przygotowywanie tych rybek, ale... jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki 400 g solonych filetów śledziowych 2-3 czerwone cebule 2-3 marchewki zalewa: 200 ml wody 200 ml octu winnego z białego wina 120 g cukru 2-3 liście laurowe kilka goździków 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżka(...)gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego Przygotowanie Płaty śledziowe włóżcie do zimnej wody na kilka godzin. Kiedy będą już wymoczone, pokrójcie w plastry czerwoną cebulę i obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki. Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie. W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę
OliveandThymedodatkiem wysokotłuszczowego sera, to będzie również zgodne z zasadami diety niełączenia. Składniki na 4-6 porcji: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 1 spora marchewka 2 średnie czerwone papryki 300ml passaty pomidorowej garść świeżych liści bazylii 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, po 1 łyżeczce mielonej(...)zapiekania) około 50-100g wybranego sera (opcjonalnie) Przygotować nadzienie warzywne. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek na drobne kawałki. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać
Even Better Foodwszystkich tych, których zupą uraczymy. A że jest pyszna, sycąca, gęsta od warzyw i charakterna – zachwytom nie będzie końca. Składniki na około 4 porcje: 1 średnia cebula 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki średni kawałek korzenia selera 1/2 niewielkiej bulwy brukwi /można zastąpić większą ilością pozostałych warzyw 2 średnie ziemniaki 3 – 4 średnie liście jarmużu 2 spore ząbki(...)umiarkowanym ogniu, mieszając, przez około 2 minuty. Dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, kolendrę, kurkumę, kozieradkę, kumin i kminek) oraz czosnek – podsmażyć przez dalszą minutę. Następnie dodać marchewkę wraz z łyżeczką soli, zmniejszyć ogień i poddusić przez około 5 minut, mieszając okazjonalnie tak, by marchewka i przyprawy nie przypaliły się. Dodać pietruszkę, seler i brukiew, wymieszać i przesmażyć całość
Even Better Foodzałożyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza 1 niewielka cebula 3 małe marchewki 1 mały kalafior o wadze około 250 g 2-3-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku kawałek ostrej czerwonej papryczki (ilość według upodobań) drobno otarta skórka z 1 limonki(...)trawy cytrynowej) 2 łyżki oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża kolendra Cebulę przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki pokroić na plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę drobno posiekać, limonkę wyszorować i wyparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części
Even Better Foodznanych sklepów podczas tygodnia azjatyckiego. składniki: 200 g makaronu chow mein 450 g piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paseczki. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pędy bambusa i kiełki fasoli mung osączyć z zalewy. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka, krótko wystarczy aby zmienił kolor. Następnie kurczaka przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego
Monia miesza i gotujeDziś przygotowałam migiem bardzo szybką i zdrową zupę pomidorową, z dodatkiem batata ,marchewki i smażonego mintaja. W oryginale Marek Zaremba proponuje filet dorsza bez skóry. Ja wykorzystałam mintaja wysokiej jakości, gdyż spoczywał w mojej zamrażarce i oczekiwał na swoja kolej . Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks,kolejny krok". Książka pełna zdrowych i smakowitych dań o holistycznym zabarwieniu. Zupa robi się(...)dość szybko. Składniki 2 puszki pomidorów bez skóry 2 duże marchewki 1 średni batat ( to mój pomysł ) czerwona cebula pokrojoną w pióra 2 ząbki czosnku posiekanego drobno pół łyżeczki estragonu pół łyżeczki suszonego tymianku szczypta kurkumy sól morska lub himalajska filet z dorsza bez skóry lub jak u mnie mintaj skórka z połowy cytryny 2 cm świeżego
Z Kuchni Do Kuchnigoryczkę zielonej herbaty. Jeżeli tak jest, polecam dodać łyżeczkę miodu. Zobacz też: Koktajl szpinakowo-bananowy Przepis na koktajl jabłkowo-marchewkowy Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki 2 jabłka 2 średnie marchewki około 0,5 l wystudzonej zielonej herbaty Przepis 1 Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki oraz wkładamy do naczynia blendera. 2 Z jabłka pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy(...)kostkę (nie obieramy - skórka ma dużo witamin), dokładamy do marchewki. 3 Całość zalewamy herbatą i blendujemy. Artykuł Koktajl jabłkowo-marchewkowy na bazie zielonej herbaty pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliipoprzez goryczkę zielonej herbaty. Jeżeli tak jest, polecam dodać łyżeczkę miodu. Zobacz też: Koktajl szpinakowo-bananowy Przepis na koktajl jabłkowo-marchewkowy Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki jabłko 2 duże marchewki około 0,5 l wystudzonej zielonej herbaty Przepis 1 Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki oraz wkładamy do naczynia blendera. 2 Z jabłka pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy(...)kostkę (nie obieramy - skórka ma dużo witamin), dokładamy do marchewki. 3 Całość zalewamy herbatą i blendujemy. Artykuł Koktajl jabłkowo-merchewkowy na bazie zielonej herbaty pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiJeżeli smakował Ci piernik marokańsk i, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy! Składniki: 2 szklanki startej na tarce(...)blenderem marchewki 250 g mąki 200 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru garstka posiekanych orzechów włoskich Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód
Ugotowane pozamiataneWitajcie :) Znudził Wam się tradycyjny kurczak ? to może taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4 marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy(...)głębszego rondla tak aby Wam się wszystko zmieściło. Obsmażamy kurczaka z obydwu stron i zmniejszamy ogień. Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki bulionu lub wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracajac kurczaka. Nój kurczak był
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI 250 g ciecierzycy ugotowanej 250 g soczewicy ugotowanej 2 słodkie ziemniaki 5 marchewek 3 z ą bki czosnku 3 listki laurowe 1 seler 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 500 ml wywaru warzywnego 500 ml passaty pomidorowej natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di ceci lessati(...)brodo vegetale 500 ml di passata prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm. Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki. Obran ą cebul ę kroimy w cienkie plasterki. **** PREPARAZIONE Pelate le patate dolci, tagliateli a dadini di circa 2 cm. Pelate il sedano
La grande e la piccola cuocadanie należy do tych tanich, ale za to bardzo smacznych. Można kombinować na rożne sposoby, zamiast marchewki można dodać paprykę czerwoną, ogórek kiszony czy pieczarki. Nie ważne co, to i tak zawsze wyjdzie pysznie. Ja taki gulasz uwielbiam z kaszą, a Wy? Składniki: 700 g serc indyczych 2 marchewki 1 duża cebula 300 ml bulionu 2 ząbki(...)mniejsze kawałki. Mięso obsmażyć na patelni, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć wszystko razem. Serduszka zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojona w plasterki, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Dusimy wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż serca będą miękkie ok 20 minut. Na koniec
magiczna kuchnia KasiDziś zapraszam Was na przepis na zdrową sałatkę z kukurydzą, ogórkiem, pomidorkami i zielonym miksem (jarmuż, szpinak i marchewka). Uwielbiam serwować takie sałatki w ramach śniadania lub kolacji. Do tego ulubione chrupkie pieczywo – u mnie BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam I nic tylko jeść. Zdrowo i smacznie Miłego dnia moi drodzy Składniki: 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 pełne(...)łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku 4-5 małych pomidorków około 2 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki jarmużu, szpinaku i marchewki olej lniany do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól himalajska i świeżo zmielony pieprz do smaku propozycja podania – BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam Przygotowanie: Pomidorki kroimy wzdłuż, a następnie jeszcze na pół, przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, posiekany
Słodkie okruszkimarketowych, bez smaku. Ale dobrą włoską passatą nigdy nie pogardzę. I to na jej bazie jest moja ulubiona zimowa zupa :) Z wyczuwalną nutą cebuli, czosnku i bazyli, z gotowaną marchewką i natką pietruszki naprawdę smakuje świetnie i dobrze rozgrzewa w mroźny dzień. 3-4 porcje: łyżka masła klarowanego puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość(...)lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku duża ugotowana marchewka z bulionu posiekana natka pietruszki Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, soł i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę i dusimy
Mienta blog