Orzeźwiająca rozpusta. Idealnie skomponowane smaki. przepis na dwie porcje CHŁODNIK 500 gram arbuza bez skóry i pestek 100 gram malin pieprz grubo ziarnisty cukier puder Arbuza blendujemy razem z malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem
na gazieDzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne
Pink EnvelopeTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone – na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki250 g serka mascarpone200 ml śmietanki 36%3 łyżki cukru pudruherbatniki – na spódpół filiżanki mocnej kawy – schłodzonejowoce – truskawki, maliny, borówkikakao – do posypania z góry Sposób przygotowania Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W oddzielnej
Pink EnvelopeBabcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej – maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia
Pink EnvelopeTakie bułeczki robi się szybko i są tanie . Oczywiście pomijam czas wyrastania ciasta , ale tego nie da się już przyspieszyć. Idealnie pasują do kubka kawy czy
Malinowa Kawiarenkaryż jaśminowy nie mogłam się oprzeć pokusie i go zakupiłam okazał się bardzo smaczny i polecam go wszystkim którzy go jeszcze nie jedli ;] Składniki: - 1 torebka ryżu jaśminowego - 200g malin - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2łyżki cukru Wykonanie: Do małego garnuszka wrzucamy maliny zasypujemy je cukrem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, po przestygnieciu dodajemy jogurt i mamy gotowy
Tanio szybko zdrowozakamarkach kuchennych i znalazłam lekarstwo! Tego mi było trzeba! Składniki -Wasza ulubiona herbata u mnie nie bez przyczyny właśnie dzisiaj Hawajska Owocowa ,a co! Od SKWORCU -sok Malina z miodem u mnie od ETERNO -kruche ciasteczka , które można posmarować konfiturką. U mnie romantyczne księżyce -pełna słońca Konfitura Pomarańczowa od ETERNO Zaparzyłam Hawajską Owocową. Wlalam gęstego i naturlanego(...)soku – Malina z Miodem pysznie smakuje! I zabrałam się za ciasteczka. Po jednym. Jedno po drugim smarowałam wspaniałą pomarańczową konfiturą. Przyznam się szczerze po ponad 10 latach mieszkania na Sycylii, gdzie cytryna i pomarańcz leży na trawie jak u nas jabłka...to nie spotkałam się nigdy z konfiturą pomarańczową. I przyznaję, że ta mi smakuje. Nie jest gorzka
Z Kuchni Do Kuchninaleśników z chrupiącymi brzegami z orzeźwiającym serkiem waniliowym i sezonowymi owocami. Składniki 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 4 waniliowe serki homogenizowane borówki, maliny Przygotowanie Roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, następnie mąkę i sól. Dokładnie rozmieszać – można mikserem, ale nie trzeba (zwłaszcza jak dziecko właśnie ma południową drzemkę;). Na koniec dodać porządną łyżkę(...)patelni mogą być troszkę sztywne, ale za chwilkę zmiękną, a brzegi pozostaną chrupiące. Każdego naleśnika posmarować serkiem waniliowym, posypać owocami i złożyć. Na wierzchu położyć łyżkę serka i ozdobić malinami i borówkami. Trzeba robić szybko, bo najlepiej, jeśli naleśniki są ciepłe, a serek i owoce orzeźwiająco chłodne. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 6- 8 naleśników, czyli jakieś
Kulinarne Inspiracjewiosny! Już sam widok dodaje energii prawda? Po zimie trzeba jakoś pobudzić organizm do życia;) W oczekiwaniu na pełne świeżych, pachnących owoców lato używam mrożonych malin, dojrzałego mango, bananów oraz domowego mleka kokosowego . Koktajl znika w mgnieniu oka! Składniki na 4 szklanki 1 szklanka mrożonych malin (nie trzeba ich rozmrażać) 1 dojrzałe mango 1 dojrzały
Kulinarne InspiracjeDłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane
Malinowa KawiarenkaWiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych jagód lub malin. Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej. Urocze, małe "łakotki" ,s zybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :) Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;) Muffiny(...)zmielona skórka pomarańczy, olejek pomarańczowy, cukier) przyprawę kupisz w KLIK 1 duże jajko 220 ml kefiru 125 ml oleju 15 dag mrożonej borówki amerykańskiej , jagód lub malin Suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej . Do suchych składników przelewam mokre
Takie tam pichceniecukru pudru; Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników. Składniki na polewę: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady; 30 g masła; Dodatkowo: 250 g malin lub wiśni; Wykonanie: Masło rozpuścić razem z czekoladą na małym ogniu, cały czas przy tym mieszając. Ostudzoną roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Roladę natychmiast posmarować kremem, ułożyć maliny i zwinąć
In my kitchenmąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szklanka cukru pudru; 1 szklanka naturalnego jogurtu lub zsiadłego mleka; 2 jaja; 1 cukier waniliowy; 1/3 szklanki oleju; 1 szklanka mrożonych malin; 1/2 tabliczki białej czekolady (50g); Wykonanie: Czekoladę posiekać na drobne kawałki. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować(...)jogurt lub zsiadłe mleko, jaja i olej. Zmiksowane składniki dodać do sypkich składników, dodać mrożone maliny oraz czekoladę i wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Muffiny piec przez 25-30 minut w temperaturze
In my kitchenCiasto upieczone przeze mnie jeszcze w sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki(...)migdałów; 210 g cukru pudru; 200 g miękkiego masła; 4 jajka; 1 łyżka miodu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 budyń waniliowy w proszku; 400 g owoców (u mnie maliny i morele); 3 łyżki płatków migdałowych; 2 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku
In my kitchenodpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 sztuki sera typu camembert (użyłam President) 4 łyżeczki Pigwa z Miodem 2 łyżeczki Malina w syropie 2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego Wykonanie: W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Odkroiłam wierzch sera, do środka którego włożyłam lekko odsączoną z syropu(...)pigwę z miodem i łyżeczkę malin z syropu, przykryłam z powrotem odkrojoną częścią. Położyłam ser na papier do pieczenia i włożyłam go do ceramicznej foremki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 15 minut. W czasie kiedy ser się piekł, ja zrobiłam sobie wzorek z kremowego octu balsamicznego figowego, który służy jako do jako dopełnienie smaku
Blondynka Gotuje