nadejściem sezonu na truskawki upiekę kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką. To ciasto jest przesmaczne i dla mnie hitem lata. Pasuje z różnymi owocami. Robiłam je z malinami , a nawet z nutellą . Pamiętam jak pierwszy raz upiekłam to ciasto dla koleżanek w pracy, pochwałom nie było końca, a potem dziewczyny same piekły to ciasto. O tak, to ciasto zasłynęło
codojedzeniaSłońce, odpoczynek, długie godziny na świeżym powietrzu, pluskające się w wodzie dzieci, śmiech, radość i duża ilość owoców. Tych ostatnich w moim domu po prostu nie może zabraknąć. Truskawki, maliny, czereśnie (ostatnio przyniosłam do domu całe wiadro z działki) i cytrusy. Choć te ostatnie nie są rodzime, to po prostu je uwielbiamy w szczególności w postaci świeżo wyciśniętych soków, lemoniady
Słodkie okruszkiczas nie zaglądałam tutaj,trochę zaniedbałam Was, ale już wracam. Na dobry początek pyszny tort, którym się zachwyciłam dzięki mojej koleżance Iwonie. Myślę,że tort będzie pyszny z dodatkiem malin. SKŁADNIKI: 3 krążki bezowe 3 śmietany słodkie 30% 3 śmietanfixy ewentualnie trochę cukru pudru do śmietany(ja nie używam) truskawki około 50dag WYKONANIE: truskawki umyć, osuszyć,pokroić na połowy
Kuchnia BeatyDelikatnie postępować również z mąką kokosową, gdyż jest bardzo chłonna i zbyt duża jej ilość sprawi, że deser może być mało soczysty. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin, brzoskwiń lub czereśni, aby były tylko soczyste. Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego
Kuchcik gotujesłodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni
Jeść, by żyć w zdrowiupucharka wsypujemy kostki lodu (do niespełna połowy jego wysokości) i wlewamy nasz kawowo-waniliowy napój. Podajemy od razu z grubą rurką dowolnie zdobiąc (u mnie listki świeżej mięty i maliny). Smacznego
Słodkie okruszkiBiszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką – Przyjechałam już do domu z mojej podróży do USA :) i w Małej Cukierence kolejne pyszne, letnie ciasto z dużą ilością
Mała CukierenkaDość nietypowe smoothie, bo nie tylko z porzeczek, malin, truskawek i pomarańczy ale także ze sporej ilości botwinki, która daje nam dużą ilość witamin. Dzięki mocnym smakom owoców, które są bazą tego napoju botwinka jest praktycznie niewyczuwalna, więc to smoothie można przygotować również dla osób, którym pomysł dodawania warzywa do koktajlu wydaje się dziwny ;) Do tego dodajemy wyraźny smak kokosa
Milion SmakówSkładniki; 2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 3/4 szklanki cukru niepełna szklanka mleka (170 ml) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka owoców- truskawki, maliny opcjonalnie - cukier puder do posypania Przygotowanie; W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, mieszamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy
Radość kipiąca uśmiechem.znam Owoce Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Warzywa marynowane Zaostrzają smak, podkreślają
Zasmakuj Kuchnitkanek, a co jeszcze ważniejsze odgrywające ważną rolę w zapobieganiu niektórym nowotworom. Według aktualnego stanu wiedzy: „ Filiżanka kawy zawiera więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy) niż szklanka soku z grejpfrutów, borówek amerykańskich, malin czy pomarańczy ” Czy picie kawy jest zdrowe?, Z.Zdrojewicz, K. Grześkowiak, M. Łukasiewicz, Medycyna Rodzinna 3/2016, s. 138-145) Wpływ kawy na ludzkie serce Od lat istnieje przekonanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilka minut ;) Składniki: 2 spody bezowe 23 cm 1 litr śmietany 30% cukier puder wg uznania do smaku 3 łyżki soku z cytryny czereśnie lub wiśnie borówki amerykańskie maliny listki mięty Wykonanie: *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i sok z cytryny. *Na jeden spód bezowy wykładamy 2/3 kremu śmietanowego, przykrywamy kolejnym spodem. Na wierzch wykładamy
Z Majeczką w kuchniWitajcie, sezon wiosenno-letni obfituje w pyszne owoce. Na targowiskach i w zieleniakach możemy kupić pachnące truskawki, maliny czy borówki - wybór jest przeogromny. Przyznam, że zawsze z niecierpliwością czekam na ten moment kiedy to na moim stole będą królowały świeżutkie owoce. Z owoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się
Health-Fit-LifeDżem malinowy to klasyka polskich dżemów owocowych. Nie ma się co dziwić - jest pyszny a odpowiednio zrobiony zachowuje cały smak malin. Są różne sposoby robienia "klasycznego" dżemu. W mojej jest stosunkowo mało cukru - owoce są słodkie jeśli zbieramy je w środku sezonu. No i zostawiam pestki - to znaczy, nie przecieram dżemu na koniec - niech chrupią
Milion SmakówCiasto składa się z kakaowego biszkopta, kakaowych herbatników, masy budyniowej oraz galaretki z truskawkami :) Bardzo Wam to ciasto polecam, zwłaszcza że idealnie smakuje również z innymi owocami takimi jak maliny, borówki cz banany :) Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm Kakaowe ciasto: -5 białek -1 żółtko (4 pozostałe odkłądamy do masy) -1,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku