maliny - 13477 przepisów (strona:386/899)

Rozgrzewająca herbata z czerwonym pieprzem i malinami. 124

Pycha! I na dodatek świetnie się prezentuje i genialne rozgrzewa. Potrzebujesz następujących składników: kubek ulubionej herbaty - u mnie zielona kilka ziarenek czerwonego pieprzu pół plasterka grejpfruta i cytryny kilka malin (mogą być mrożone) opcjonalnie miód/słodzik i odrobina soku malinowego Herbatę zaparz razem ze zmielonym pieprzem, następnie dodaj maliny i plasterki cytrusów. W razie potrzeby możesz posłodzić

Powiedz dietom nie
Kasza jaglana z jogurtem i owocami leśnymi 144

zabrać do pracy - wystarczy zapakować do słoiczka!   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 180g 1 niepełna szklanka mleka kokosowego 180g 1 niepełna szklanka wody łyżeczka masła 5g kilka malin mrożonych 20g garść mrożonych jagód 30g łyżeczka ksylitolu płatki migdałów 10g pestki dyni 10g jogurt naturalny 150g Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w mleku kokosowym wymieszanym z wodą. Kiedy(...)kasza wchłonie cały płyn dodać masło, aby kasza była bardziej aksamitna. W rondelku zagotować maliny i jagody z łyżeczką wody, dosłodzić ksylitolem. W słoiczku lub szklance układać warstwami kaszę, jogurt, owoce, na koniec posypać pestkami dyni i prażonymi płatkami migdałów

Kulinarne Inspiracje
Miękkie pierniczki 351

Mam wrażenie ,że z każdym rokiem coraz wcześniej zaczynam wypiekanie świątecznych cudeniek :) Ale cóż zrobić  ... pierniczki wymagają sporo czasu by zachwycać nas nie tylko smakiem

Malinowa Kawiarenka
Kompot owocowy 121

Taki kompot owocowy lubi każdy z nas, im więcej jest w nim owoców tym jest lepszy. Latem lubię schłodzony, doskonale gasi pragnienie. Składniki: 250 gram malin 250 gram czarnej porzeczki 200 gram wiśni 3 jabłka Cukier do smaku Sposób przygotowania: Maliny, porzeczki, wiśnie myjemy, przekładamy do garnka. Jabłka myjemy nie obierając, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 163

przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny i wiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową(...)serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody Wykonanie: Spód: Paluszki (lub precelki) rozdrabniamy w blenderze (lub wałkiem). Mieszamy je następnie z roztopionym masłem

MyCookBook.pl
Marcinek . 207

Już jutro imieniny Marcina ... wszyscy wokół pieką (lub kupują) i zajadają słynne rogale Marcińskie ... swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto

Malinowa Kawiarenka
40 śniadań na ciepło 1905

oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Korzenne muffinki(...)kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta

Moja smaczna kuchnia
Dżem malinowy 118

Składniki 2 kg malin 2 x żelfix 60 dag cukru Sposób przygotowania MALINY WSYPAĆ DO GARNKA, DODAĆ 2 OPAKOWANIA ŻELFIX I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ PODGRZAĆ, DODAĆ CUKIER I CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. GOTOWAĆ JEDNĄ - DWIE MINUTY I ODSTAWIĆ Z GAZU MIESZAĆ JESZCZE PRZEZ TRZY MINUTY BY POZBYĆ SIĘ PIANY. PRZEKŁADAĆ DO SŁOIKÓW. ZAKRĘCIĆ I ODSTAWIĆ DO GÓRY DNEM

Darcia w kuchni
koktail malinowy 156

Składniki: 0,5 kg maliny, 1 litr kefir lub maślanka, do smaku cukier Sposób przygotowania:   Maliny przebrać, opłukać. Wsypać do wysokiego naczynia , zmiksować. Dodać kefir lub maślankę cukier do smaku. Wszystko razem miksować jeszcze przez chwilę. Przelać do szklaneczek

Darcia w kuchni
DESER Z BUBYNIEM I GALARETKĄ MALINOWĄ 128

Składniki: 1 opakowanie budyń śmietankowy , 0,5 litra mleko 2 % , 1 opakowanie galaretka malinowa , 300 gram maliny   Sposób wykonania: Budyń ugotować wg przepisu który jest podany na opakowaniu, gorący przelać do salaterek. Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Na przestudzony budyń wyłożyć maliny, całość zalać zimną galaretka. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.Można udekorować bitą śmietaną

Darcia w kuchni
Syrop z aronii i malin 117

Składniki 1 kg aronii 0,5 kg malin 2,5 kg cukru 50 g kwasku cytrynowego 3 litry wody Sposób wykonania Aronię umyłam, maliny przebrałam. Zagotowałam z trzema litrami wody. Gotowałam przez 10 minut,odstawiłam na całą noc. Następnego dnia odcedziłam. Dodałam kwasek cytrynowy i cukier. Zagotowałam, gotowałam jeszcze przez 5 minut. Rozlałam do słoiczków.Odstawiłam do góry dnem,żeby

Darcia w kuchni
rolada z malinami 119

mojej mamy. Składniki: biszkopt  5 jajek 4 czubate łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej nadzienie 500 ml śmietanki 30 % 4 czubate łyżki cukru maliny (około 1,5 szklanki ) Sposób wykonania:  Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką(...)odstawić do przestygnięcia na około 40 minut. Rozwinąć. masa Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wyłożyc na rozwinięte ciasto ( należy zostawić 1/4 ubitej śmietany do posmarowania rolady). Posypać malinami,ponownie zwinąć. Zwiniętą roladę położyć na talerz w taki sposób, żeby koniec zwinięcia znajdował się na spodzie. Posmarować pozostałą bitą śmietaną. Udekorować. Zostawić na 4 godziny w lodówce

Darcia w kuchni
sok malinowo - winogronowy 138

sezonie letnio - jesiennym staram się robi sporo soków. Większość z nich robię w sokowniku. Soki z sokownika wychodzą klarowne a słoików nie trzeba gotować. Składniki: 1,5kg malin 1,5 kg winogron 2 kg cukru Sposób wykonania: Maliny przebrałam, winogrona umyłam, oddzieliłam od kiści.  Owoce wrzuciłam do sokownika, zasypałam cukrem. Gotowałam tak długo, aż puściły cały sok. ( od czasu

Darcia w kuchni
Murzynek z wiśniami i masą serową 419

Murzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić  , coś dodać  ... ważne ,ze wychodzi smacznie

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z malinami. 111

Składniki : 2 szklanki mąki  20 dkg margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny około 30 dkg malin cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M argarynę posiekaj na małe kawałki, gdy zmięknie utrzyj ją z cukrem. Dalej ucierając dodawaj po jednym żółtku, aż powstanie puszysta masa. Teraz dodaj startą skórkę z połowy cytryny(...)zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni łyżką. Posyp świeżymi malinami, delikatnie powciskaj je do ciasta, tak, aby tylko troszkę wystawały z niego. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 50 minut. Ciasto powinno się zarumienić na złoty

Przepisy i porady kulinarne