Składniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny lub inne owoce Krem do dekoracji ( ew może być gotowy w proszku ) Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku ( jeśli mamy 2 takie same galaretki(...)trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą Przekładamy masę do tortownicy o śr. 20 cm wyłożoną folią spożywczą ( możemy wcześniej do masy wsypać np maliny i delikatnie wymieszać ) Wkładamy do lodówki do stężenia Po kilku godzinach przykrywamy delikatnie torcik talerzem i odwracamy , delikatnie otwieramy tortownice i zdejmujemy delikatnie folie Dowolnie dekorujemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSkładniki: 2 świeże figi 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kawałeczek kory cynamonu 1 plasterek świeżego imbiru 1 goździk 2 łyżki wody garść malin 2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż. Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu. Włożyć figi, oblać sosem(...)dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami. Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje. Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym. Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem
Kulinarny karnet Christopheraczarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ] . Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami. Smak aromatycznych malin i różowe wino Celebro [TUTAJ] tworzą doskonały duet. Przygotowując takie winno owocowe trio najpierw zalewamy porzeczki ,czekamy aż galaretka stężeje i dopiero wtedy nakładamy winogrona ,które zalewamy schłodzoną(...)jasną galaretką . Po stężeniu drugiej warstwy nakładamy maliny i zalewamy różową galaretką. Połączenie lekkich, delikatnych smaków win i owoców z cięższymi stanowi ciekawe doznania smakowe. Więcej o tych doskonałych winach na - www.facebook.com/KlubCelebro
Kulinarny karnet ChristopheraSweet dessert with fruit. Składniki. 1 galaretka cytrynowa 250 ml mleka skondensowanego 3 owoce kiwi 1 szkl. malin Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu, czyli w 250ml wrzącej wody. Odstawić ,aby lekko stężała. Owoce kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć w pucharkach wokół ścianek. Do tężejącej galaretki wlewać stopniowo zimne mleko i miksować. Galaretkę-ptasie mleczko(...)nałożyć do pucharków. Przybrać malinami. Mamy pyszny, rajski deserek
Kulinarny karnet ChristopheraPersian wind". Składniki. 3 jabłka 2 białka 3-4 łyżki cukru 2 łyżki dżemu z limonki lub moreli winogrona, maliny do przybrania sok z cytryny Wykonanie. Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Włożyć do rondelka, wlać łyżkę wody, dodać 2 łyżki cukru i dusić ,aż jabłka będą się rozpadać. Gorące zmiksować i wymieszać z dżemem(...)białek ubić pianę dodając pod koniec 1-2 łyżki cukru i przecier jabłkowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wyłożyć gorący mus na talerz lub miseczki i udekorować malinami i winogronami. Mus schłodzony jest również smaczny
Kulinarny karnet ChristopheraTo ciasto jak żadne inne kojarzy mi się z jesienią. Marchewka , bakalie , zapach cynamonu rozgrzeją nas gdy za oknem jesienna plucha. Ciasto już samo w sobie
Malinowa Kawiarenkarecepta? Smoothie! Cóż lepszego może być od świeżych owoców zmiksowanych z jogurtem i lodem? W czasie upałów to prawdziwe zbawienie, a dodatkowo bomba witaminowa. Truskawkowy klasyk Jagoda+malina+truskawka Wiśnia+jagoda Malina+nektarynka Wszystkie koktajle zostały przygotowane na bazie jogurtu naturalnego 0% tłuszczu i 0% cukru oraz lodu. Każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną wersję- możliwości są wręcz
peanutbuttermonsterupalne dni świetnie sprawdzi się coś lekkiego i orzeźwiającego, jak na przykład mus owocowy czy "serniczki" na zimno. MUS OWOCOWY Pyszny miks przygotowany ze zblendowanych malin, brzoskwiń i kiwi z dodatkiem wiórek kokosowych. Taki deser, nie dość, że jest banalnie prosty, to zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C, witaminy B3, kwasu
peanutbuttermonsterwymienionym wyżej nabiałem lub z czymkolwiek, na co mamy ochotę- wszystko świetnie się sprawdzi. Poniżej kilka pomysłów: Banan, masło orzechowe, serek wiejski, truskawki, wiórki kokosowe, migdały Twaróg zmiksowany z malinami, twaróg zmiksowany z jagodami, jagody, maliny, jagody goji Masło orzechowe, gruszka, truskawki, twaróg, sezam, cynamon
peanutbuttermonsterpięknym, różowym kolorze. Ciacho wychodzi puszyste, miękkie i aromatyczne- nie sposób mu się oprzeć! SKŁADNIKI: 30g otrębów żytnich 70g banana 2 białka jaj 4 łyżeczki twarogu chudego garść malin 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon imbir 2-3 łyżki wody-opcjonalnie WYKONANIE: Do dużego kubka wsypujemy otręby Dodajemy białka jaj, pokrojonego na kawałki banana, maliny, twaróg, proszek do pieczenia oraz
peanutbuttermonsterbezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Czekoladę drobno siekamy i również dodajemy do ciasta. Przelewamy(...)formy o średnicy ok. 21 cm. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://mientablog.com/bezglutenowe-ciasto-z-czekolada-i-nuta-kawy/&blog=http://mientablog.com';
Mienta blogTestowanie śmietanki czekoladowej Torcik malinowy Składniki: śmietanka czekoladowa - 750 ml żelatyna -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka maliny - 1 pojemniczek galaretka truskawkowa - 4 opak woda gotowana do galaretek - 1,5 litra listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki czekoladowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretki rozpuścić(...)gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia Biszkopty ułożyć na dno tortownicy, wylać śmietankę czekoladową, odstawić do stężenia. Następnie wylać połowę galaretki, zastudzić. Na galaretce ułożyć umyte i osączone maliny, udekorować listkami mięty. Zalać pozostałą galaretką, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusikwiatki na waflach to była moje pierwsza próba... choć wyszły bardzo smaczne to następnym razem będą na pewno jeszcze ładniejsze ;) Składniki: 200 ml śmietany 36% kilka malin 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1 opakowanie wafli ryżowych w polewie truskawkowej Sonko Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z śmietan fixem(...)łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na wafle ryżowe. Maliny miksujemy blenderem, dodajemy cukier puder i robimy kropeczki w kwiatkach z bitej śmietany
Aga w kuchniwiem jak wy, ale ja uwielbiam takie domowe naleweczki ;) Składniki: 1 kg malin, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500g cukru. Przygotowanie: Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres ok. 2 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez sitko, przecierając owoce. W garnku gotujemy wodę
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg malin, 1 opakowanie żelfixu 2:1 na 1 kg owoców Dr Oetkera. Przygotowanie: Maliny przebieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Gotujemy je ok. 10 minut. Następnie wsypujemy żelfix i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, tak by cały żelfix rozpuścił się. Następnie gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoiczków, zakręcamy. W garnku wyłożonym bawełnianą
Aga w kuchni