemy (dobrze jest ją też namoczyć 2 - 3 godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy

Quinoa Raz!
Chipsy marchewkowe 203

Chipsy marchewkowe 4 duże marchewki (ok. 1kg) Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 80-100 g chipsów Przygotowanie: Marchewki muszą mieć średnicę co najmniej 3-4 cm. Z mniejszych średnic wychodzą bardzo małe chipsy. Dobrze umytą marchew obrać i pokroić w talarki za pomocą maszynki do krojenia warzyw lub ręcznie. Rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Suszyć ok. 5-6 godzin(...)zastąpić nimi słodycze. Zadanie nie należy do najprostszych, ale warto spróbować Dla zainteresowanych podaję źródło z iWoman.pl gdzie można sprawdzić zawartości witamin i składników mineralnych w 100 g suszonej marchewki

Pij soki wyciskane
Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill 162

Najpopularniejsze śledzie w Szwecji. Marynowane śledzie w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na te śledzie jest bardzo prosty w wykonaniu i już teraz możecie je zrobić i trzymać do miesiąca w lodówce. Składniki : - 4  filety matjas z zalewy solnej, wymoczone min 6h - 1 czerwona cebula - 1 średnia marchew - 10 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe(...)ziaren pieprzu - 150 ml octu - 150 ml wody Śledzie pokroić w 5cm kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać

CookYourself
sałatka ze śledziem 1612

składniki: 9 płatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również(...)tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy pieprzem. Następnie wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka

Domowy Smak Jedzenia
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 545

przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też(...)miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta. Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach. Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj

Eat me! Fit me!
Śledzie po kaszubsku 1140

śledziki, które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie.  Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego(...)cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi  Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.  Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 148

Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę(...)kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną marchewkę. Gotujemy przez godzinę. Mięso i marchewkę odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. W powstałym wywarze namaczamy bułkę, miękką odciskamy i odkładamy do mięsa. Natkę pietruszki siekamy, mieszamy z jajkami i odciśniętą bułką

Gotowanie i blogowanie
Marchewkowe muffinki z mieszanką keksową 161

Urocze muffinki z dodatkiem marchewki i mieszanki keksowej, dzięki której nabierają świątecznego charakteru. Śliczne czerwone foremki ze świątecznym nadrukiem znajdziecie w sklepie PapilArt . Składniki: (5 dużych muffinek lub 10 standardowego rozmiaru) 180g mąki 120g startej marchewki 80g cukru pudru 50g oleju 50g mleka 30g mieszanki keksowej + do dekoracji 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę mieszamy z cukrem(...)pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz olej i delikatnie mieszamy – ciasto powinno mieć grudki. Dodajemy startą marchewkę oraz mieszankę keksową, delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy wysokości, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*C. Dekorujemy mieszanką keksową i np. kleksem z lukru czy czekolady

Gotowanie i blogowanie
LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 832

idealnie nadaje się na Święta. Polecam, sałatka może jest trochę pracochłonna ale za to smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram i trę na tarce na grubych oczkach. Ogórka kroję w drobną kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy

Gotowanie Patki