maliny - 13477 przepisów (strona:352/899)

Placuszki dyniowe 169

mnie w okresie jesiennym dyniowe szaleństwo w kuchni. Dlatego dzisiaj pomysł na coś bardzo dobrego i słodkiego. Placuszki dyniowe z dodatkiem konfitury z malin lub brzoskwiń Pyszności !   Składniki: – 200g puree z pieczonej dyni* – 2 jajka – 2-3 łyżki cukru – 2 Łyżki oleju – 1 1/3 szklanki mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli – do podania opcjonalnie: cukier puder, konfitura z malin lub brzoskwiń   Przygotowanie: W misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej

I LOVE LIFE
Fondant czekoladowe 186

Desery czekoladowe to zdecydowanie jedna z moich ulubionych form deseru. Fondant czekoladowe, Lava cake czy po prostu ciastko czekoladowe z rozlewającą się płynną czekoladą z dodatkiem malin to przepis na dzisiejszy pyszny deser Składniki 2-4 porcje: – 100g gorzkiej czekolady – 50g masła + trochę do wysmarowania – 2 jajka – 3 łyżki cukru – szczypta soli – cukier puder(...)posypania – do podania: mrożone lub świeże owoce maliny, truskawki, borówki. Przygotowanie: Do pieczenia fondant możemy wykorzystać niskie ramekiny o średnicy 9 cm i wysokości 8 cm (wtedy wyjdą nam 4 ciastka) lub 2 większe o średnicy 10 cm i wysokości 6 cm (wtedy wyjdą nam 2 ciastka). Foremki wysmarować masłem i obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni

I LOVE LIFE
Torcik biszkoptowy z jeżynami 121

czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka

Pieguskowa Kuchnia
KOKOSOWY Tort 136

około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie  -mleko kokosowe 80 procent  3 puszki  -szklanka daktyli  -2 limonki  -cytryna  -3 banany  -kilka malin  -kokos  -żurawina liofilizowana do dekoracji  Daktyle namoczyć przez noc, zblendowac i tak z 20 minut prazyc na malutkim gazie. Zostawić do ostudzenia.   Mleko zostawić(...)dobę w lodówce.  Ubić tylko twarda biała  cześć. 2/3 kremu ubijamy z rozgniecionymi widelcem bananami,malinami, połowa daktyli. Włożyć do lodówki.   Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować  pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem.   Pozostałe 1/3 ubitego mleko kokosowego wykorzystujemy do dekoracji. Układamy żurawine liofilizowana a boki posypujemy kokosem

Szkrab Je Sam
MALINKA POD CHMURKĄ 379

Więc jeśli jeszcze nic nie macie upieczonego, do piekarników marsz! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku na wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na sam koniec. Mieszamy. Przelewamy do formy o śr. 20 cm. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. * Mus z malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy.  Nie zagotowujemy. Studzimy, aż zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia.  * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy

Z Majeczką w kuchni
Pierogi w TRUSKAWKOWE ŁATY Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM (wegańskie) – Foods by Ann 197

każdy rodzaj posiada inny smak. Jednak smak i różnorodność musli zawdzięczamy głównie suszonym owocom i bakaliom w wielu kombinacjach – na przykład daktyl & jabłko & banan, czy też malina & wiśnia & truskawka. Musli od Foods by Ann zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego – 5g w jednej porcji. Jest znakomitym rozwiązaniem na śniadanie – aby przygotować musli wystarczy zalać(...)owoców i bakalii sprawia, że każdy z batonów jest inny. Połączone smaki bardzo dobrze się dopełniają – przykłady to kokos & banan, jabłko & cynamon, czy też kakao & malina. Batony są miękkie, słodkie i potrafią świetnie zwiększyć naszą energię! LIO SHAKES Lio shakes to sproszkowane liofilizowane owoce i warzywa, czyli koncentrat, w którym jest wszystko co najlepsze z danego

Via Gusto
Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym 150

płaskie łyżki krojonego liofilizowanego ananasa 3 plastry pomarańczy z syropu syrop klonowy – polecam ten z Kuchnie Świata 3 kokosowe ciasteczka (bez cukru, bardzo kruche) opcjonalnie 2 liofilizowane maliny Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami ryżowymi (ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru). Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub krojonego liofilizowanego ananasa (ja dziś użyłam(...)pudding, następnie w każdą porcję wkładamy cały plaster pomarańczy z syropu, kruszymy po pół kokosowego ciasteczka. Na koniec całość polewamy syropem klonowym i opcjonalnie na wierzch kruszymy liofilizowaną malinę (lub układamy świeże owoce). Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO 144

podspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto - 2 łyżki cukru Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić) Jabłka wymieszaj, z cukrem(...)cynamonem, dodaj prosecco. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej. - 30 g masła - 65 g mąki pszennej - 40 g cukru kryształ Mieszamy na kruszonkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopniach C. Ciasto podajemy z kieliszkiem schłodzonego Prosecco

SMYKWKUCHNI
Ciasto jogurtowe z owocami 119

Sezon na "polską" borówkę amerykańską już się skończył niestety, teraz w sklepie dostaniemy tylko importowaną. Ale za to malin jeszcze pełno na krzakach, przynajmniej u mnie.  W związku z tym przy niedzieli do południowej lub popołudniowej kawki upieczmy sobie klasyczne ciacho jogurtowe z waszymi ulubionymi owocami. Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki(...)kubeczek cukru 3 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 kubeczek oleju roślinnego pozostałe: ulubione owoce, u mnie świeże borówki i maliny cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.  W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Mieszamy składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Malinowe cudo 346

bezowa jest gotowa gdy lekko popęka u góry i chrupiąca. Ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle

Kuchnia Pokoleń
Kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami 179

dobrej jakości białej czekolady z kokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki sera na sernik (z wiaderka) 2 mniejsze garście krakersów – u mnie Apetitki 3-4 liofilizowane maliny i listki świeżej mięty *jeśli takiej nie macie do deseru można użyć białej czekolady i dodać drobnych wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy czekoladę, dodajemy śmietankę(...)krakersów. Serniczek wkładamy na 10 minut do lodówki, po tym czasie warto go zostawić jeszcze na chwilę w cieple nabierze wtedy lżejsze konsystencji. Podajemy z pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (ich lekko kwaskowaty smak doskonale przełamuje słodycz deseru) i listkami świeżej mięty. Smacznego

Słodkie okruszki
Tort owocowy z pianką truskawkową 130

Dawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka truskawkowa 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa owoce ( maliny, truskawki, borówka) Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  przesiać do miski, dodać roztopione masło.  Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać

Gosia gotuje
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 224

kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki  śniadaniowe czekoladowe kolorowe żelki WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy na sztywno pianę z białek, partiami dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem powoli dodajemy do piany. Mąkę(...)dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy lub rękawa cukierniczego ozdabiamy najpierw kraje, robimy napis i dowolnie dekorujemy. Układamy kwiatki z płatków, a oczka z żelek, dajemy maliny. Chowamy do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA :  Gdy po nałożeniu drugiego biszkoptu okaże się, że jest mniejszy niż forma (w przekroju trapez) wykorzystajmy biszkopty do uzupełnienia luk. Wystarczy odciąć

Pani na deser
MUFFINKI Z OWOCAMI LATA 153

Pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru  maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce

Pani na deser
TORCIK MALINOWY BEZ PIECZENIA 160

TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g (z Biedronki) galaretka przezroczysta Winiary jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ok. 10 - 20 dag malin 1 kiwi  WYKONANIE: Rozpuszczamy    przezroczystą  galaretkę w 0,5 l wody i odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy(...)zacznie tężeć ostrożnie wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Kiwi kroimy w plasterki i układamy na sicie, przelewamy z obu stron wrzącą wodą (trzeba to zrobić inaczej galaretka nie zastygnie) Maliny i kiwi układamy na masie jogurtowej. Gdy  przezroczysta   galaretka zaczyna zastygać powoli zalewamy owoce. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego :)  'Przepis bierze udział w Konkursie

Pani na deser