kupić miody od Wowka . Właściciele produkują tu doskonały cydr pod tą samą nazwą oraz prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Możecie spędzić tu leniwy weekend, ćwicząc jogę, leżąc nad jeziorem i zbierając maliny w okolicznym ogrodzie. Po drodze zajrzyjcie do sklepu firmowego Jutrzenki w Dobrym Mieście, producenta krówek, irysów i śliwek w czekoladzie. Czekoladą oblewają tu zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank
GRUBY WAŁEKwylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach Dodatkowo : – 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru – dowolne owoce: u mnie maliny z borówkami Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Jeżeli chcemy żeby bardziej trzymała ona formę polecam dodać Śmietan-fix, który ją usztywni. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto
Relaxtimesorbet jest inspirowany weneckim drinkiem Bellini, którym zachwyciłam się ostatnio na blogu Facet i Kuchnia :) TU znajdziecie przepis na niego. Co prawda doczytałam, że tradycyjnie dodaje się jeszcze kilka malin, aby drink zyskał różowy odcień, ale mi chodziło o taki efekt kolorystyczny jak koktajl u Szymona. Wyglądał tak zachęcająco, że od razu pomyślałam, iż lody o takim smaku będą maksymalnym
Quinoa Raz!kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody 200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne 1300 ml gorącej przegotowanej wody sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę
Ala piecze i gotujesmakowało, a to najważniejsze. Do takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce - maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję żółtą, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda jakby ktoś wlał do niej atrament z pióra, ale jest bardzo smaczna. ROZWIŃ
Smaczna PyzaWażne żeby wam smakował 😉 Koniecznie musicie spróbować. Składniki: 200 ml mleka krowiego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu wielokwiatowego (opcjonalnie) ulubione owoce i dodatki np. banany, maliny, borówki, orzechy, gorzka czekolada Przygotowanie: Dzień wcześniej najlepiej wieczorem wlej mleko do miseczki i wymieszaj razem z nasionami chia i miodem. Odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia pudding
Słodka Strefaużyć nie tylko do zapiekanek. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody 200 g makaronu świdry Lubella 2 łyżki budyniu waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego 100 g borówek 100 g malin 300 g jeżyn 2 łyżki migdałów obranych mięta Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam
wesoła kuchniagości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami/jagodami albo z malinami. Ale póki czerwienią nam się jeszcze truskawki w ogródkach i na straganach - wykorzystajmy ten czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie
Opowieści z piekarnikawymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam! Ale pysznie będzie też np. z dojrzewającymi w słońcu malinami :). Deser jest prosty w wykonaniu, kokosowy smak nie jest tu przytłaczający, całość określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych
Opowieści z piekarnikaPonadto: około 300 g wiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło
Opowieści z piekarnikabyłam zdziwiona, że można uzyskać tak puszysty, lekki, słodki omlet tylko z dwóch składników! Można i polecam go każdemu! Składniki: 1 banan, 2 jajka, łyżka jogurtu naturalnego, owoce (borówki, maliny, albo jak u mnie ciemne winogrono) Przygotowanie: Banana kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę wraz z jajkami. Na mocno rozgrzaną patelnię (wysmarowaną bardzo niewielką ilością tłuszczu) wylewamy masę
Lena Gotujeresztę kremu i pozostałe poziomki. Dobrze schłodzić, przed podaniem udekorować listkami mięty. Smacznego! Jeśli nigdzie już nie znajdziecie poziomek (u mnie zostały już tylko pojedyncze sztuki) można je zastąpić malinami. Też będzie pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebanany w cieście naleśnikowym, zapiekane z czekoladą, blok czekoladowy, domową chałwę, tiramisu, szarlotkę w jabłku z pszczółkami, desery czy pieczony kajmak. Łakocie do picia to biła czekolada z malinami na gorąco, bubble tea, grzaniec bezalkoholowy, smoothie jagodowe, likier karmelowy itd. Wszystkie przepisy dokładnie opisane krok po kroku. Z przyrządzeniem na pewno każdy sobie poradzi. Dodatkowo każdy przepis zwiera
kruche babeczkiręczniku papierowym. Do przekładania racuchów na talerz świetnie sprawdzą się małe łapki... ;-) Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem lub polane miodem i/lub z dodatkiem świeżych owoców (u nas ogrodowe: maliny, jeżyny i poziomki) Smacznego
Smaczne Zdrowenajlepiej surowego) 2 – 3 łyżki syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej (do smaku) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta nierafinowanej soli, szczypta chilli dodatkowo: świeże owoce, np. maliny, borówki, pestki granatu lub owoce suszone, np. jagody goji czy acai (opcjonalnie) Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ręcznym blenderem na gładki, błyszczący krem (syrop lub miód dodawać
Even Better Food