maliny - 13477 przepisów (strona:358/899)

Szpinakowa babka 195

mąki -> 2 jajka -> 3-4 łyżki miodu -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> szczypta soli -> kilka kropli esencji waniliowej Polewa : [Domowa czekolada] - przepis na blogu :) Maliny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie myjemy oraz osuszamy szpinak, który następnie przekładamy do misy blendera. Zalewamy oliwą, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jajka, miód oraz esencję(...)połączą. Wylewamy do formy i pieczemy około 40-45 min. ( do suchego patyka). *opcjonalnie można również dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Ostudzone ciasto dekorujemy domową czekoladą oraz malinami. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
MAZUREK RÓŻANY 190

konfitury z róży 150 g białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki soku z buraków DEKORACJA : pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy 2 żółtka i miksujemy, aż składniki połączą się jednolitą kulę(...)śmietankę. Mieszamy do połączenia, dodajemy sok z buraków i dokładnie łączymy z masą. Lekko studzimy i wykładamy na warstwę konfitury. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, jajeczkami, płatkami migdałów i oprószamy lifolizowaną maliną

cool and minty
NALESNIKI MALINOWE 133

Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku  letnich malin oraz kwiatów. A ten zapach podczas smażenia...mówię Wam, naprawdę czuć maliny w powietrzu! Polecam naleśniki malinowe na niezwykłe...i może romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników

Moja Książka Kucharska
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 174

stewii w pudrze 2 listki żelatyny 2 łyżki mleka skondensowanego do nasączenia blatów: 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii, kilka łyżek przegotowanej wody domowa konfitura bez cukru (pigwa-malina, malinowa) do dekoracji: sproszkowane liofilizowane maliny lub malinowy batonik Frupp, siekane migdały Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę, dodać jogurt i zmiksować ze sobą. Żelatynę namoczyć

FitKot
Lemoniada z pomarańcza. 126

Duże orzeźwienie ! Składniki : 5 dojrzałych pomarańczy 4 cytryny 1 szklanka dojrzałych malin ( około 12 dkg ) 4 łyżki cukru ( cukier możesz zastąpić miodem ) 3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej 8 kostek lodu lub zimna woda Sposób wykonania :   Cytrusy sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj szczoteczką. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy ( jedną pomarańczę możesz pokroić w cienkie plastry do dekoracji(...)zagotuj. Zdejmij z ognia i wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wystudź. Zimny sok z cytrusów wymieszaj z wodą mineralną. Rozlej do szklanek. Do każdej szklanki wrzuć po trochę malin i kilka kostek lodu. Szklanki udekoruj plasterkami z pomarańcza. Możesz także udekorować listkami świeżej mięty. Podaj od razu po przyrządzeniu. Taki napój doskonale orzeźwia w upalny dzień

Przepisy i porady kulinarne
6 sposobów na wykorzystanie chałwy 354

składników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam pod ręką maliny, ale truskawki, borówki czy inne owoce też będą tu pasować. Nie powiem deser nie ma mało kalorii, ale jest warty grzechu Polecam też zrobić mniejsze

Relaxtime
Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami 145

listków Bazyli (świeżej) Krem: 250 g śmietany 36% 1 łyżka pudru bazylikowego 125 g kremowego serka (smak naturalny) Apetina Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 0,5 szklanki świeżych malin 0,5 szklanki borówek Bazylia do dekoracji Bezowe gniazdka: Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną(...)połączenia składników. Wykończenie bezowych gniazdek: Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego gniazdka. Następnie szprycą cukierniczą wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru

VioletoweKucharzenie
Kokosowa mokka - białkowe smoothie wegańskie :) 105

Kolejna porcja moich zapasów w postaci mrożonych malin została wykorzystana. Tym razem do smakowitego i kremowego smoothie! Mrożone owoce nadały cudownej, gęstawej konsystencji, a wyśmienity smak białka od Sunwarrior Polska pysznie wkomponował się w owocową mieszankę i dał wyraźnie o sobie znać. Nie zapomnijcie o soku z cytryny, bo smoothie wychodzi bardzo słodziutkie :)  Składniki: 1 mrożony banan 1 garść(...)mrożonych malin  150 ml wybranego napoju roślinnego  150 ml wody  1 czubata łyżka wiórków kokosowych  1 miarka (25 g) białka wegańskiego o smaku MOCHA WARIOR BLEND (Sunwarrior Polska) 1 łyżeczka mała orzechowego  1 łyżka soku z cytryny  kilka kropel aromatu waniliowego  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką, jednolitą konsystencję

Zdrowie na języku :P
Sernik matcha z owocami leśnymi 167

czarnej, ta mała zielona dodaje energii stopniowo. Jeśli będziemy parzyć matchę 7-8 minut, to zyska ona właściwości uspokajające. Taka magia! Do wykonania galaretki użyłam wekowanych soków z aronii, malin i jagód. Możecie użyć dowolnego soku lub gotowej galaretki o smaku owoców leśnych. Zamiast agaru można użyć żelatyny w tej samej ilości. Agar zastyga w temperaturze pokojowej. Jeśli użyjemy żelatyny(...)łatwo wyciągnąć ciasto. Smacznego! Sernik matcha z owocami leśnymi Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg sernikowy 1 szklanka sok z owoców jagód lub malin lub galaretka z owoców leśnych 2/3 szklanka owoce leśne mrożona mieszanka 1 szklanka truskawki opcjonalnie 12 łyżeczka agar lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu 6 łyżka

Kucharzyca
Brownie z malinami 342

świecie;) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady  100 g masła 100 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii szklanka mrożonych malin Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę w której rozpuściliśmy masło wyjmujemy z wody, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy do rozpuszczenia się czekolady kilka minut, mieszamy dokładnie do połączenia(...)wlewamy małym strumieniem masło z czekoladą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę musimy nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, na wierzch wykładamy zamrożone maliny. Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, 25-35 minut w zależności od piekarnika

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania 142

szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła  Dodatki: 150g mrożonych owoców, u mnie maliny 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy(...)połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 178

Clafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób(...)mrożonych truskawek bez szypułek  HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 80 g mąki pszennej* ● 50 g masła + 20 g do wysmarowania formy ● 1 łyżka cukru pudru do posypania   Przygotowanie: Owoce rozmroź i osącz. Truskawki pokrój na ćwiartki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dwa zdrowe puddingi w kokosowych miseczkach 220

trochę więcej bobu tonka, jeśli z kolei nie macie tego składnika, możecie użyć trochę więcej amaretto i odrobinę wanilii.  Dekoracją, a jednocześnie częścią deseru są kawałki świeżego kokosa, maliny, plasterki kiwi, rodzynki i nasiona chia.  Słodycze nie muszą być szkodliwe i bezwartościowe dla naszego organizmu, ten deser zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i aminokwasy egzogenne, możecie go jeść(...)łyżki nasion chia 150 ml mleka kokosowego 40 ml 100% soku z wiśni 10 ml soku z kiszonych buraków garść rodzynek 1 łyżka nasion chia (do posypania) kilka malin 2 plasterki kiwi 2 małe kokosy Wykonanie: Nasiona chia moczymy przez noc w mleku kokosowym, wcześniej należy je kilka razy dobrze wymieszać. Rano dodajemy do nich sok wiśniowy, mieszamy i odstawiamy

Quinoa Raz!
Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty 154

cukru trzcinowego 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 płaskie łyżki oleju 1 jajko M cukier puder do oprószenia i 1 liofilizowana malina *składniki do przygotowania babeczki możecie znaleźć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku(...)przypalić. W mojej mikrofali jest to dosłownie 2,5 minuty. Koleżanka mówiła, że ona zostawia kilka sekund dłużej. Babeczkę podajemy oprószoną cukrem pudrem i rozkruszoną w palcach jedną liofilizowaną maliną. Smacznego

Słodkie okruszki
Tort z owocami i kremem śmietanowym 303

łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki z lukru, srebrne, słodkie kuleczki. Przygotowanie: Biszkopt: Obydwie mąki przesiać(...)wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki ) i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy maliny (owoce należy podzielić na pół, by starczyło ich na prawie cały blat ciasta ) i wykładamy ponownie krem śmietanowy. Na górę kładziemy trzeci blat ciasta, który również należy nasączyć. Górę i boki

W kuchni u Moniki