Sezon na truskawki w pełni. Kilka moich propozycji na ciasta z nimi w roli głównej. truskawkowe usta Adama czekoladowo truskawkowy sernik na zimno ciasto truskawkowo-kokosowe truskawkowy tunel torcik serowy czekoladowo-truskawkowy truskawkowy przekładaniec fale dunaju z truskawkami muffinki z truskawkami tartaletki z truskawkami pod kruszonką
słodki bratekFASOLOWE BROWNIE CZEKOLADOWE Jedno z najbardziej wilgotnych ciast jakie jadłam. Niesamowicie kremowe, ciężkie i mokre. Ciasto jest bez mąki, a cały sekret tkwi w fasolce, która zawiera dużo skrobi. Nie zawiera również cukru. Słodzikiem są banany i daktyle, więc są to naturalne cukry. Niczego nie brakuje w smaku, a fasola jest nie wyczuwalna. Gdyby ktoś zapytał mnie czym jest zastąpiona
Kuchnia PaulettesBabka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna(...)zyskuje dodatkowo migdałowy aromat 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao) 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Babka czekoladowa – jak to zrobić? Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na gęstą, puszystą pianę
CiastkozercyTort czekoladowy z kremem malinowym Tort czekoladowy z kremem malinowym to moja kolejna propozycja na pyszny, lekki tort z wykorzystaniem bitej śmietany i malin. Takie torty u mnie są najchętniej jedzone - co zrobić? Trzeba je robić Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami Pyszny, lekki tort, który(...)jedną małą. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć dużą część kremu, nakryć drugim blatem biszkoptu i ponownie wyłożyć dużą część kremu, nakryć trzecim krążkiem ciasta. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Czekoladę zetrzeć na tarce, oprószyć tort czekoladowy z kremem malinowym i udekorować świeżymi malinami. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin - optymalnie na całą noc Artykuł Tort czekoladowy z kremem malinowym
WSZYSTKO SMACZNEsię jako deser do popołudniowej kawy, można je również wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są puszyste i mięciutkie, a ciasto w swoje strukturze przypomina ciasto francuskie. Do nadziania rogalików użyłam masła czekoladowego, ale równie dobrze może to być twarożek, marmolada czy budyń. Jak przygotować domowe rogaliki twarogowe? Z masła, twarogu, mąki i żółtka zagniatamy ciasto(...)wyrabiamy ręką albo za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duże koło i kroimy na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu każdego trójkąta układamy po niecałej łyżeczce masła czekoladowego. Zaczynając od tego szerokiego brzegu zawijamy rulon, który brzegi nieco
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże(...)czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała. Przygotowanie musu czekoladowego Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy
W kuchennej krainieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne to mało powiedziane, ciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170°C gotowe ciasto studzimy , polewamy polewą czekoladową i jeżeli chcecie to można posypać wierzch orzechami. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/buraczane-ciasto-czekoladowe
Słodkie zapomnienieCiasto milky way to pyszny i delikatny kakaowy biszkopt przełożony mlecznym kremem na bazie masła i mleka w proszku. To idealne ciasto na wyjątkowe okazje, domowe uroczystości czy niedzielne desery. Bardzo proste w przygotowaniu, efektowne. Polecam udekorować je polewą czekoladową i owocami, najlepiej sezonowymi, malinami, truskawkami, borówkami. Polecam pyszne ciasto milky way, które zachwyci smakiem i wyglądem Twoich gości. Ciasto(...)oleju SKŁADNIKI NA KREM: 100 ml mleka 250 g masła 80 g drobnego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1,5 szklanki mleka w proszku Dodatkowo: polewa czekoladowa + owoce do dekoracji Ciasto milky way, zamiast polewy możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Uwagi do przepisu: Przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka
Zasmakuj KuchniBardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! | Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikkawałka ciasta sam, co tylko potwierdza fakt, że jest pyszne, bo Piotruś jest bardzo wybredny. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 400 g puree z dyni 250 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa czekoladowa(...)wlać śmietankę, dodać cukier trzcinowy i połamaną czekoladę. Mieszając zagotować masę, wyłączyć palnik, po czym dodać żelatynę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podawać w temperaturze pokojowej
Passions hobbies lifenieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym. Składniki na ciasto: ( na 12 dużych lub 24 małe babeczki ) 150 g czekolady gorzkiej 90 g masła jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej wlać przestygniętą czekoladę - dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Składniki dobrze połączyć. W formie na muffinki ustawić papilotki. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C odpowiednio: małe muffinki - 13-15 minut, duże 20-23 minuty. Upieczone pozostawić do ostygnięcia. Przygotować
kolorowotorcikowoPolewa czekoladowa – babcina polewa do ciast Co jest tzw. przysłowiową kropką nad „i” każdego ciasta? Oczywiście polewa Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną, prostą polewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka
Słodkie okruszkiWiśnie: galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie (mrożonych nie rozmrażać ale dodać tuż przed wykładaniem na ciasto, bo galaretka ekspresowo stężeje). Krem czekoladowy: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Wlać 2-3 łyżki kremówki, ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem (ale tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Pozostałą kremówkę(...)wrzątku, przestudzić i dodać do śmietany. Na paterze położyć jeden blat ciasta. Zapiąć wokół niego rant. Na ciasto wyłożyć połowę wiśni i kremu śmietankowego. Położyć ciasto a na nie połowę kremu czekoladowego. Kolejne warstwy przygotować tak samo. Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Polać tort, posypać orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia. W średniej misce rozgnieć banana widelcem i dobrze wymieszaj z masłem orzechowym. Wsyp cukier i makę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Wgnieć groszki czekoladowe. Formuj niewielkie kulki - najłatwiej jest używać jednakowej miarki, jak np. jedna łyżka, wtedy kawałki ciasta będą jednakowe. Lekko spłaszczaj i układaj na blaszce. Piecz przez około 10 minut
Lejdi of the houseRewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekdelikatnie na wierzchu *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie(...)gęsty ale lejący lukier *** *** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć *** *** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie. W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytem