ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:413/1520)

Brownie z kokosową pierzynką 116

prostu kocham brownie. Uwielbiam ten czekoladowy smak i tą wspaniałą, wilgotną konsystencję ciasta. A początki wcale nie były łatwe, bo moim pierwszym brownie można było rzucać o ścianę, takie twarde było...no bo kto piecze brownie do suchego patyczka? ...no kto?? znajdzie się taki? Ale, żeby nie było - potem  było już tylko lepiej :D A oto moje nowe odkrycie(...)czyli połączenie intensywnie czekoladowego brownie z delikatną kokosową warstwą. Przygotowanie tego ciasta zajmuje naprawdę kilka chwil i nie wymaga wielu składników, i takie właśnie wypieki lubię najbardziej. Składniki: Brownie: 1)       400 g nutelli 2)       2 jajka 3)       1 żółtko

Na kulinarnym poligonie
Ciasto Oferma bez pieczenia w 15 minut – nawet dziecko je przygotuje 956

Wystarczy w rondelku podgrzać składniki na polewę, a w międzyczasie, kiedy będzie się studzić, zmiksować mascarpone i masłem czekoladowym. Następnie zostaje tylko ułożenie wszystkich składników, czyli herbatników, kremu czekoladowego i dżemu warstwowo na blaszce. Prościej już się nie da! Składniki na ciasto Oferma: 250 g sera mascarpone 170 g masła czekoladowego typu Nutella (słoik) 280 g dżemu porzeczkowego (słoik(...)wody 3 łyżki kakao   Przygotowanie Mascarpone z masłem czekoladowym miksujemy albo mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Na dnie blaszki (moja ma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na nich wykładamy połowę kremu czekoladowego i wyrównujemy. Następnie znowu dajemy herbatniki, połowę dżemu porzeczkowego, herbatniki, drugą połowę kremu czekoladowego, herbatniki, dżem i znów herbatniki. Do rondelka wkładamy cukier

e-PrzepisyKulinarne
Piernik z suszonymi śliwkami 159

się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek, bez miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI(...)pieczenia. Wylewam ciasto. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi bakaliami, np. orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
AKSAMITNA CZEKOLADOWA TARTA Z CHILLI 222

Musi przebić się przez smak czekolady, ale na pewno osoba jedząca ciasto nie powinna każdego kęsa popijać wodą. Świeże owoce i śmietana idealne skomponowały się z mocnym czekoladowym smakiem. Jestem przekonana, że ciasto Wam zasmakuje :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku

Przepisy Aleksandry
Drożdżowe rogaliki 170

Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części rozwałkowywać na kształt koła. Pociąć na trójkąty, czyli na pół, na pół i na pół czyli

W kuchni bez szafek
Ciasto Kubuś 102

żelkowych” i wstawiłam pomiędzy nie herbatniki. Z tego samego powodu zrezygnowałam z galaretki na wierzchu (za dużo żelki). W mojej wersji ciasto wyszło naprawdę smaczne i pięknie wyglądające ale jednak jego fanem nie zostanę Ciasto Kubuś, przepis na blaszkę 24×24 cm: opakowanie biszkoptów typu Lady Fingers (ok. 200g) ok. 12 sztuk herbatników maślanych Blaszkę wykładamy papierem(...)należy rozprowadzić w gorącej wodzie. I teraz przychodzi najgorszy moment w cieście. Galaretkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy. Galaretkę dodajemy do ubitej śmietanki dopiero kiedy czujemy, że zaraz zacznie tężeć. Wlewamy ją wówczas cienką strużką i chwilkę miksujemy. Całość przelewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Polewa czekoladowa: 6 łyżek gorącej wody 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao

Relaxtime
Ciasto cygańskie ścieżki 215

Pstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt 9 dużych białek 1,5 szklanki cukru(...)wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docinąć aby się przykleił. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Ciasto dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi

Monia miesza i gotuje
Gorzkie brownie z malinami 150

Ciasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność malin, jest najlepsze na świecie... Przepis podaję na dużą blaszkę 35x22 cm. Składniki: - 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta - 20 dag dobrego masła - 35 dag dobrej gorzkiej czekolady(...)dużej misce miksujemy jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy masę czekoladową oraz alkohol. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. 3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 C na ok 60-65 minut

Apetyczna babeczka
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 99

będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki(...)Mocno podsypując mąką rozwałkować każdą część ciasta na okrąg o średnicy 22-23 cm, można wałkować między dwoma arkuszami papieru, podsypując delikatnie ciasto i papier mąką, wówczas nie będzie się tak kleić. Ciasto będzie niezwykle cienkie, będzie miało grubość około 1 mm. Widelcem gęsto ponakłuwać ciasto. Jeśli podczas wałkowania powstaną małe dziurki w cieście – nie należy się martwić

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 152

będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki(...)Mocno podsypując mąką rozwałkować każdą część ciasta na okrąg o średnicy 22-23 cm, można wałkować między dwoma arkuszami papieru, podsypując delikatnie ciasto i papier mąką, wówczas nie będzie się tak kleić. Ciasto będzie niezwykle cienkie, będzie miało grubość około 1 mm. Widelcem gęsto ponakłuwać ciasto. Jeśli podczas wałkowania powstaną małe dziurki w cieście – nie należy się martwić

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 144

będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki(...)Mocno podsypując mąką rozwałkować każdą część ciasta na okrąg o średnicy 22-23 cm, można wałkować między dwoma arkuszami papieru, podsypując delikatnie ciasto i papier mąką, wówczas nie będzie się tak kleić. Ciasto będzie niezwykle cienkie, będzie miało grubość około 1 mm. Widelcem gęsto ponakłuwać ciasto. Jeśli podczas wałkowania powstaną małe dziurki w cieście – nie należy się martwić

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 290

ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru(...)boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polewę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą (1-2 mm) dziurką. Tort polać polewą, zaczynając od krawędzi, tak aby powstały „zacieki”, następnie polewą ozdobić wierz tortu. Na tort wyłożyć klika migdałów lub innych orzechów, wiórki kokosowe itp. Można też pokruszyć jeden z blatów ciasta i obsypać tort okruszkami lub zmielić klika biszkoptów

moj przepis na
Najprostsze ciasto marchewkowe 172

formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową. Składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 6-8 łyżek dobrego gorzkiego kakao 3 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż całkowitego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta czekoladowa z popcornem 207

takie ponure dni jak dzisiejszy, jesienne smutki i depresje. Już kawałeczek tego ciasta dostarcza  dawkę energii i podwyższa poziom endorfin. Dobry nastrój powraca od razu. TARTA CZEKOLADOWA z SOLONYM POPCORNEM Składniki: ciasto : 120 g schłodzonego masła 200 g mąki  50 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli masa czekoladowa: 500 ml śmietany 30% 400 g czekolady gorzkiej(...)rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. masa czekoladowa: Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę  i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę

Bon appetit mon amie
Czekoladowa strucla – drożdżówka z czekoladą 101

Czekoladowa strucla , czyli drożdżówka z czekoladą okazała się tak rozkosznie pyszna, że do zdjęcia została mi połowa. Znana jest na całym świecie jako Krantz . Najlepsza jest jeszcze ciepła – czekoladowe nadzienie rozpuszcza się wtedy w ustach. Jest pyszna zarówno na deser jak i na drugie, słodkie śniadanie. Czekoladowa strucla – drożdżówka z czekoladą – ciasto: 3 szklanki + 2 łyżki mąki(...)cieście, siekamy drobno czekoladę. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią by je odgazować. Wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 3-5 mm. Rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy czekoladą (czekoladę można też dodać do nadzienia, ale będzie trudniej je wtedy rozsmarować). Zwijamy jak roladę. Wałek ciasta przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół, zostawiając nieprzeciętą końcówkę (jak na zdjęciu niżej). Dwie części ciasta zaplatamy

Poezja smaku