można nic nie dodawać. Jest wiosna, ma być słonecznie i przyjemnie więc mój koktajl jest owocowy. A ponieważ nie mogłam się zdecydować czy wolę ananasy z bananami czy maliny z sokiem pomarańczy, więc połączyłam wszystko co miałam i oto jest - Bardzo Owocowe Smoothie :)składniki2 kiwi2 banany1/3 ananasasok z 3 pomarańczygarść malinprzygotowanieOwoce pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki
Stare Garyszklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy wodą i prażymy na małym ogniu do momentu aż się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek(...)Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu. Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypodac w kilka minut.Skladnik na sos dla 2 osob:100 g mrozonych jagod-kilka garstek20 g mrozonych malin1 lyzka stewii lub cukrukubeczek jogurtu greckiegoWykonanie: Do rondelka wrzucic jagody z malinami ,wsypac lyzke stewii i rozmrozic na malym palniku.Doprowadzic do wrzenia ,mala chwilke pogotowac.Przygotowane kluchy polac sosem jagodowym , dodatkowo podac jogurt.Smacznego!Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia.I to nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soliNadzienie: 300-400 g twarozku + cukier(lub miod)+2 lyzki jogurtuowoce:1 nektarynka,150 g truskawek,garstka borowki amerykanskiejsok z 1/2 cytryny lub 1 lyzka octu balsamicznegoPolewa:150 g malin (u mnie mrozone)-na polewe owocowa1 lyzka cukru lub miodu 2 lyzki oleju do smazenia nalesnikowwiorki kokosowe-opcjonalnieWykonanie:Skladniki na ciasto nalesnikowe wymieszac trzepaczka balonowa i odstawic przynajmniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Juz nie pamietam jak dlugo lezy u mnie silikonowa foremka do wyrobu pralinek i nie pamietam zebym ja kupowala ( pewnie jakis dodatek promocyjny! ) ,bo przyznam szczerze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wprawdzie nie miałam już w planach piec pierników , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było
Malinowa Kawiarenkakremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem(...)czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia mielony cynamon jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g jogurtu waniliowego 150 g mrożonych malin cukier puder do posypaniaSkładniki podzielić na suche i mokre (fot.1). Mąkę przesiać do miski i dodać resztę suchych składników. Następnie dodać po kolei wszystkie mokre składniki, mieszając całość drewnianą łyżką. Należy jedynie(...)zwrócić uwagę, żeby na końcu dodać olej i wlewać go małymi porcjami. Na koniec wsypać mrożone maliny i delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotować papilotki. Napełnić je ciastem (fot.2). Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym mieszkaniu rozchodzi się piękny malinowy zapach... nie sądzę
Świat Ciastaprzystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo, że byłam bardzo głodna. Do kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem
Pasja SmakuPierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania .Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też .Pierniczki upiekłam z przepisu ( z
Malinowa KawiarenkaJakoś tak mam ,ze zawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami ,których to już cała micha czeka na
Malinowa KawiarenkaUzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem. Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji. NALEWKA MALINOWA -1 litr dojrzałych malin -0,75 kg cukru -0,25 l spirytusu -1 litr czystej wódki Maliny wsypać do słoja, zasypać cukrem. Następnego dnia wlać wódkę i odstawić słój na 4 tygodnie
Maminek kulinarnychłodne, jesienne i zimowe wieczory. Warto przygotować zapas herbatki z suszu owocowego. Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy
Maminek kulinarnySkładniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki cukru owoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy : Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową(...)musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem. Na "szczycie" deseru wykładamy owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki. Deser podajemy schłodzony, więc na około 5 godzin powinien powędrować do lodówki
Smakowity Blog KulinarnyJuż ostatni dzwonek by rozpocząć piernikowe szaleństwo . Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon , goździki . kardamon ... rozsiewają swój aromat . Tegoroczne "pierniczenie
Malinowa Kawiarenka