Sezon na maliny trwa, postanowiłam więc ususzyć trochę do herbatki . Maliny w suszarce suszyłam ok 20 godzin
Gotowanie jest łatwemaliny ok 1 litr 4 łyżeczki żelatyny 3-4 szkl cukru kilka listków mięty 3-4 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru czekolada listki mięty do dekoracji Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Maliny , cukier i miętę włożyć do kubka blendera i dobrze zmiksować. Dodać żelatynę i galaretkę przelać do pojemnika, kwadratowego lub prostokątnego
Gotowanie jest łatwesera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć(...)truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę mleka, 4 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera , żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do malinowej masy i przelać do formy, wyrównać i wstawić do lodówki. Po wyjęciu z formy udekorować truskawkami. Opublikowany
Gotowanie jest łatwełyżki ( zmieliłam wcześniej ) błonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie ) Składniki do dekoracji : mascarpone 250 g śmietana 30% 500 ml sok malina 100% 100 ml Polska Aronia cukier brzozowy 150 g(zmieliłam ) żelatyna ( na 1 litr) Wykonanie masy brzdąc do przełożenia : Miksujemy śmietanę(...)miksujemy na gładką masę . Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą
Różowa kuchniaszklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła 200 ml śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki(...)garnek z ognia i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Mieszam aż ta się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż
Mango PapajaMoim zdaniem jest to najlepszy pomysł na wykorzystanie darów jesieni, takich jak pyszne śliwki węgierki, jabłka, maliny oraz brzoskwinie, które właśnie dojrzały w ogródku mojej mamy. Całość posłodzona syropem z daktyli i z dodatkiem pysznej kruszonki, którą wykonałam z płatków orkiszowych pełnoziarnistych. Śmiało można wykorzystać płatki owsiane. Jest to idealny pomysł na leniwe, jesienne śniadanie. Składniki (2 porcje): 2 średnie(...)jabłka 250 gram śliwek węgierek garść malin 2 małe brzoskwinie 5 łyżek płatków orkiszowych sok z ćwiartki limonki 20 gram masła 4 łyżki syropu daktylowego Owoce myjemy, śliwki i brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Jabłka ścieramy na tarce. Owoce skrapiamy sokiem z limonki i polewamy połową syropu daktylowego. Wszystkie dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Płatki orkiszowe
Mango Papajaprzygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy(...)imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl
WojnaNaSmaki.plSkładniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek cukru Do gotowania: mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn sięgał do ok. 1,5- 2 cm wysokości naczynia) 2 łyżki cukru(...)dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odkrawać równe kawałki. Na środku każdego zrobić lekkie wgłębienie, włożyć kilka malin i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać bułeczki i układać sklejeniem w dół. Zostawić do porośnięcia na 15 minut. Naczynie z mlekiem postawić na małym ogniu i układać
Maślane ciasteczkoCzekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao(...)maliny i borówki max 300g W rondelku umieść masło, czekoladę, kakao, cukier i mleko. Rozpuść na małym ogniu. Mąkę przesiej przez sito , wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, i przesianą mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, dodaj pianę z białek. Dodaj owoce. Wylej masę na wysmarowaną masłem formę wielkości
SMYKWKUCHNIMaliny jeszcze są! Korzystajmy, póki można kupić je jeszcze na bazarkach i targach, następna taka okazja dopiero za rok :) Ja swoje dostałam od mojego znajomego, który jest lokalnym producentem ekologicznych owoców i warzyw. Przyznam szczerze, że ekologiczne owoce są o niebo lepsze od tych wyprodukowanych na "dopalaczach", jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo(...)czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka + 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania NADZIENIE: 500g malin 10 łyżeczek cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek. Do dołeczka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i zalać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki (w dołeczku), aby powstała
Cakes By Kejtdyniowo-kokosowe tofurniki z malinami i wegańskim sosem czekoladowym ~ W końcu weekend ♥ Potrzebowałam tego...Po tym tygodniu byłam tak wyczerpana psychicznie i fizycznie, że nawet wczoraj piłam kawę (po której czułam się jeszcze gorzej, nevermind), a gdy juz jakiś cudem udało mi się dojść do domu rzuciłam się na łóżko i przez 40 minut tak leżałam... Wstawać(...)mozecie obejrzeć cały film z polskimi napisami. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g tofu naturalnego ~150g gęstego puree z dyni (hokkaido) ~4 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia/syrop klonowy do smaku ~150g malin (można użyć mrożonych poza sezonem) ~czubata łyżka mąki kokosowej Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, puree i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przekładam masę
breakfast of dreamsNo cóż ... mamy październik . Na szczęście jego pierwszy dzień jest piękny i słoneczny .... cieszmy się tymi ciepłymi dniami póki są . A gdy już przyjdzie
Malinowa Kawiarenkatruskawki, że musiałam z nimi coś upiec. Jest to późna odmiana truskawek ale są lepsze w smaku jak nie które wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt(...)jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką: 2 galaretki truskawkowe 900 ml wody 400 g świeżych truskawek Krem straciatella 500 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1/3 szkl wody 3 łyżeczki
Ala piecze i gotujecukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Budyniowa pianka : 2 budynie malinowe Winiary 5 białek 1 szklanka cukru 100 ml oleju 2 szklanki malin Porcja ciast jest na blaszkę o wymiarach 25 / 25 ja jednak upiekłam w blaszce o wym 24 / 36 i też wyszło dobre . Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem(...)przestygnięcia. Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodać budynie i wymieszać Cienką stróżką ciągle mieszając wlewać olej . Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Następnie ułożyć maliny i zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut. Wierzch ma być złocisty. Smacznego :) Ziarenkowo http://www.ziarenkowo.com
Sama słodycz i szczypta chilidelikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię