suszonej żurawiny i wiórkami kokosowymi. Orzechy włoskie, dla wydobycia smaku, najlepiej podprażyć na suchej patelni. Pudding można podać polany łyżką syropu malinowego, dostępnego w ofercie ecoshop.com.pl tłoczonego ze świeżych malin. Ma bardzo dobry skład, na 70% malin 30% cukru trzcinowego. Czasy się zmieniają, a wraz z nimi trendy kulinarne. Kasze, zwłaszcza gryczana i manna, które w czasach PRL-u były
Moja smaczna kuchniapysznie :) Składniki: 50 g płatków jaglanych (Bio-rytm) 50 g mleczka kokosowego (z puszki) 200 ml mleka sojowego nektar kokosowy (Bio-rytm) 2 orzechy brazylijskie garść malin Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko sojowe, mleczko kokosowe oraz wsyp płatki jaglane. Gotuj do momentu, w którym ich konsystencja będzie kremowa, lekko "budyniowata", czyli ok. 5 minut. Gotowe przełóż(...)miseczki, ułóż maliny, dodaj posiekany orzechy i całość oblej nektarem kokosowym
Zdrowie na języku :Pmleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy(...)dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze ścięła. Tak samo postępujemy z drugą częścią składników. Na górną warstwę wykładamy maliny, całość polewamy ostatnią galaretką-tężejącą. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe. Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki miękkiego masła 1 podłużna paczka kakaowych herbatników 2 szklanki malin zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na krem.Następnie dodajemy zmielony ser,kwaśną śmietanę, serek, budyń i mąkę ziemniaczaną, wszystko(...)stopni pieczemy na złoty kolor, mój sernik piekł się około 60 minut. Sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Podajemy z musem malinowym.Jeśli nie macie malin możecie oprószyć go cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitaki koktajl doskonale gasi pragnienie w upalne dni SKŁADNIKI 1 banan, 3/4 szkl. jogurtu naturalnego, garść malin WYKONANIE W blenderze rozdrabniamy banana z malinami, dodajemy jogurt, chłodzimy w lodówce przez
słodki bratekjogurtach Składniki: ser biały tłusty - 450 g jogurt naturalny - 800 ml bita śmietana ( śnieżka ) - 1 opak galaretki truskawkowe - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo: biszkopty podłużne - 200g maliny borówki amerykańskie listki mięty Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Jogurty, ser biały tłusty, zmiksować. Do zmiksowanych jogurtów dodać śnieżkę, miksować przez 3 minuty. Następnie miksując(...)dodawać po łyżce galaretki. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową, wstawić na chwilę do lodówki. Udekorować sernik borówkami i malinami, odstawić na 4 godziny. Smacznego (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusikremówki * serek mascarpone * 3 fix-y do śmietany * 3 łyżki cukru pudru * dżem brzoskwiniowy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * opłatek na tort * różowy barwnik spożywczy * maliny do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem. Ubić kremówkę z cukrem i fix-em. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem(...)Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować malinami oraz różowym kremem. Torcik schłodzić. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martydodatków. Składniki: 100g łososia płatki róży z jednej główki (róża musi być prawdziwa, pachnąca, prosto z ogródka) 5 główek kwiatków bratków garść sałaty roszponki garść sałaty radicchio (czerwona) 10 malin 10 winogron czerwonych pieprz i olej rzepakowy sok z jednej cytryny Łososia skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i smażę na patelni grillowej przez kilka minut(...)każdej strony. Sałaty układam na talerzu, dodaję malin, winogrona, płatki róż oraz bratki. Na środku kładę przypieczonego w oleju rzepakowym łososia. Dodaj napis
Gotowanie i blogowanieczarnego bzu, są ogólnodostępne :-) Dlaczego więc nie zerwać ich i nie stworzyć zdrowego syropu bądź też soku? SKŁADNIKI: - ok. 1 kg owoców czarnego bzu - ok. 2 szklanki malin - 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego, ale może być również biały) - 1/2 szklanki wody Zrywam dojrzałe owoce czarnego bzu. Dokładnie je płuczę i obrywam gałązki. Wsypuję do garnka, wlewam wodę(...)duszę na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Mniej więcej w połowie duszenia wsypuję cukier i dodaję maliny. Na koniec przecedzam owoce przez sitko bądź pieluszkę tetrową (pieluszka spisuje się rewelacyjnie) i gorący syrop przelewam do dobrze umytych, wyparzonych słoiczków, a następnie odwracam do góry dnem. Jeśli chcę, aby powstał sok, dodaję po prostu więcej wody - ja preferuję jednak gęstszy
WielopokoleniowoWrzesień to najlepszy miesiąc by nacieszyć się śliwkami . Są ich dziesiątki odmian , w najróżniejszych wielkościach i kolorach . Każdy znajdzie takie , które mu zasmakują
Malinowa Kawiarenkaktórzy mają ochotę zjeść sobie pyszny mus zimą dla lubiących polewać sobie sosami owocowymi wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki Składniki: 850g brzoskwiń (waga bez skórek i pestek) 250g malin cukier czy inne słodzidła (wg uznania - ja nie dodawałam) Wykonanie: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki. Włożyć do blendera wraz z malinami i zmiksować. Jeśli jesteśmy zadowoleni z konsystencji
Mania Wypiekaniajeżyn leśnych 750 ml wódki 100 ml spirytusu 300 g cukru Maliny zalewamy wódką i spirytusem , szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok 6-7 dni. Po tym czasie zlewamy alkohol i dodajemy cukier do malin, od czasu do czasu potrząsamy i po upływie ok 5 dni kiedy cukier się rozpuści odcedzamy owoce przez ściereczkę. Mieszamy z alkoholem. Przelewamy nalewkę
Gotowanie jest łatwegórach. Dzięki uprzejmości Pani Domu, w którym gościliśmy mogłam przygotować je na drugie śniadanie. Są bardzo syte. Są bardzo smaczne... Składniki: 2 banany 4 jajka Dodatkowo: orzechy włoskie maliny olej do smażenia Wykonanie: Banany zmiksowałam blenderem. Jajka ubiłam trzepaczką, żeby się dobrze spieniły i przelałam do bananów. Orzechy wyłuskałam z łupinek i posiekałam na drobne kawałki. Dodałam do masy(...)smażyć krążki o mniejszej średnicy, jak małe placuszki, wówczas łatwiej je przewrócić na drugą stronę. Usmażone naleśniki ułożyłam w piramidkę i podałam jeszcze ciepłe. Do moich naleśników podałam maliny... ...oraz odrobinę cukru pudru (to raczej dla dekoracji) Nie dajcie się prosić i zróbcie, jeszcze dziś. Każdemu zasmakują i dużym i małym. Sprawdźcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysimąka pszenna typ 500 4 łyżki jaja L 3 szt cukier 1 łyżka Krem malinowy : śmietana 30% 500 ml mascarpone 250 g 1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek- lekko schłodzona (500 g) żelatyna 2 płaskie łyżki Dekoracja: rękaw cukierniczy z nasadką gwiazdka literki i cyferki z czekolady mieszanka czekoladowych kuleczek ZENTIS Krok(...)wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy koło 15-20 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy części. Krok 2 Maliny wkładamy do garnuszka i gotujemy, a następnie przecieramy( aby pestki nam nie wpadli,będzie potrzebna cała szklanka musu). Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 4 łyżkami wody( żelatyna pęcznieje).Wkładamy do mikrofali
Różowa kuchniajajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru 25 g masła cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W ciepłym mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce(...)sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Dnem ze szklanki docisnąć i zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję twarogu dodać maliny i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach góra-dół około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem. W tym czasie
Ala piecze i gotuje