maliny - 13477 przepisów (strona:621/899)

Ciasto kokosowo –wiśniowe 192

Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra,  smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu. Polecam na różne słodkie okazje. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1płaska  łyżeczka proszku

Wanilia i Kardamon
owocowa drożdżówka z kakaową kruszonką... 139

ciasto dobrze wyrosło z podanych składników z miękką margaryną zrobić mikserem kruszonkę blacha z papierem do pieczenia 25x40 cm, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, opłukane owoce po 1 szklance malin i borówki amerykańskiej, 6 nektarynek pokrojonych na kawałki rozsypać na cieście na owoce rozsypać kakaową kruszonkę, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura malinowa z czekoladą. 99

onfitura o ciekawym malinowo - czekoladowym smaku.   Składniki : 1 kg malin 50 dkg cukru żelującego 2 łyżki nalewki malinowej 10 dkg czekolady gorzkiej Sposób wykonania :   M aliny opłucz, osącz z nadmiaru wody, wsyp do rondla. Dodaj cukier żelujący, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu zamieszaj. Nie przerywając mieszania gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty

Przepisy i porady kulinarne
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 194

chłodzie (ale nie w lodówce). W ciemności lepiej przechowa się także czosnek. Jeśli dodatkowo będzie zapleciony w warkocz i powieszony , będzie świeży bardzo długo. Delikatne owoce jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody czy borówki – warto przechowywać razem z szypułkami . Bez nich są mniej trwałe. Owoce zgniją w foliowej reklamówce – lepiej je z niej wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku

Poezja smaku
Proste lody z banana i truskawek 215

ulubionymi lodami z mrożonego banana i truskawek. Ich wykonanie jest banalne – wystarczy do ich przygotowania tylko blender.  Jako odmianę możecie użyć także do nich innych owoców np. mieszanki malin lub borówek, to kolejna moja ulubiona wersja. Jeżeli chcecie uzyskać wersję bez owoców to kakao lub masło orzechowe sprawdzą się rewelacyjnie. Składniki na 2 porcje: 1 banan Spora garść truskawek

Fabryka pomysłów
Dżem malinowy z wiśniówką 193

szał robienia domowych przetworów. To właśnie tego dnia przygotowałam moją pierwszą konfiturę malinową (koniecznie sprawdźcie tutaj przepis, robi się błyskawicznie). Po przygotowaniu kilku słoiczków zostało mi jeszcze sporo malin, które postanowiłam przerobić w nieco inny sposób. Ostatecznie padło na połączenie ich z wiśniówką. Efekty tego eksperymentu wyszły bardzo smaczne. Dżem malinowy w wersji dla dorosłych jeszcze nie raz zagości

Okolice Palnika
Biszkoptowy omlet z musem morelowym 168

codziennej diecie. Wiem, że lubicie proste przepisy, dlatego mam dla Was propozycję na szybkiego omleta podanego z serkiem i duszonymi morelami z cynamonem. Oczywiście owoce możecie zastąpić innymi np. malinami czy borówkami.  Składniki na 1 porcję: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub owsianej/ryżowej/kukurydzianej) – u mnie zmielone na mąkę płatki owsiane Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie

Fabryka pomysłów
Szarlotka na kruchym z czarną porzeczką. 190

Kiedy lato obfituje w takie znakomitości jak maliny, porzeczki czy też agrest nie sposób oderwać się od pieczenia. Rzadko robię jabłeczniki, czy też szarlotki, jednakże tym razem zaprezentuję wam takie ciacho, które doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa

vaniliowoczekoladowa
ciasto bez pieczenia trójwarstwowe 128

wychodzą lepiej raz gorzej 🙂 .Polecam ciasto lekkie ale zaraz niewiarygodnie smaczne .Mój syn określił je za wyborne. Ja wykonałam z owoców jakie miałam w domu.Ale zamiast winogrona można dać maliny,porzeczki,brzoskwinie ,agrest .Natomiast gotując galaretkę z owocem jest o wiele smaczniejsza pamiętajcie jednak że jak robicie galaretkę np.malinową należy dosypać malin.Brzoskwiniow

Ugotujmy Coś
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 221

ciut mniej 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła około 3 czubate łyżeczki konfitury z czarnego bzu – u mnie firmy Matecznik jeżyny i maliny do dekoracji + opcjonalnie listki świeżej mięty *ja tym razem użyłam większej ilości ciasteczek (tyle mi zostało ) – około 325 g i  przez to ciut więcej masła Przygotowanie: Herbatniki przekładamy

Słodkie okruszki
Chrupiące serniczki z kurkumą 141

deseru. Składniki ; biały ser w kostce - 340 g galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 3/4 szkl śmietanka kremówka - 250 ml kurkuma - 1/2 łyżeczki corn flakes - 6 łyżek Dodatkowo: maliny borówki amerykańskie mięta do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę cytrynową zalać gotowaną wodą, dobrze wymieszać, aby się rozpuściła, odstawić, aby przestygła. Śmietanę kremówkę, ubić na sztywno. Do miksera włożyć biały ser, wlać wystudzoną rzadką

Kuchnia Danusi
Ciasto z agrestem 176

Przepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne, Wasze ulubione owoce. Polecam ciasto bardzo gorąco. Ciasto z agrestem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Smoothie z mango, truskawek i malin 105

gęste smoothie powstało z połączenia letnich owoców: truskawek i malin z mango, które daje oprócz smaku właśnie tę charakterystyczną gęstość, która jest taka ważna ;) A na koniec mała ilość mięty - tak, żeby smak był bardziej odświeżający

Milion Smaków
Focaccia z pomidorami i oliwkami 128

będę Wam tutaj przytaczał nudnej definicji. Chciałem to zrobić, ale usnąłem podczas pisania… Była nudna. Dla mnie focaccia to po prostu drożdżówka, w której zamiast borówek, truskawek czy malin, znajdziemy pomidory i oliwki. Oczywiście oliwki, jak i pomidory można zastąpić innymi składnikami. Świetnie sprawdzą się kapary, suszone pomidory, a nawet papryka i kukurydza. Ja jednak jestem wierny klasyce

Blendman
ROŚLINNE PROPOZYCJE OBIADOWE NA LATO 140

Lato to dla mojej rodziny czas objadania się surowymi owocami i warzywami sezonowymi. Kochamy borówki, maliny, ogórki, porzeczki, pomidory, kapustę... Gdyby nie córka, to zapewne w upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko

Jeść, by żyć w zdrowiu