BRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione lody (ja użyłam domowych karmelowych) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez(...)piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut, aż spody ładnie się zrumienia, a brzoskwinie lekko podpieką. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posypać cukrem pudrem. Można ozdobić malinami. Na jeszcze ciepłe tart nakładać gałkę ulubionych lodów. Jeść na ciepło. Smacznego
KUCHARNIAkońcu nie będzie już ani jednego, to wtedy nastąpi Boże Narodzenie. - No tak - Tygrysek pokiwał głową - to chyba jasne. (...) A czy dałoby się to zrobić z malinami? Czy wyszłoby to samo? - Tak, oczywiście. Tylko, że nie mamy malin (...). Jest tylko kompot malinowy, ale kompot się do tego nie nadaje. Bo cały stół by się lepił. (...) A zwykłe
KUCHARNIApyszności dzisiaj na blogu? Nic innego, jak jeden przepis z moich ulubionych owocowych przyjemności. Koktajl owocowy! Słodki, jednak bez dodatku białego cukru. Orzeźwiający, ale to tylko z wyboru, bo maliny były zamrożone. Smaczny, bo połączony z bananem. Składniki (2 duże porcje): 2 średnie banany, 100g malin, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Jak przygotować? Wszystkie składniki przekładamy
Chocolate Stop Temptingcukrem. Miksujemy na gęstą masę. 1/4 z masy przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao. Do kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód, malinę na środek - dociskamy. Malinę przykrywamy łyżką ciasta kakaowego, które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk. Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta
BaRepasSpróbujecie? Sernik dyniowy z musem malinowym Spód: 300g herbatników 180g masła Masa serowa: 1kg sera 6 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka dyniowego puree szklanka cukru Mus malinowy: 200g malin +opcjonalnie cukier do smaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą(...)cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą
Zapiski Młodej Żonymoże by tak zrobić lody? Kremowe, słodkie, przełamane kwaskowatą malinową nutą? Tak! To bardzo dobry pomysł! Lody filadelfijskie z malinami Do wykonania lodów wykorzystujemy bazę z tego przepisu, dosłodzonej miodem lub dodatkowymi 100g cukru pudru. Do bazy dodajemy 300g wystudzonych malin, usmażonych uprzednio na patelni bez dodatku cukru
Zapiski Młodej ŻonyKrzaki malin w sadzie dzielnie opierają się chłodom jesiennych nocy. Nieprzerwanie owocując rodzą już dużo mniejsze, ale o wiele bardziej aromatyczne owoce niż te z początku sezonu. Czasem przynoszą do domu koszyczek tych pachnących cudów i próbuję nacieszyć się ich smakiem jeszcze przez parę dni. Do pierwszych przymrozków. Ten krem na pewno mi w tym pomoże. Malinowy curd 2 szklanki(...)malin 80 g masła 3/4 szklanki cukru sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 4 żółtka Wszystkie składniki mieszamy razem w rondelku z grubym dnem. Ciągle mieszając powoli podgrzewamy*. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i przecieramy przez sito do słoiczka. Pozostałe pestki z powodzeniem możemy wykorzystać jako dodatek do kruchych ciasteczek. Przechowujemy do tygodnia
Zapiski Młodej ŻonySkładniki: 250 g płatków owsianych Kłos Pol , 60 g słonecznika łuskanego, 60 g sezamu, 2 garście migdałów blanszowanych, 1 garść suszonych malin, 1 garść rodzynek, 50 g cukru trzcinowego, 5 łyżek miodu, 5 łyżek soku jabłkowego, 2 szczypty soli. Przygotowanie: Często na śniadanie jadam jogurt z musli, ale odkąd zrobiłam granolę już wiem, że musli nigdy nie kupię(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy granolę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Co 5 minut mieszamy granolę łyżkę drewnianą. Na upieczeniu dodajemy suszone maliny i rodzynki. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnego słoika. Możemy ją tak przechowywać kilka tygodni
Aga w kuchniSernik zawsze kojarzył mi się z jasnym kolorem i śmietankowo -mlecznym smakiem . Postanowiłam jednak zmienić ten mój stereotyp . Stąd tez dzisiaj sernik z dodatkiem gorzkiej
Malinowa KawiarenkaTorcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec(...)rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada z malinami
Ala piecze i gotujesobie nie odmawiać. Właśnie zrobienie sobie takiego jednodniowego detoksu jest czymś świetnym :) koniecznie musicie spróbować, a następnego dnia znowu możemy wcinać pączka :) Porcja: 4 koktajle Składniki: 100 g malin 150 g świeżego ananasa 1 ogórek ok 60 g 4 łyżki siemienia lnianego 15-18 listków świeżej bazylii 1 szklanka wody niegazowanej Kochani kupujcie taniej :) świeże owoce możecie(...)znaleźć w promocji Przygotowanie: Siemię lniane zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 15 minut. Maliny, ananasa i obranego ogórka blendujemy. Dodajemy siemię lniane, bazylie i wodę wszystko starannie blendujemy. Pychota! Smacznego
Niezły Młyneknadzieję, że będzie smakowało. SKŁADNIKI: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli 1 jajko masło do posmarowania foremek na wierzch: 1 szklanka malin 1 gruszka 3 jajka 200 ml śmietany 80 g cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników szybko zagnieść(...)minut do nagrzanego pieca. Wyjąć i ostudzić. Temperaturę piekarnik zredukować do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Jajka rozbełtać ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Maliny i pokrojoną w plasterki gruszkę ułożyć w tartaletkach, polać sosem i piec ok. 30 minut
Kuchnia w opałachszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru miseczka malin 100 g czekolady mlecznej A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać(...)przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć. Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałachsypialni i poduszki, którą nakryję głowę, zbliża się nieuchronnie. Podejmuję walkę... SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 50 g płatków z białej czekolady 200 g malin (użyłam mrożonych) 1/2 laski wanilii A jak to zrobić: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać płatki czekolady, maliny (zamrożone, w innym przypadku sok zabarwi całe lody), miąższ z wanilii
Kuchnia w opałachcukru pudru 350 g mąki + 1 łyżka 2 jajka 1 żółtko 50 g miękkiego masła szczypta soli 100 g białej czekolady 3 łyżki migdałów w płatkach 100 g malin (mogą być mrożone) A jak to zrobić: Rozczyn. Mleko przelać do miski, rozkruszyć do niego drożdże i dodać po łyżce cukru i mąki, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić(...)można podsypywać je lekko mąką). Ciasto zostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Wykładamy rozdrobnione maliny zachowując małe odstępy, posypujemy migdałami i startą czekoladą. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plastry 3-4 cm i układamy je w formie (użyłam formy do tarty) wyłożonej papierem
Kuchnia w opałach