lubić ? Są pyszne o wyrazistym smaku, kawy nie czuć wcale więc mogą nimi zajadać się również Ci młodsi, przywołują smaki dzieciństwa kiedy ten maślany czekoladowy krem wyjadało się łyżeczką z miski. Składniki: Ciasto: 1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki ciemnego kakao ½ laski(...)wanilii 1 mała płaska łyżeczka sody Czekoladowy krem: 25 dag miękkiego masła 35 dag cukru pudru 10 dag ciemnego kakao 150 ml mleka Dowolna posypka czekoladowe serduszka Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, kawę oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały
Wanilia i Kardamontakie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy(...)dnie piekarnika postaw małą blaszkę z gorącą wodą po to, żeby w piekarniku powstała para wodna. Wyjmij blaszkę z lodówki. Wylej na część czekoladową masę twarogową. Przy pomocy łyżeczki nakładaj delikatnie mus rabarbarowy na wierzch ciasta. Potem wykałaczką lub cieniutkim patyczkiem zrób kilka ósemek lub innych ruchów tak, by porozprowadzać mus w fantazyjne wzorki. Ciasto wstaw do piekarnika na około
Eat me! Fit me!Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy
Wanilia i KardamonKiedy ostatnio robiłam ciasto Pijany Czarny Las ( przepis - klik ) przyszedł mi do głowy pomysł, żeby odwrócić smakowo warstwy. Zrobić ciasto w wersji z kremem czekoladowym na jasnym biszkopcie. Efekt? Zobaczcie sami... CIASTO PIJANA AMARENA Składniki: (forma 20x30 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 35 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na dwa blaty. masa czekoladowa: Podgrzewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę, studzimy, a potem odstawiamy na godzinę do lodówki
Bon appetit mon amieakurat przepisie masę z kaszy manny studzi się, a następnie uciera się ją z miękkim masłem. Dzięki temu masa jest puszysta i lekka. Najczęściej na wierzchu ciasta znajduje się polewa czekoladowa, ale zachęcam, by zamiast niej zrobić o 1/4 więcej masy z kaszy manny i rozsmarować ją na wierzchu, a potem posypać siekanymi orzechami. Dzięki temu smak ciasta pozostanie delikatny(...)wierzchu, odkładamy najpierw 1/5 masy). Na masie kładziemy trzeci placek, na nim drugą połowę masy, a na niej ostatni placek. Wierzch polewamy polewą czekoladową lub rozsmarowujemy na nim odłożoną część masy. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Przełożone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc by zmiękło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Tradycyjnie już zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzpieczenia i całość dokładnie wymieszać. 2. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, następnie do każdego wgłębienia-papilotki włożyć po 1 łyżce ciasta, na środek 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć łyżką ciasta. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinydzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć cały krem czekoladowy. Przełożyć trzecim blatem ciasta. Na koniec wyłożyć resztę kremu kokosowego pamiętają, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Wierzch tortu ozdobić startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościprzepis :-) Składniki na ciasto kakaowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Składniki na mleczną masę: ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g miękkiego masła lub margaryny 16 g cukru waniliowego Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej(...)przerywając miksowania. Gdy składniki połączą się dodać cukier waniliowy i mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na jedną część ciasta i równomiernie rozsmarować. Całość przykryć drugą połową. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej rozpuszczone również masło i wszystko wymieszać. Gorącą jeszcze polewą polać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum
Na słodko lub wytrawniezaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto. Jak tylko składniki lekko się połączą, polecam wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać. Na początku ciasto będzie mocno się lepić, ale to normalne, im dłużej będziemy wyrabiać, tym stanie się bardziej zwarte i ładnie zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiamy około 10 minut. Jeśli robimy ciasto w robocie, wszystko od początku(...)duży kwadrat, grubości około 5-6 mm, w tych czekoladowych lubię grubsze ciasto. Na całość ciasta rozsmarowujemy miękkie masło – najlepiej ręką. W miseczce mieszamy brązowy cukier z cynamonem i posypujemy mieszanką równomiernie rozwałkowane ciasto. Zwijamy ciasto w ciasny wałek, końcówkę mocniej dociskamy. Kroimy ciasto na bułeczki – ja przecinam je na 3 równe części i te dziele kolejno
Smaczna Stronabakalie. Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne słodkie inspiracje: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym(...)spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno
Kulinarne przygody GatityWaniliowy sernik z budyniem czekoladowym Dzisiaj prosty przepis na delikatny sernik z budyniem czekoladowym. Szybki i smaczny sernik z twarogu bez mielenia. Ciemna i jasna warstwa ciasta sprawia, że wygląda bardzo dekoracyjnie. Serniki to nasza domena, żadne święta, rodzinne imprezy mniejsze i większe nie mogą się odbyć bez sernika. Serniki na ciepło czyli te pieczone jak i na zimno(...)nazywać się naszym dobrem. Do całej masy serników jakie są na Blogu dołączy dziś jeszcze jeden sernik z budyniem czekoladowym. Sernik bez ubijania piany Kremowy sernik bez jajek na biszkoptach z budyniem czekoladowym i do tego bez ubijania piany. Ciast nie dość że szybkie w wykonaniu to jeszcze stopień trudności żadne. Wystarczy ugotować budyń czekoladowy, wyłożyć na ciastka, następnie wymieszać
Dieta moja pasjamasła Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika(...)przystępuję do złożenia mazurka Ciasto smaruję dżemem z czarnej porzeczki (wystarczy 1 słoik 200 ml) Następnie wykładam masę budyniową, którą wyrównuję. Na masę budyniową wylewam czekoladę i delikatnie rozprowadzam. Mazurka odstawiam do lodówki, aż czekolada zastygnie. Na sam koniec przyozdabiam ciasto w dowolny sposób. U mnie są to kwiatki z masy maślanej i kilka czekoladowych jajeczek. Składniki na masę maślaną
Słodki sentyment500ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 x budyń waniliowy puszka masy kajmakowej gotowe wiórki czekoladowe (lub starta gorzka czekolada - dla mniej słodzących) Przygotowanie: Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Foremkę do pieczenia ciasta (u mnie duża prostokątna) smarujemy margaryną. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier(...)puder. Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana. Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy deser przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby herbatniki fajnie zmiękły
Alutka-Gotujeprosty przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z jabłkami. Lubicie ciasto marchewkowe? Ja uwielbiam. To idealny deser do kawy czy herbaty. Ciasto marchewkowe smakuje nam najlepiej właśnie w okresie zimowym. Dodaję zawsze do niego niewielką ilość przyprawy do piernika. Ten zapach podczas pieczenia… Coś cudownego. Spróbujcie. Jak przygotować ciasto marchewkowe? Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Sama korzystam z kilku(...)właśnie na małej patelni Kohersen, dzięki temu ilość tłuszczu była minimalna. A wracając do przepisu na ciasto marchewkowe… Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami jest bardzo prosty. Tak przygotowane ciasto marchewkowe można podać z polewą czekoladową lub z kremem na bazie mascarpone. Obie wersje smakują równie pysznie. Ja dziś wybrałam wersję z polewą
Słodkie okruszkiMasa budyniowa czekoladowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić(...)części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją herbacianą i wyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym
Ciastka - domowe słodkości