Kolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego masła
Maślane ciasteczkourodzinowy. Czuję się zaszczycona, ponieważ mój blog znalazł się wśród kilku innych blogów zaproszonych do konkursu. To od Was zależy, który tort urodzinowy wygra . Mój tort, czekoladowy z malinami , dobrze znacie i pewnie sami już nie raz go przetestowaliście. Przepis znajdziecie tu . Natomiast swój cenny głos w konkursie możecie oddać na stronie konkursowej . Nie muszę chyba pisać, że bardzo
Przysmaki Karolkiodstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym . Następnie dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.Na końcu dodać posiekaną czekoladę.Ja do masy dodałam jeszcze kilka malin . Z ciasta wydrążamy łyżką środek zostawiając w koło 1 cm rant, uważajmy jednak aby nie przedziurawić spodu. Resztę ciasta drobno kruszymy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół
Sama słodycz i szczypta chilijęzyku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20 cm) 165 g masła 100 g ciemnej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu jak w tym torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam
Blondynka Gotujesłodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko zmieniając
Pyry na Gazstrony, 20 rozdziałów. Bardzo spodobał mi się podział na rozdziały, odpowiadające produktom albo grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa
Moja pasja smakufioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis
Be Fit Be Strongcukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego oraz: olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając
Podróż w kulinariaOprócz produktów wymienionych w tabeli, sporo żelaza znajdziemy także w burakach, boćwinie, owocach suszonych, groszku zielonym, ciemnym chlebie, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu brązowym, amarantusie, poziomkach, malinach, awokado czy porzeczkach. Suplementacja żelaza - czy jest niezbędna? Większe niedobory łatwiej uzupełniać farmakologicznie i wspierać odpowiednią dietą. Zdrowy organizm posiada odpowiednie mechanizmy regulujące przyswajanie tego pierwiastka, dlatego trudno o przedawkowanie
Powiedz dietom niećwiartki ze skórką bez pestek nektarynka okrojona na ćwiartki ze skórką bez pestki kilka śliwek 4 łyżki cukru około 1,5 litra wody możemy dodać maliny lub inne ulubione owoce np jagody czy morele Wykonanie: Umyte, przygotowane owoce zalać wodą ,dosłodzić Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem na wolnym ogniu -wyłączyć Zostawić na koło
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSuszarka do grzybów, owoców i warzyw to genialne, a przy tym relatywnie niezbyt drogie urządzenie, które można wykorzystywać przez cały rok. Latem suszymy zioła, truskawki i maliny, jesienią - grzyby, śliwki, jabłka i gruszki, a zimą ananasy, mango z którego mogę przygotować amchur, kiwi i inne tropikalne owoce. Co prawda suszone owoce do najmniej kalorycznych produktów nie należą, ale są zdecydowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata