maliny - 13477 przepisów (strona:381/899)

Likier na soku z malin. 132

Składniki : 0,5 l świeżego soku z malin 1 l spirytusu 96 % 50 dkg cukru  Sposób wykonania :   S ok z malin zagotuj z cukrem, usuń pianę , odstaw do przestygnięcia. Do wystudzonego soku wlej spirytus, wymieszaj. Przelej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na 5 dni. Następnie likier przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek

Przepisy i porady kulinarne
Rześki torcik 152

budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła  masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny  Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny budyń . Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.  przełożyć drugą warstwą biszkoptu(...)gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny  Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Owocowe wspomnienie lata - Chia z owocami 191

organizmu, o czym chyba nie muszę już nikogo przekonywać :)  SKŁADNIKI 0,5 szklanki mleka kokosowego 3 łyżeczki chia 1 łyżka miodu 0,5 szklanki borówek 0,5 szklanki malin mięta Dzień wcześniej chia mieszamy z mleczkiem i miodem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia maliny i borówki wrzucamy do garnuszka, dolewamy 2 łyżki wody i mieszając

Mój Smak na Życie
Rozgrzewająca herbata z czerwonym pieprzem i malinami. 149

Pycha! I na dodatek świetnie się prezentuje i genialne rozgrzewa. Potrzebujesz następujących składników: kubek ulubionej herbaty - u mnie zielona kilka ziarenek czerwonego pieprzu pół plasterka grejpfruta i cytryny kilka malin (mogą być mrożone) opcjonalnie miód/słodzik i odrobina soku malinowego Herbatę zaparz razem ze zmielonym pieprzem, następnie dodaj maliny i plasterki cytrusów. W razie potrzeby możesz posłodzić

Powiedz dietom nie
Kasza jaglana z jogurtem i owocami leśnymi 163

zabrać do pracy - wystarczy zapakować do słoiczka!   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 180g 1 niepełna szklanka mleka kokosowego 180g 1 niepełna szklanka wody łyżeczka masła 5g kilka malin mrożonych 20g garść mrożonych jagód 30g łyżeczka ksylitolu płatki migdałów 10g pestki dyni 10g jogurt naturalny 150g Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w mleku kokosowym wymieszanym z wodą. Kiedy(...)kasza wchłonie cały płyn dodać masło, aby kasza była bardziej aksamitna. W rondelku zagotować maliny i jagody z łyżeczką wody, dosłodzić ksylitolem. W słoiczku lub szklance układać warstwami kaszę, jogurt, owoce, na koniec posypać pestkami dyni i prażonymi płatkami migdałów

Kulinarne Inspiracje
Miękkie pierniczki 369

Mam wrażenie ,że z każdym rokiem coraz wcześniej zaczynam wypiekanie świątecznych cudeniek :) Ale cóż zrobić  ... pierniczki wymagają sporo czasu by zachwycać nas nie tylko smakiem

Malinowa Kawiarenka
Kompot owocowy 142

Taki kompot owocowy lubi każdy z nas, im więcej jest w nim owoców tym jest lepszy. Latem lubię schłodzony, doskonale gasi pragnienie. Składniki: 250 gram malin 250 gram czarnej porzeczki 200 gram wiśni 3 jabłka Cukier do smaku Sposób przygotowania: Maliny, porzeczki, wiśnie myjemy, przekładamy do garnka. Jabłka myjemy nie obierając, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 177

przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny i wiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową(...)serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody Wykonanie: Spód: Paluszki (lub precelki) rozdrabniamy w blenderze (lub wałkiem). Mieszamy je następnie z roztopionym masłem

MyCookBook.pl
Marcinek . 226

Już jutro imieniny Marcina ... wszyscy wokół pieką (lub kupują) i zajadają słynne rogale Marcińskie ... swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto

Malinowa Kawiarenka
40 śniadań na ciepło 1919

oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Korzenne muffinki(...)kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta

Moja smaczna kuchnia
Dżem malinowy 132

Składniki 2 kg malin 2 x żelfix 60 dag cukru Sposób przygotowania MALINY WSYPAĆ DO GARNKA, DODAĆ 2 OPAKOWANIA ŻELFIX I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ PODGRZAĆ, DODAĆ CUKIER I CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. GOTOWAĆ JEDNĄ - DWIE MINUTY I ODSTAWIĆ Z GAZU MIESZAĆ JESZCZE PRZEZ TRZY MINUTY BY POZBYĆ SIĘ PIANY. PRZEKŁADAĆ DO SŁOIKÓW. ZAKRĘCIĆ I ODSTAWIĆ DO GÓRY DNEM

Darcia w kuchni
koktail malinowy 179

Składniki: 0,5 kg maliny, 1 litr kefir lub maślanka, do smaku cukier Sposób przygotowania:   Maliny przebrać, opłukać. Wsypać do wysokiego naczynia , zmiksować. Dodać kefir lub maślankę cukier do smaku. Wszystko razem miksować jeszcze przez chwilę. Przelać do szklaneczek

Darcia w kuchni
DESER Z BUBYNIEM I GALARETKĄ MALINOWĄ 146

Składniki: 1 opakowanie budyń śmietankowy , 0,5 litra mleko 2 % , 1 opakowanie galaretka malinowa , 300 gram maliny   Sposób wykonania: Budyń ugotować wg przepisu który jest podany na opakowaniu, gorący przelać do salaterek. Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Na przestudzony budyń wyłożyć maliny, całość zalać zimną galaretka. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.Można udekorować bitą śmietaną

Darcia w kuchni
Syrop z aronii i malin 136

Składniki 1 kg aronii 0,5 kg malin 2,5 kg cukru 50 g kwasku cytrynowego 3 litry wody Sposób wykonania Aronię umyłam, maliny przebrałam. Zagotowałam z trzema litrami wody. Gotowałam przez 10 minut,odstawiłam na całą noc. Następnego dnia odcedziłam. Dodałam kwasek cytrynowy i cukier. Zagotowałam, gotowałam jeszcze przez 5 minut. Rozlałam do słoiczków.Odstawiłam do góry dnem,żeby

Darcia w kuchni
rolada z malinami 143

mojej mamy. Składniki: biszkopt  5 jajek 4 czubate łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej nadzienie 500 ml śmietanki 30 % 4 czubate łyżki cukru maliny (około 1,5 szklanki ) Sposób wykonania:  Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką(...)odstawić do przestygnięcia na około 40 minut. Rozwinąć. masa Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wyłożyc na rozwinięte ciasto ( należy zostawić 1/4 ubitej śmietany do posmarowania rolady). Posypać malinami,ponownie zwinąć. Zwiniętą roladę położyć na talerz w taki sposób, żeby koniec zwinięcia znajdował się na spodzie. Posmarować pozostałą bitą śmietaną. Udekorować. Zostawić na 4 godziny w lodówce

Darcia w kuchni