szklanki (90 g) komosy ryżowej białej 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli mleko roślinne nie jest wystarczająco słodkie) szklanka malin (użyłam mrożonych) 1 banan 20 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao 1. Komosę przepłucz, następnie zalej mlekiem, dodaj olej i sól. Gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut), od czasu(...)czasu mieszając. 2. Wymieszaj z miodem i przełóż do miseczek. 3. Dodaj maliny, pokrojonego banana i czekoladę. Możesz posypać odrobiną kakao lub startą czekoladą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 418 kcal
Powiedz dietom nieDwa czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie
Malinowa Kawiarenkatypowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto kruche - z tego przepisu lub gotowe lemon curd - przepis tutaj maliny masło cukier puder Wykonanie: Formę do muffinek wysmarować masłem. Z ciasto kruchego rozwałkowanego do grubości 3 mm wyciąć kółka. Ułożyć w formie muffinkowej i piec około 10 - 15 minut(...)piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu wyjąć ciasteczka z formy i wypełnić lemon curdem. Wyrównać powierzchnię nożem. Ułożyć na wierzchu maliny i posypać cukrem pudrem
zadanie-gotowanieBaby ... mazurki .... serniki ..... makowce .... Już wszystkie wypieki gotowe . Już czas by świętowanie rozpocząć . Na ten świąteczny czas przyjmijcie ode mnie życzenia Niech te dni
Malinowa Kawiarenkałyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki(...)miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wykonanie Ciasto kruche smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturze należy rozsmarować równomiernie krem z masła orzechowego. Mazurka dekorujemy pestkami granata, płatkami migdałów oraz świeżymi malinami jeśli mamy takie życzenie. Gotowego mazurka przechowujemy przez kilka dni w lodówce, choć uważam, że jest tak dobry, iż nie przetrwa nawet doby. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaTo ,że warzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 1/2 szklanki mleka np. sojowego 3 łyżki nasion chia banan maliny łyżka miodu Wykonanie: Nasiona chia łączę z mlekiem, odstawiam do lodówki na noc lub na parę godzin od czasu do czasu mieszając. Po kilku godzinach powinien zrobić się gęsty pudding. Dekorujemy owocami. U mnie są to mrożone maliny z miodem oraz pokrojony banan. Gotowe, prawda że szybkie
Bike By LifeMelon zaskoczył mnie jednak swoją soczystością i słodyczą. Mmmmm cudowny owoc :-) Koktajl melonowo-malinowy KOKTAJL MELONOWO-MALINOWY Na dwie porcje: 1/2 żółtego melona 2 garście malin 2 listki mięty do przybrania Umytego melona przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i obieramy. Miąższ drobno kroimy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy oczyszczone maliny i ponownie
peggiwkuchniProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze
Malinowa Kawiarenkatłuszcze roślinne, które to składniki powszechnie używane są obecnie do produkcji krówek konwencjonalnych. Ekoflorka w swojej ofercie posiada również wspaniałe czekolady bio. Po otwarciu czekolady mlecznej z truskawkami i maliną... rozpłynęłam się w jej smaku. Pysznie nadziana mleczna czekolada, której smak nie jest przesłodzony. Dla mnie słodycz idealna do kosztowania kostka po kostce przy ulubionej książce lub jako dodatek(...)deseru. Czekolady Ekoflorka naprawdę są godne polecenia. W ofercie firmy znajdziecie czekoladę mleczną (czystą) oraz z dodatkami suszonych owoców bio: malin i truskawek, jagód oraz wiśni i jeżyn. Owoce pochodzą z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Bieszczadach. Drugą linią są czekolady gorzkie (czysta i tak jak w przypadku czekolad mlecznych, tu również występuję też wersje z dodatkami suszonych owoców). Zapraszam
Słodkie okruszkiprzyjaciółkami. Drodzy Panowie- to również świetna propozycja dla Was. Myślę, że takim deserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia. Składniki (na 2-3 porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem(...)rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaŚwięta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy
Malinowa Kawiarenkanawet klopsów. Polecamy również nim polać np. podgrzany ser Brie i podawać z krakersami. Składniki: 1 ½ kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej papryczki Chipotle w sosie adobo 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)Przygotowanie: Skrzydełka przecinamy w stawach. W małym rondelku rondelku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy na nim cebulę aż zmięknie. Dodajemy maliny, ocet, melasę, miód, papryczki Chipotle i po połowie łyżeczki soli i pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia często mieszając aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę (około 12 minut).Następnie nieznacznie ostudzić
naRuszciełyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody. Do ubitej masy jajecznej dodajemy(...)Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki
Moje Słodkie Piekiełkoziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku z cytryny 200g cukru pudru skórka z cytryny do dekoracji kawałki malin do dekoracji Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty(...)Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin. Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra". O ile wytrzyma
Gotowanie i blogowanie