maliny - 13477 przepisów (strona:630/899)

Tort bezowy 175

Składniki: Beza: 10 białek 440 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Krem: 600 ml śmietany 30-36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru do dekoracji: maliny borówki cukrowe serduszka Przygotowanie: Beza:  Piekarnik nagrzewamy do 120 st C (termoobieg). Bardzo starannie oddzielamy białka od żółtek, w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka. Białka przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Leśny mech 156

oleju 4 jajka 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 450g 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa, składniki: 500ml. Śmietany kremówki 30% 1 opakowanie masy śmietanowej , malinowej Dr.Oetker Dodatkowo: maliny Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie na sicie odcisnąć z wody, dodatkowo zblendować. Piekarnik nagrzać do 170-180stopni, przygotować tortownicę 24cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Jajka wraz z cukrem

W garach u Gosi
Wegański słoik śniadaniowy z jogurtem i borówkami 313

Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu. 5 Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika. 6 Na wierzch kładę kilka mrożonych malin i borówek. 7 Smacznego

Book of spells
Ryżowe placuszki śniadaniowe 162

drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę. Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców. I chociaż jeszcze chwilkę musimy poczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food

kolorowotorcikowo
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 277

ziół – kompoty bez cukru – wywary z warzyw, buliony z włoszczyzny – herbatki ziołowe: mięta, rumianek, lipa, melisa, koper – herbaty owocowe: róża, porzeczka, malina, aronia – kawa z cykorii Nie spożywamy: – innych warzyw i owoców niż w/w wymienione – żadnych tłuszczy – żadnego białka – alkoholu, kawy, herbaty – cukru pod żadną

To co kocham
OWSIANKA NA WODZIE Z CYNAMONEM 148

sycąca. Jeśli nie jadacie owsianki polecam włączyć ją do codziennego menu :) Składniki: * niepełna szklanka wody * 3-4 łyżki płatków owsianych * płaska łyżeczka cynamonu * owoce, u mnie najczęściej są to maliny, borówki, jabłka, orzechy Wykonanie: Wodę wlać do garnka, wsypać cynamon i płatki owsiane, wymieszać i zagotować co chwile mieszając. Owsiankę odstawić na chwilę, aż płatki napęcznieją.  Przełożyć do miseczki

Zrób to smacznie
Waniliowy mus z awokado, z ekspandowanym ziarnem i owocami 152

niby taka niepozorna kulka 😊 Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka esencji waniliowej  1-2 łyżeczki miodu (według smaku) 1 czubata łyżka ekspandowanych ziaren (u mnie amarantus) ulubione owoce: maliny, truskawki, banan etc. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Zmiksować go blenderem lub bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać esencję waniliową i miód do smaku - wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta Marshmallow 226

pszennej Szklanka mąki razowej żytniej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki rumu Na masę: 150g pianek Marshmallow Pół szklanki mleka 150g śmietany kremówki Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny) Łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni

Pyry na Gaz
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 213

łyżki domowego budyniu lemon curd 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać

Wanilia i Kardamon
Kokosowy deser chia z chrupiącym ciasteczkiem 184

następnie wykładamy nasz kokosowy pudding chia i na wierzch znów rozkruszamy ciasteczka (około 2 sztuki na porcję). Na koniec całość zdobimy rozkruszonymi lekko w dłoniach owocami liofilizowanymi (u mnie maliny, truskawki), całym ciasteczkiem i listkiem mięty. Podajemy.   Smacznego

Słodkie okruszki
Granola z owocami goji i żurawiny 203

Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być borówki (polskie lub amerykańskie), słodkie maliny, dojrzałe winogrona, soczyste jabłka i gruszki, kiwi albo melon. A gdy nadchodzi jesień? Ja osobiście uwielbiam granolę z jabłkami przesmażonymi wcześniej z cynamonem i masłem. Z dodatkiem jogurtu naturalnego- przepyszne. Ciekawym

Moja Mama Gotuje
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek 130

już na blogu! Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek Składniki: 4 łyżki Chia 200 ml mleka migdałowego, kokosowego lub zwykłego. 200 g gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki truskawek lub malin (mogą być mrożone) kilka kropli ekstraktu waniliowego lub miąższu z laski wanilii 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie: Nasiona Chia mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej

Moja Mama Gotuje
Babeczki jogurtowe z truskawkami 145

wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę

Moja Mama Gotuje
Błyskawiczne lody czekoladowe 197

bardzo gorąco i lody podczas miksowania za bardzo się rozpuściły możemy je włożyć na kilka minut do zamrażalki (naszym by się to przydało :)) Możemy zamiast kakao dodać zamrożone owoce (maliny, truskawki lub jagody) i mamy lody owocowe. Lody nakładamy do pucharków i dekorujemy według uznania owocami, orzechami itd. Tak przyrządzone lody możemy również wykorzystać jako dodatek np. do szarlotki

Moja Mama Gotuje
Czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym 187

czekolada biała z jagodami goji bez dodatku cukru 75g 3/4 szklanki ryżu brązowego  ekspandowanego BIO 40 g masła około 40 g gorzkiej czekolady 85% do ozdoby: 2-3 maliny liofilizowane i 2-3 kawałki truskawki liofilizowanej + ryż ekspandowany Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, zaczynamy je rozpuszczać na mniejszym ogniu, po czym dodajemy połamaną na mniejsze kawałki

Słodkie okruszki