warstwa zewnętrzna malinowo-kwaskowata. Pyszne połączenie smaków z ładnym efektem wizualnym :) Składniki (4 szt.): 100 g daktyli 50 g tahini 1,5 łyżeczki kakao garść liofilizowanych malin (ELENA) Przygotowanie: Do malaksera/blendera/miksera przełóż liofilizowane maliny i zmiksuj na pyłek. Przełóż do miseczki. Do tego samego urządzenia przełóż daktyle, tahini i kakao. Miksuj aż powstanie jednolita masa. Uformuj
Zdrowie na języku :PKakaowy mus bez dodatku mleka. Bazą jest surowe, dojrzałe awokado. Mus jest bardzo czekoladowy, gładki i gęsty. Jedno awokado wystarczy na dwie małe porcje. Maliny możemy zastąpić dowolnymi owocami. Trochę kalorycznie, ale jednak zdrowo. Polecam! Inspiracja "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki - 2 porcje 1 bardzo dojrzałe awokado 1,5 łyżki kakao(...)limonki lub do smaku 2 łyżki płynnego miodu do podania: mrożone (rozmrozić) lub świeże maliny miód lub syrop klonowy przygotowanie Awokado przekroić, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać kakao, sok z limonki i miód. Miksować dokładnie przy pomocy blendera tak długo aż uzyskamy gęsty, gładki mus. Jeżeli trzeba dodać miód
Stare Garypomarańczowej 2 litr soku z jabłek 200ml soku z buraków lub domowego buraczanego zakwasu 1 płaska łyżeczka czarnuszki ½ łyżeczki kuminu 5 łyżek octu jabłkowego Sól, pieprz, cukier Garść mrożonych malin Olej lniany 1kg sera naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Około 200ml śmietany tłustej 2 -3 łyżki chrzanu Sól Buraki kroimy w cienkie plastry, razem z soczewicą i czarnuszką wrzucamy do garnka(...)gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól
karmelowymąki pszennej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -300g masła -5 jajek -280g cukru -250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy -700g wypestkowanych śliwek -50g malin 50g jagód Śliwki umyć, wypestkować. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Kolejno dodawać(...)przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego
Receptura smakubędzie lekko przypieczone. Masa śmietanowo-jogurtowa: -230g śmietany 12% -100g jogurtu naturalnego -90g cukru -2 jajka -1,5 łyżki mąki -800g śliwek bez pestek -garść malin Do miski wlać śmietanę oraz jogurt naturalny, dodać cukier oraz 2 jajka- wszystko energicznie wymieszać. Mąkę dodawać porcjami przesiewając przez sitko (po każdej porcji mąki mieszamy, żeby nie zrobiły się(...)grudki ;). Na podpieczony spód ułożyć śliwki( skórką do dołu) i zalać masą śmietanowo-jogurtową. Ułożyć na górze garść malin. Na koniec zrobić kratkę z 1/3 ciasta, które nam zostało. Ciasto należy piec 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego
Receptura smakuskładniki suche: -300g mąki pszennej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -140g cukru składniki mokre: -250 ml jogurtu naturalnego -120ml oleju -1 duże jajko - garść malin -parę śliwek pokrojonych w kostkę -cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, wszystko wymieszać. W drugiej mniejszej miseczce roztrzepać mokre składniki, energicznie mieszając. Składniki(...)misek połączyć ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Następnie należy dodać do każdej muffinki 3 maliny i kawałek pokrojonej śliwki. Dodać resztę ciasta do muffinek, tak aby ciasto było do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 170 stopni C ( po 5 minutach pieczenia włączyć termoobieg na 5 minut, aby muffiny wyrosły
Receptura smakunastępnie ściągnąć papier z ryżem i piec 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Nadzienie: -250g śmietanki 30% -125g białej czekolady -3 duże jajka -250g mrożonych malin Białą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć(...)maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut
Receptura smakuTarta z ricottą, malinami i jagodami, to bardzo szybkie ciasto. Idealne do popołudniowej kawy w środku tygodnia ;) Spód: -300g mąki pszennej -150g zimnego masła -2 jajka -1,5 opakowania cukru wanilinowy -2 łyżki mleka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajka oraz 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania(...)minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa serowa: -375g ricotty -3 jajka -80g cukru pudru -10g cukru wanilinowego -1 łyżka soku z cytryny - 250g mrożonych malin -50g mrożonych jagód -wiórki kokosowe -biała czekolada Wszystkie składniki dodać do miski i zmiksować na gładką masę ( miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Masę serową wylać na podpieczony
Receptura smakurzecz kawy zbożowej właśnie. Dzisiaj Inka u mnie obowiązkowo pojawia się szczególnie późnym popołudniem lub w weekendowe poranki. Ja w ramach eksperymentu Inkę zestawiłam z mlekiem kokosowym, musem z malin oraz konfiturą pomarańczową z imbirem i goździkami i nutką wody z jaśminu . Efekt niecodzienne doznanie dla kubków smakowych. Wszystkie smaki doskonale ze sobą kontrastują i dobrze ze sobą współgrają. Koniecznie(...)łyk to wyjątkowa fuzja orientu z tym co dobre i nasze Polskie:) Składniki : 3 łyżeczki kawy INKA KLASYCZNA pół pomarańczy szczypta goździków 2 łyżeczki przecieru z malin lub malinowego dżemu przetartego przez sito 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 80 ml mleka kokosowego 80 ml wody 1 łyżeczka wody jaśminowej Wykonanie: 1. Pomarańczę: Umyć obrać ze skórki
vaniliowoczekoladowazmarnuje. Można go po prostu wypić bo jest bardzo zdrowy albo przechować i zakwaszany nim barszcz ugotować po Świętach a w tym roku podać na Wigilię barszcz z malinami. Wierzcie mi, że jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo
Smaczna PyzaUwielbiam owoce leśne, a w szczególności maliny. Dziś połączyłam je z borówkami i skomponowałam pyszne, orzeźwiające smoothie. Na pewno zapewni Wam ono odpowiednią dawkę energii na te upalnie dni. Składniki na smoothie z owoców leśnych (3 porcje): maliny 250 g borówki 200 g jogurt naturalny duży 5 kostek lodu 2 łyżki brązowego cukru Oczyszczone owoce wrzucić do garnka, dodać pokruszony
Karola gotujemalinowego orzeźwienia na dzisiejszy dzień :) Składniki na smoothie malinowy (3 porcje): maliny 0,5 kg 2 duże jogurty naturalne 3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego Zmieszać maliny z jogurtami, dosypać cukru. Zblednerować
Karola gotujecukier. Dojrzałe owoce są same w sobie już słodkie. W połączeniu z jogurtem greckim tworzą orzeźwiający deser do zrobienia w 10 minut. 1 mango 1 szklanka jagód 100 g malin 300 g jogurtu greckiego 1 opakowanie ciasteczek petit beurre mięta świeża listki czekoladowe do dekoracji Na dno pucharków układam po łyżce jogurtu, następnie dodaję obrane i zblendowane mango. Ciasteczka przekładam(...)kruszę wałkiem. Dodaję na warstwę mango. Połowę jagód miksuję z połową jogurtu który został. Nie słodzę deseru ale jak ktoś lubi może dodać cukier. Na to warstwa pozostałego jogurtu, maliny i jagody. Dekoruję miętą, ciasteczkiem, i listkiem czekoladowym
wesoła kuchniaserka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 ml śmietany kremówki 30 % pozostałe :: 300 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 szklanki płatków migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji czekoladowe dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wody z cytryną Biszkopt jasny: Białka oddzielam od żółtek(...)kremówkę ubijam z pudrem na sztywno dodaję fix. Smaruję śmietaną boki tortu i zostawiam dwie łyżki do dekoracji góry. Boki obkładam migdałami.Układam miseczki czekoladowe, dekoruję śmietaną i malinami oraz porzeczkami i miętą
wesoła kuchniachcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier po łyżce i ubijam dalej, aż piana będzie lśniąca(...)wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia. Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem
wesoła kuchnia