Proporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam... Składniki na 1,5 szklanki: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę
Czerwień i błękitalkoholi. Jednak w moim przypadku, najtrudniejszy jest czas oczekiwania... I to nawet nie na sam gotowy napój, a na owoce sezonowe. Dlatego jesień, to pora jest cudowna. :) 500g świeżych malin ok. 200g cukru 200ml wody 0,5l wódki Maliny w słoju zalewamy wódką i zgniatamy. Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu na 2 tygodnie (można na dłużej
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: maślanka 1 litr, maliny 1/2 szklanki, borówki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, jabłka 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, śliwki 6 sztuk zimną maślankę (używam w woreczku) wlać do dzbanka blendera wsypać umyte maliny, winogrona, borówki śliwki, brzoskwinie wypestkować, z jabłek usunąć gniazda nasienne i wsypać do maślanki wszystko dobrze zmiksować i pić najlepiej od razu lub schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięKolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego
Blondynka Gotujeoknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji(...)także tak jest...? Składniki: - 2 pełne szklanki mąki - 250g margaryny - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru - pół łyżeczki proszku do pieczenia - około 500g owoców (użyłam borówek amerykańskich i malin) - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - cukier wanilinowy Kruszonka - 100g masła - 100g cukru pudru - 200g mąki Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek
Pan i Pani Smith w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu / octu szczypta soli odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor) masa owocowa 150 g malin 150 g jeżyn 0,5 szklanki wody 2 galaretki owoce leśne masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki(...)dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa owocowa Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z owocami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa
Niezły Młynekciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort, świeczki do zdmuchiwania przede wszystkim ;-). Miśka uwielbia kaszę gryczaną (serio!) i maliny więc wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego(...)Bita śmietana”/krem: 2 puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka agaru (wegańskiej „żelatyny”) Przygotowanie: Utrzeć masło kokosowe z bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę gryczaną połączyć mąką pszenną, migdałową i proszkiem
greenscarfDziś na szybko coś lżejszego ze świeżych warzyw- marchew i owoców- maliny i aronia. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny
greenscarfSkładniki: maślanka 1 litr/worek, maliny 1,5 szklanki, jeżyny 1,5 szklanki, borówki 2 szklanki do dzbanka miksera wlacć zimną maślankę z worka, nam lepiej smakuje od maślanek kartonowych wsypać opłukane maliny, jeżyny, borówki na najwyższych obrotach zmiksować z 1 minutę taki koktajl smakuje nam zamiast śniadania lub kolacji, jest syty i zdrowy...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękońcu pada deszcz, może będzie więcej czasu na gotowanie ;) Dziś zapraszam na bardzo smaczny obiad. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń mięsno-owocowych ;) Obłędnie pyszny sos z pysznych malin i borówek...- spróbujcie nie wyjadać go z garnka w trakcie robienia! :P ... i delikatna polędwiczka z nutą rozmarynu. Mmmm... niebo na talerzu ;)) Polecam! ;) Składniki: ok. 0,5kg polędwiczki wieprzowej 150g(...)malin 150g borówek rozmaryn sól, pieprz 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Sos: Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i owoce. Gotujemy aż owoce się rozpadną
Czerwona PorzeczkaSkładniki: masa jogurtowa: dwa jogurty greckie (2x125g), 1 galaretka cytrynowa, 1 czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora(...)zmiksować z jogurtem na małych obrotach. Wylać na dno formy. Włożyć do lodówki. Gdy lekko stężeje można zacząć robić drugą warstwę. Mus malinowy: Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Maliny zblenderować z cukrem i ostudzoną galaretką. Spróbować czy mus nie jest zbyt kwaskawy, w razie potrzeby dodać więcej cukru - według własnego smaku. Mus malinowy wylać na warstwę jogurtową. Włożyć
W kuchni u Monikispecjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno w tym momencie jest jak najbardziej na miejscu. Wyszedł pyszny. Polecam. Składniki: Serek waniliowy ( 1 kg w wiaderku ) 3 galaretki poziomkowe Maliny Jeżyny ( kilka ) Ciastka wieloziarniste Wykonanie: Ciastka umieszczamy w woreczku ( ilość taka aby po rozkruszeniu przykryły dno blaszki )tłuczkiem rozkruszamy na małe kawałki. Całość wysypujemy na blaszkę i lekko ugniatamy(...)przestudzeniu do galaretki dodajemy serek waniliowy i razem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylewamy delikatnie na ciastka. Umieszczamy w lodówce i czekamy aż masa trochę stężeje. Następnie układamy maliny i jeżyny. Rozpuszczamy 2 galaretki ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Chłodnymi galaretkami zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po stężeniu galaretek. Mniam. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyszklanki mleka szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostropestu plamistego odtłuszczonego zmielonego Sante 2 łyżeczki wiórków kokosowych kilka świeżych malin Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut(...)pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Gdy owsianka jest już gotowa dodajemy miód i mielony ostropest, wszystko mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy borówkami, malinami i wiórkami kokosowymi. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityposłodzonej. Ja miałam ochotę na coś innego, dlatego rozejrzałam się po kuchni, poszłam na balkon i popatrzyłam na moje zielska, które hoduję i tak powstało piwo z cytrynką z maliną i szałwią ananasową. Ten post niech nie będzie sztywnym przepisem, ale inspiracją. Można do piwa wrzucić kawałki owoców cytrusowych, dodać gałązki mięty. Wersji może być wiele, każda wersja zależy(...)jaką zdarza mi się pić, bo to byłoby bez sensu. Tak więc przedstawiam Wam niezwykle twarzową i smaczną moją wersję łagodniejszego piwa :) Składniki jakich użyłam: piwo Lech Cytrynki z Maliną ETERNO gałązka szałwii ananasowej
Blondynka Gotuje