Przygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna(...)należy natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.może przekona Was do robienia pączków? Do nadzienia użyłam truskawkowej marmolady, jednak możesz zdecydować jakiego nadzienia użyjesz – może to być na przykład budyń, albo krem czekoladowy, Zapraszam // Składniki (12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego ulubiona marmolada lub inne nadzienie (krem czekoladowy, budyń itp.) Dodatkowo: cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części
Via Gustocałkiem sporo. Połączenie orzechów z gorzkimi elementami czekoladowymi jest doskonałe. Ciasteczka dobre na każdą porę dnia - do szybkiego przegryzienia przed wyjściem z domu, do kawy w południe zamiast drugiego śniadania, do popołudniowego zaspokojenia potrzeby dopełnienia obiadu czymś słodkim. Dobrze się przechowują w słoiku, tydzień na pewno, może nawet i dłużej. Ciasto zagniata się bardzo szybko, bezproblemowo poddaje się lepieniu(...)mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy mąkę owsianą i wyrabiamy łyżką gładkie, nielepiące się do dłoni ciasto. Na koniec wsypujemy orzechy i groszki czekoladowe, mieszamy raz jeszcze. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około
Kronika PiekarnikaMuffinki bananowe to jeden z naszych ulubionych pomysłów na małe słodkie przekąski. Muffinki wychodzą bardzo puszyste, delikatne i słodziutkie, ale nie przesłodzone. Do ciasta dodaję kropelki czekoladowe i posiekane orzechy, co zdecydowanie dodaje im atrakcyjności. Spróbujcie! 200 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2-3 banany (około 200-210 g bez skórki(...)masy dodajemy posiekane orzechy (u mnie około 20 g słupków migdałowych i po kilka orzechów laskowych i pekanów) oraz posiekaną czekoladę/kropelki czekoladowe, mieszamy łyżką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja daję silikonowe foremki), wypełniamy je przygotowanym ciastem. Pieczemy do zarumienienia, przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na TalerzuCiasto Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z galaretką z brzoskwiniami, czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest przepyszne i warte wypróbowania. Artykuł Ciasto Brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudastopni. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem, dodajemy cukier i kontynuujemy miksowanie stopniowo wsypując mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do ciasta dodajemy płatki owsiane, kropelki czekoladowe oraz drobno posiekane migdały. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki (ok. 15 sztuk). Przygotowane ciasteczka układamy
La grande e la piccola cuocaminut pieczenie w 1 porcji: 267 kcal, B 5,7 g, W 30,8 g, T 13,3 g Składniki / na keksówkę 21 na 11 cm - 12 porcji: na ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)posyp go wiórkami kokosowymi. Odstaw ciasto i poczekaj, aż polewa zastygnie. Rada: Jeśli chcesz, możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub konfiturą owocową. Oczywiście robimy to przed nałożeniem polewy czekoladowej, gdy tylko ciasto ostygnie. Ja wolę wersję bez konfitury, za to do środka dałam suszone śliwki. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę(...)Dodac śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym. Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciastem. Udekorować polewą czekoladową ( 50 g czekolady gorzkiej rozpuścić z 50 ml śmietanki kremówki, bądż mleka, jeśli będzie za rzadka dodać więcej czekolady) i zmiksowanymi orzechami
Różne smaki w kuchnipomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy(...)wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy nią ciasto. Można jeszcze posypać całość pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzierelaksu i po prostu cieszyć się z tych wszystkich małych kobiecych przyjemności;) W tym dniu mogę też pozwolić sobie na dodatkowy kawałek ciasta, nie czując przy tym wyrzutów sumienia. A jeśli będzie to taki czekoladowo-miętowy tort - nawet i trzeci kawałek się zmieści:) Tort jest niesamowicie pyszny. Wilgotne czekoladowe blaty przełożone czekoladowym kerem z miętową nutą, dzięki niemu właśnie tort(...)nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej
Obiad gotowywspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci. Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych(...)ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha. Smacznego
Przysmaki KarolkiPyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki(...)chłodne miejsce. Następnie lekko ubijamy, żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje rozpuszczamy i mieszamy z paroma łyżkami masy czekoladowej i z powrotem wlewamy. Miksujemy i wylewamy na cytrynową warstwę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Żeby ciasto wyciągnąć z takiej formy trzeba na chwilę schować do zamrażarki lub wstawić do gorącej wody. Można lekko obkroić plastikowym nożykiem
Pani na deserDeser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała
Via Gusto