białka jajek M 3x po 100g cukru drobnego kryształu sól KREM: 400ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan - fixu (ewentualnie) owoce - borówki, maliny, czereśnie Przygotowanie: BLATY: Białka ubić na sztywną pianę - musi być lśniąca i puszysta. Dodawać po łyżce cukier, ubijać, aż się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć równą warstwę (np. w formie(...)ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier o fix, ubijać do pożądanej gęstości. Wyłożyć w równych warstwach na placki na każdej układając owoce (u mnie wyglądało to następująco: blat- śmietana+ maliny, blat - śmietana+ borówki, pokruszony blat i czereśnie). Schłodzić przed podaniem
Cakes By Kejtlubię :-) Dlatego dziś mam dla Was propozycję bardzo szybkiej jaglanki. Sezonowej, pachnącej jagodami... Do dzieła :-) SKŁADNIKI 4 - 5 łyżek kaszy jaglanej 3 łyżki jagód 2 - 3 łyżki malin 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie wsypujemy do dużej ilości gotującej się wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy syrop(...)jogurt, mieszamy i polewamy nimi kaszę. Całość posypujemy malinami. Gotowe
Czary - gary w kuchniKorzystacie z owoców sezonowych? U mnie ostatnio królują maliny i borówki. Postanowiłam wykorzystać je do najprostszego ciasta jogurtowego. Jest pysznie. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g jogurtu nat uralnego ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 3 mąki ryżowej @purerein ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein ✔ owoce: maliny, borówki Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy masę
Tetiisheriporcje: 1/3 szklanki drobnych ziaren tapioki 500 ml mleka (kokosowe, krowie lub inne) – ja zazwyczaj robię na kokosowym lub zwykłym Opcjonalnie miód lub cukier (ja nie słodzę) 150g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale uprzednio rozmrożone) Przygotowanie: Mleko zagotować. Następnie wsypać do niego tapiokę, opcjonalnie cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut ciągle(...)się całkowicie przezroczyste, a całość ma konsystencję lekko rozrzedzonego budyniu. Ugotowaną tapiokę przełożyć do małych słoiczków lub pucharków, wtedy zgęstnieje. Tak przygotowany pudding odstawić do schłodzenia do lodówki. Maliny zblendować. Można je lekko osłodzić. Wyłożyć na gotowy pudding przed jedzeniem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówtypu digestive 125 gr masła 700 gr ricotty 150 gr cukru 200 ml śmietany 15 gr żelatyny w listkach 125 gr borówek 125 gr malin 125 gr czerwonych porzeczek **** INGREDIENTI 250 g di biscotti digestive 125 g di burro 700 g di ricotta 150 g di zucchero 200 ml di panna fresca(...)masę. Stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną. Masę wykładamy na ciasteczka. Owoce układamy na wierzchu tortu, używając 100 gram borówek, malin i czerwonej porzeczki (resztę odkładamy do dekoracji). Tort schładzamy w lodówce przez 5-6 godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem, tort dekorujemy owocami. **** PREPARAZIONE Laviamo
La grande e la piccola cuocaśniadanie jak znalazł. Albo na podwieczorek :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka (lub wody) 1 szklanka mrożonych malin 1 banan 3 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych Zagotować mleko (lub wodę) i wsypać 3 łyżki płatków jaglanych. Gotować ok. 2 minut stale mieszając Następnie dodać maliny... ... i połamanego na kawałki banana Całość wymieszać i dokładnie zblendować Podawać :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe, maziste. Upieczenie idealnie kremowego sernika jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Podstawą jest dobry twaróg, koniecznie tłusty, bez niego serniki nie będzie kremowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostaje w piekarniku do wystygnięcia. Następnie sernik wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 szklanki cukru brązowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej kilka kropel aromatu waniliowego świeże maliny (owoce mogą być dowolne) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnym pojemniku wymieszać jajka z maślanką. Mokre składniki przelać do suchych i połączyć. Przelać(...)blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Maliny ułożyć na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez ok. 40-45 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąlodówki na 2 godziny. *Dawkuj ilość cukru według własnych upodobań. Możesz przechowywać lemoniadę w lodówce przez 1-2 dni, możesz ją przygotować w podobny sposób z innymi owocami letnimi: malinami, brzoskwiniami, malinami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaopruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru 2 żółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku(...)wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny (u mnie mrożone) zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj
codojedzeniaponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym. Jego przygotowanie można rozłożyć(...)odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy
cool and mintyciekawą odskocznią od tradycyjnie podanych lodów. Zmiksowane owoce dodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki
Kulinarna (nie)codziennośćporzeczki. I tak dzisiaj przedstawiam naleśniki z gorącym sosem owocowym. Składniki: Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka pełnoziarnista, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos owocowy: Porzeczki czerwone Maliny Brzoskwinia Wykonanie: Owoce oczyszczamy i myjemy. Posypujemy niewielką ilością cukru ( około 1 łyżki ) i pozostawiamy aby owoce puściły trochę soku. Z jajek, mleka i mąki pełnoziarnistej ( ze szczyptą soli ) robimy ciasto(...)smakujemy i dodajemy tyle aby był odpowiednia dla nas słodki ). Gotujemy kilka minut. Podczas gotowania mieszamy. Całość przelewamy przez sito i przecieramy aby pozbyć się pestek z porzeczek i malin. Podgrzewamy. Złożone naleśniki ponownie podsmażamy z obu stron ( dzięki temu będą ciepłe i chrupiące z wierzchu ). Wykładamy na talerz i polewamy gorącym sosem owocowym. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyczęsto pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka(...)żółtka lub 2 łyżki zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 600-700 g rabarbaru 300 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 słoiczek konfitury (240 g )np. z malin, truskawek KRUSZONKA 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej lub ryżowej 70 g cukru 125 g schłodzonego masła DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36
cool and mintyŚmietana : 300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku mrożone lub świeże owoce ( maliny ) opcjonalnie 2-3 łyżki borówki do dekoracji(...)przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę opadną. Studzimy na metalowej kratce. Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy rozgniecione maliny i wlewamy ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 15 minut. Stężałą śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy serniczki, posypujemy owocami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli