maliny - 13477 przepisów (strona:613/899)

Półfrancuskie ciastka z budyniem. 177

ciastka polecam Wam na podwieczorek. Warstwowe ciasto, galaretkowy budyń i mnóstwo pachnących borówek prosto z krzaczka. Biegnijcie do kuchni jeszcze zdążycie zrobić, zamiast borówek mogą być inne owoce np. maliny i malinowa galaretka do budyniu. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Ciastko podałam na talerzyku, który otrzymałam  w ramach współpracy od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej

Izabelawkuchni
JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ? 153

kawy w naszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu jak my z nią

SMYKWKUCHNI
Sałatka a'la Waldorf z nasturcją 234

idealnie nadaje się właściwie na każdy posiłek, czy to pyszne śniadanie, czy też lunch lub kolację.  W moim ogrodzie, pomimo jesiennej aury, nadal świetnie radzą sobie jeżyny i maliny oraz piękne nasturcje. I to właśnie one dzisiaj są składnikiem mojej kulinarnej propozycji.  Jeśli nie macie swojego ogrodu, bez problemu zdobędziecie nasturcje u babci, mamy, cioci albo sąsiadki - stanowią

Garniec Magalie
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 146

zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu

Zasmakuj Kuchni
owsianka z jabłkami i daktylami 136

łyżeczka siemienia lnianego (mielonego lub w ziarenkach) Wykonanie: Płatki wymieszać z syropem trzcinowym. Dodać pozostałe składniki. I gotowe :). Można zajadać z jogurtem lub innymi owocami (np. truskawki,  maliny, poziomki, brzoskwinie, itd). Smacznego

Trufelkowo
Gryczanki - zdrowa przekąska 120

ułożyć część brzoskwiń, jogurt naturalny, mus malinowy, część gryczanek, słonecznik i resztę wg uznania. Pyszne, zdrowe, syte śniadanko gotowe! :) Brzoskwinię można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami, malinami, jeżynami, itp. Smacznego

Trufelkowo
Kruszonka z malinową pianką budyniową 153

jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki na masę piankową: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie malinowe bez cukru 1/2 szkl oleju Dodatkowo: borówki lub maliny cukier puder Wykonanie: Masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder, żółtka. Zagnieść porządnie ciasto podzielić na dwie części. Schłodzić w zamrażarce co najmniej

Trufelkowo
Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami (lub truskawkami) 195

szkl cukru 400 g jogurtu greckiego 1/4 szkl oleju dobrej jakości (u mnie rzepakowy Semco) 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody 2 szkl jagód (mogą być również truskawki, maliny, lub inne ulubione owoce) 1/2 szkl płatków migdałowych dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera

Trufelkowo
Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi owocami 174

śmietanki 30% 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru i miąższ z laski wanilii Składniki owocowe: 300 g truskawek garść czerwonej porzeczki garść malin Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze 5 minut na gładką masę. Naczynie do tarty

Trufelkowo
SOS PIERNIKOWY Z OWOCAMI 111

prawdziwa gratka 😉 Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie nie zdążył porządnie się schłodzić, a już zniknął w mgnieniu oka 😉 Do deseru podałam wodę z owocami, która świetnie

Kuchnia MagdaLeny
Grzyby w zalewie pomidorowej 238

Czasem zrobię coś z przypadku, tak całkiem niezaplanowanego. I wyobraźcie sobie, że te przypadkowe potrawy są całkiem niezłe. Teraz musiałam zabrać z zamrażarki leśne grzyby i robić miejsce na maliny. Ile razy popatrzyłam na tę górę grzybów, to ogarniała mnie niemoc twórcza 😅 . No i pomyślałam sobie że skoro są śledzie po kaszubsku, to może i sprawdzą się też grzyby

Tylko pysznie
Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności 145

uczulenie na salicylany powinny unikać dużych dawek kurkumy. Herbata z sokiem malinowym Przede wszystkim musimy mieć pod ręką sok, a nie sztuczny syrop malinowy. Najlepsze są domowe syropy lub maliny w syropie. Do gorącej herbaty wystarczy dodać taki domowy syrop i pić na rozgrzanie. Herbata lipowa Kwiat lipy to bogactwo fitosteroli, garbników, flawonoidów, kwasów organicznych, witamin

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony naleśnik – dutch baby 263

ulubionymi dodatkami. Naleśnik bezpośrednio po wyjęciu z pieca jest mega wyrośnięty – potem w trakcie stygnięcia powoli opada, ale powinien zachować wysokie boki. Przykładowe kombinacje: cukier puder i truskawki; maliny i mascarpone, bita śmietana i jagody, masło orzechowe i banany, borówki i syrop klonowy, smażone jabłka i cynamon. Zobacz także: Kurczak mafioza Kurczak mafioza - brzmi groźnie. Niepotrzebnie - jest on łag

Poezja smaku
Panna Cotta z Malinami 94

życie <3 SKŁADNIKI: 250ml mleka 250ml śmietany 30% 80g cukru 3-4 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy (jeszcze lepiej jeśli damy laskę wanilii) +Mus 1,5-2 szkl. malin cukier według uznania WYKONANIE: 1.Do garnka wlać mleko i śmietanę dodać cukier i cukier waniliowy. 2.Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z gazu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać by się rozpuściła

Dziś Ja gotuje
Proteinowe placki z maślanki 153

łyżką mąki lnianej i łyżką mąki kokosowej. Dodałam porcję (30 g) odżywki białkowej. Smażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Podałam z masłem orzechowym i dżemem 100 % malin. Na porcję poniżej użyłam ok. 120 g maślanki (9 łyżek). Miarkę (15 g) odżywki białkowej, którą możecie zastąpić mąką (1 łyżka), łyżkę mąki lnianej i 1 jajko. Wszystko razem wymieszałam

Kucharzyca