jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru 25 g masła cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W ciepłym mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce(...)sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Dnem ze szklanki docisnąć i zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję twarogu dodać maliny i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach góra-dół około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem. W tym czasie
Ala piecze i gotujepojemników lub filiżanek i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Możemy dodać chilli lub startą skórkę z pomarańczy dla urozmaicenia smaku. Mus idealnie komponuje się również z malinami i borówkami. Uwierzcie mi to jest genialny deser. Po raz pierwszy miałam okazję delektować się tym musem będąc we Francji kilka lat temu. Nigdy nie przypuszczałam(...)brakować gorzkiej czekolady, bo ten deser jest idealny do kawy z przyjaciółmi. Udało się, pierwsze koty za płoty. Teraz pędzę do ogrodu, bo czekają na mnie krzaki pełne malin. Słonecznego piątku. Emska
Emskie Smakigodziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Krem mascarpone 200 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka mascarpone + owoce sezonowe - maliny i borówki oraz mięta Śmietanę ubijamy na sztywną masę uważając by nie zrobiło nam się masło. Dodajemy cukier puder przesiany przez siteczko i dalej miksujemy. Następnie łączymy śmietanę z serkiem(...)mascarpone. Gotowy krem wykładamy na wystudzoną bezę. Dekorujemy malinami, borówkami oraz miętą. Kocham przełamanie smaku miętą w takich słodkościach
Emskie Smakipistacji 05 kg truskawek 2 tabliczki czekolady mlecznej orzechy laskowe do posypania kilka malin do ozdobienia Spody do tortów jasne Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej rozpuszczoną czekoladę delikatnie wlewam do masy śmietanowej(...)oraz pistacje i wszystko dokładnie mieszam aby składniki się połączyły . Przekładamy biszkopty masą śmietanową i ozdabiamy truskawkami i malinami ,na koniec posypujemy orzechami mielonymi i odstawiamy na noc do lodówki
Mój Smakwięc na początek sezonu proponuję kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Połączenie tych dwóch owoców daje ciekawy smak, a ciasto pięknie pachnie. Martha Stewart do ciasta z rabarbarem dodaje maliny. Ta kombinacja również jest wspaniała, gdy przyjdzie czas na maliny.... na nie jeszcze za wcześnie... Z tego przepisu zawsze zostaje mi trochę ciasta, które „kolekcjonuję” w zamrażarce. Trzy takie ciasta
Posadzone i zjedzonepatelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło oprószone cukrem pudrem z sosem malinowy. składniki na sos malinowy: 200 g świeżych malin lub mrożonych 50 g cukru opcjonalnie w wersji dla dorosłych: 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub nalewki malinowej wykonanie: Maliny wraz z cukrem (opcjonalnie alkohol) przekładamy do rondelka i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniaorzechami włoskimi Muffinki ze śliwkami Mus czekoladowy Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta
Moja smaczna kuchniaSałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc po kawałku z wszystkich składników mamy słodko słony i kwaśny smak. Składniki: roszponka jeżyny maliny arbuz ser śródziemnomorski Petida oliwa z oliwek Przygotowanie: Na talerzu rozłożyć umytą i osuszoną roszponkę. Na wierzchu ułożyć jeżyny, maliny, arbuz i ser pokrojony w kostkę. Schłodzić około pół
Ala piecze i gotujeczekoladowe pancakes (placki) a la brownie podane z malinami i wiórkami kokosowymi Powroty bywają trudne. W ubiegły czwartek po raz pierwszy przekroczyłam próg mojego liceum. Nowa szkoła, nowe znajomości, nowi nauczyciele. Same nowości. Entuzjazm i strach. Jako pierwszak w małej szkole, która ma dość sporą liczbę uczniów, przez cały tydzień chodzę na drugą zmianę, co powoduje, że mój śniadaniowiec(...)miseczce. Rozgrzać patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje pancakes podałam ze świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi. smacznego. znowu oswajam się z aparatem
tost z dżememmoją wersję z tylko jedną warstwą różową :) idealne dla tych, którym ciągle gdzieś się spieszy:) Składniki : warstwa malinowa: 100 ml mleka (może być roślinne) 300 g malin 3 łyżki cukru kokosowego lub innego 2 łyżeczki agaru (można w wersji nie wege zastąpić żelatyną wtedy zgodnie z przepisem na opakowaniu) warstwa biała : 500 ml mleczka kokosowego(...)99zł za 1kg) klik 3 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu lub innego słodu 1 i 1/2 łyżeczka agaru (lub żelatyny zgodnie z przepisem na opakowaniu) opcjonalnie ekstrakt waniliowy Przygotowanie : Maliny blendujemy z wszystkimi składnikami oprócz agaru, przekładamy do garnka zagotowujemy, następnie dodajemy agar i dokładnie mieszamy gotujemy ok 5 minut. Masę dzielimy na pół, połowę wylewamy na małą kwadratową blaszkę
zdrowa vege kuchniapyszne! Składniki (wersja różowa): 1/4 awokado 1 banan (zamrożony) 1 szklanka mleka sojowego 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnych Dodatki : orzechy pekan, migdały, mak, wiórki kokosowe, kilka malin i borówek Przepis: Do miseczki wkładamy wszystkie składniki (oprócz dodatków) i blendujemy do momentu aż uzyskamy gładkie smoothie. Można dolać odrobinę mleka żeby ewentualnie rozrzedzić smoothie. Smoothie przekładamy do miseczki(...)odajemy od razu, posypując wierzch ulubionymi dodatkami. Składniki (wersja żółta): 1 banan (zamrożony) 1/2 nektarynki 1/4 mango 1/2 szklanki mleka sojowego Dodatki : kilka malin, suszone morele, migdały, wiórki kokosowe, płatki corn flakes marki Lubella (żytnie) Przepis: Podobnie jak w poprzednim przepisie, w miseczce umieszczamy wszystkie składniki oprócz dodatków i miksujemy całość na gładką masę. Na wierzch
Emcia Pichciparmezanu, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), sałatka: garść listków rukwi wodnej, kilkanaście malin, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy), 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), szczypta soli, oliwa Szpinak oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, szpinak, gałkę muszkatołową(...)kwiaty. Maczać kwiaty w „panierce” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. Wszystkie składniki sosu do sałatki wymieszać. Na talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami szczypiorku czosnkowego. Polać sosem. Ułożyć kwiaty cukinii, posypać serem. * Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata
królestwo garówdoskonały początek dnia każdego dziecka. A dodatkowo robi się je bardzo szybko :) Placuszki: małe opakowanie twarożku ziarnistego jajko 2 łyżki maki pszennej łyżeczka domowego cukru waniliowego Salsa: brzoskwinia kilka malin łyżka jagód masło klarowane do smażenia łyżeczka miodu do polania placuszków Serek odcedzić na gęstym sitku. W międzyczasie rozbełtać jajko z mąką i cukrem. Dodać twarożek, wymieszać. Na patelni rozgrzać(...)stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy placuszki będą się smażyć, przygotować salsę. Brzoskwinię obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinkami i jagodami (Mrożone maliny i jagody można lekko podgrzać w małym garnuszku). Placuszki podawać z salsą, posypać szczypta cynamonu i polać miodem
Smakołyki AsiLato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami . Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa. Marchewka (klik
Malinowa Kawiarenkaszklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre składniki: 0,5 szklanki mleka 400g jogurtu naturalnego gęstego 1/2 szklanki oleju 2 jajka dodatkowo: garść malin Suche składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka łączymy z mlekiem, jogurtem olejem i roztrzepujemy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy ciasto tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny(...)zostać grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, w każdą babeczkę wtykamy po 3 maliny. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka
Gotowanie i blogowanie