Delicji". Przeszklone lodówki pełne były galaretek i kremów sułtańskich Mmmmmmmm, rozmarzyłam się. Nic nie szkodzi, mam przecież swoje "Delicje". SKŁADNIKI: na 3 porcje 8-10 małych bezików 3 łyżki malin (użyłam mrożonych) 200 g serka homogenizowanego straciatella 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru kilka truskawek pokrojonych na ćwiartki A jak to zrobić: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem(...)pudrem. Dodatkowo dodałam do niej 3 rozgniecione, mocno dojrzałe truskawki, co pozwoliło mi uzyskać lekko różowy kolor. Na dno pucharka ułożyć,pokruszone bezy. Kolejne warstwy to: serek straciatella maliny pokruszone bezy bita śmietana. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Podawać schłodzone
Kuchnia w opałachtwaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy * płatki migdałowe- 50 g Dodatkowo: * maliny- 200 g * płatki migdałowe- 20 g * czekolada- 100 g * olej- 1 łyżka Sernik: Piekarnik nastawić na 170 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Wbić jajka, przełożyć(...)folią aluminiową). Uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Czekoladę roztopić wraz z olejem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać górę sernika. Ozdobić płatkami oraz malinami. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDelikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji
Bulliomodyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy: 100 g malin cukier do smaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie(...)mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem. Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić a następnie odstawić do przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować
Bulliojajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g cukru pudru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, ponadto: cukier puder do posypania, ziarna granatu, maliny świeże, albo mrożone. Przygotowanie: Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy(...)pomocą łyżki do papilotek lub foremek sylikonowych, do 2/3 ich wysokosci. Muffinki pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Patyczkiem sprawdzamy czy środek nie jest wilgotny. Maliny rozmrażamy i przecieramy przez metalowe sitko, aby oddzielić mus od pestek. Muffinki posypujemy cukrem pudrem, polewamy musem malinowym i dodajemy ziarenka granatu. Smacznego
Moniki Smakołykidelikatny aromat jej picie jest prawdziwą przyjemnością. W chłodne dni, podawana na ciepło, przynosi uczucie ukojenia, a podana na zimno odświeża i orzeźwia w letnie upały. Owoce maliny są naturalnym źródłem witamin: C, A, B2, PP, mikroelementów i soli mineralnych. To doskonały dodatek w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień. Zawarte w malinach substancje wykazują działanie przeciwgorączkowe i oczyszczające. Posłodziłam
Z Kuchni Do Kuchnisałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu glassa balsamiczna (najlepiej malinowa) 100 g sera feta mały granat 2 duże łyżki puree ziemniaczanego pietruszka Umyte filety nacieramy oliwa, sokiem z limonki oraz pieprzem(...)cayenne. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. W tym czasie maliny gotujemy aż nieco zgęstnieją i doprawiamy cukrem i pieprzem. Przecieramy je przez sito. Fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy z granatem. Gotowa rybę podajemy z puree posypanym świeżą pietruszką, sałatką i polewamy ją sosem malinowym oraz odrobina glassy balsamicznej. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogSkoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre
Malinowa Kawiarenkaoficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy
Kuchnia Pełna Pasjimajerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki(...)koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi
Moja smaczna kuchniałyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli SOS BALSAMICZNY MALINOWY: *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego (ze sklepu Mantini) 4 łyżki musu z malin domowego DODATKI: 1 pomidor 1 kulka sera mozarelli sos pomidorowy domowy oregano Skworcu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam(...)minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem, aby odparowac nadmiar wody z pomidora. Sos Balsamiczny Malinowy: Do rondelka wlewam kremowy ocet balsamiczny kremowy i mus z malin i podgrzewam do czasu połączenia się składników, często mieszam, aby sos się nie przypalił. *jeśli nie macie kremowego octu balsamicznego figowego, możecie użyc zwykłego, ale wtedy należy dodatkowo dodac syrop
Blondynka GotujeWprawdzie święta już dawno za nami , ale jeśli ktoś nie nasycił się świątecznymi wypiekami to polecam takie oto czekoladowe muffiny z korzennym aromatem i niespodzianką
Malinowa Kawiarenkałyżki komosy ryżowej Vibio - 200 ml mleka - 1 łyżeczka miodu - 1 płaska łyżeczka stewi waniliowej - 5 truskawek lub inne dowolne owoce - 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego - kilka malin Quionę wypłukać. Następnie uprażyć na suchej patelni przez 5 minut. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać stewię waniliową (bądź dowolny aromat) i gotować ok. 20 minut, do całkowitego wchłonięcia mleka. Przed(...)końcem gotowania dodać miód i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. Podzielić na dwie części. Najpierw przełożyć do słoiczka jedną połowę, następnie polać jogurtem naturalnym, ułożyć kilka malin, przykryć pozostałą częścią komosy i przystroić truskawką :) Smacznego! :) Wysokiej jakości quinoę możecie zakupić w sklepie Coś dla zdrowia :) Zajrzyjcie do oferty, bo jest tam dużo ciekawych i zdrowych pozycji
Zdrowie na języku :PWeekendowe pieczenie to dla mnie chyba najlepszy sposób na chandrę. :) Od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami. Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków(...)owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki
Kuchnia EllieMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa Kawiarenka