łyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka cytrynowa galaretka czerwona, zielona, niebieska (do pokrojenia w kostkę) DEKORACJA: maliny WYKONANIE: Każdą z trzech galaretek osobno rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. CIASTO: Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Dobrze ubijamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto w blasze i wyrównujemy, przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy odłożoną masą i posypujemy odłożonymi galaretkami, układamy również maliny. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc. Smacznego
Pani na deserlnianego mielonego + 7 łyżek wody 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 0,5 szklanki oliwy Do dekoracji: 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oliwy, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zalać 7 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. W większej misce(...)przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60-65 min. - do suchego patyczka (u mnie 65 min.). Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować malinami
Domowa Cookierenka Agioleju 100 g cukru 125 g brązowego cukru 550 g pszennej mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka waniliowej pasty w proszku 150 g kokosowych wiórków Malinowa galaretka 250 g malin, mrożone 150 g cukru 2 listki żelatyny Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z wanilią i dodaj partiami do masy maślanej cały(...)piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito i przetrzyj. Galaretka powinna być bez pestek. Podgrzej przecier malinowy, odciśnij żelatynę i wymieszaj z galaretką. Odstaw
codojedzeniapieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej(...)Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta. Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć maliny i borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninyidealne! Świetnie sprawdzają się w podróży, a jednym z najistotniejszych aspektów jest to, że nie przepuszczają zawartości na zewnątrz. ŚNIADANIE ⇨ Owsianka "nocna" z bananem i malinami Owsiankę przygotowałam z 20 g zwykłych płatków owsianych i 30 g owsianki śniadaniowej (jest to mieszanka płatków owsianych z migdałami, amarantusem, słonecznikiem i kilkoma innymi składnikami). Jako płynu użyłam mleka kokosowo-ryżowego(...)Dodałam kakao, 1/2 dojrzałego banana, cynamon, wanilię, nasiona chia oraz odrobinę cukru kokosowego. Zamieszałam i odstawiłam na noc. Przed zapakowaniem do torby ułożyłam jeszcze kilka malin, plasterków banana, a całość posypałam wiórkami kokosowymi. II ŚNIADANIE ⇨ Kanapka z wegańskim smalczykiem + pomidor Często moim drugim posiłkiem jest zazwyczaj kanapka. Tego dnia posmarowałam ją wegańskim smalczykiem od marki "Małe szczęścia". Okazał się
Zdrowie na języku :Pnastępnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już masa stężeje posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki mleka posypka o smaku kakaowym – u mnie od Cykoria 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku rumowo-czekoladowym około 6 sztuk liofilizowanych malin (lub świeżych owoców najlepiej kwaskowatych) około 10 sztuk słomki ptysiowej z cynamonem Brześć *z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje(...)barmański” o smaku rumowo-czekoladowym. Na dno każdego pucharka łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy porcję czekoladowo-rumowego kremu, wierzch posypujemy kakaową posypką, pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (są lekko kwaskowate, więc doskonale „łamią” słodycz deseru). Podajemy z 2 całymi słomkami. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30% cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta(...)przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie. *Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny
Z Majeczką w kuchniSezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego(...)żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA 50 g zwykłego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki kukurydzianej 50 g zimnego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieSkładniki: maliny 50 dag, śliwki 1 kg, woda 3 litry, cukier 1,5 szklanki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, makaron - ile potrzeba maliny dobrze opłukać, śliwki umyte wypestkować, zalać w garnku wodą i zagotować wsypać cukier, cynamon, gotować z 10 minut na średnim ogniu kisiel wymieszać z wodą w szklance i wlać do zupy, mieszać do zagęstnienia zupy
W Mojej Kuchni Lubięczasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka
Pieguskowa KuchniaKoktajl malinowy Przepisy na koktajle , które publikuję na blogu, staram się aby były proste i smaczne… jak zresztą wszystkie inne przepisy. Dzisiejsze trio: maliny, banan i tahini po prostu uwielbiam. Koktajl malinowy to połączenie delikatnie kwaśnego smaku malin, słodkiego banana i wspaniałego, gorzkiego tahini – możecie je zrobić samodzielnie ( jak zrobić tahini ) lub kupić gotowe. Już wiecie co sprawia
Blendmanmascarpone, z dodatkiem sporej ilości owoców. Najpierw ubiłam 700 ml śmietanki z 3 sztukami śmietan fixu, a na końcu dodałam 250 g mascarpone. Całość dokładnie zmiksowałam. Następnie Ania dorzuciła malin, borówek oraz brzoskwiń z puszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent(...)biszkopt rzucamy na dywan z wysokości kolan. Masa : – 700 ml śmietanki kremówki 30% – 3 śmietan fixy – 250 g mascarpone – dowolne owoce, u nas około 250 malin, 250 g borówki oraz 250 g odsączonych brzoskwiń z puszki Śmietankę ubijmy wraz z śmietan fixem. Do ubitej dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy owoce i delikatnie
Relaxtimekasza będzie miękka. Aby osłodzić jaglankę, dodaję dwa daktyle, dzięki czemu jaglanka jest słodka. Tak przygotowaną kaszę podaję z owocami, dzisiaj akurat były to pieczone jabłka i maliny. Jabłka pokrojone w kostkę i maliny układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem kokosowym, na wierzch układam chipsy z kokosa (prawdziwe bez chemii!) i 1-2 łyżki płatków owsianych
SMYKWKUCHNIkalifornijskich 100 g wiórków kokosowych 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki cynamonu mielonego 100g rodzynek 1 czubata łyżka kakao 75 g oleju kokosowego posypka , u mnie: puder z malin ,wiórki kokosowe i kawa cappuccino posypkę z suszonych i zmiksowanych malin uzylam wcześniej tutaj Wykonanie Obrać ziemniaki, ugotować w wodzie. Ostudzić. Ziemniaki ,olej kokosowy,śliwki i rodzynki zblendować
w mojej kuchni