dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać. Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakao i połączyć(...)ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu. Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości. ;-) składniki: CIASTO NA TARTE: 25dag mąki pszennej 130g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli(...)chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2) Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1. Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie
SMYKWKUCHNIzmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać(...)otrzymamy trzy krążki). Pierwszą cześć piernika posmarować powidłami śliwkowymi i na wierzchu ułożyć drugą cześć piernika. Piernik znów posmarować powidłami i ułożyć ostatnią cześć piernika. 8. Brzegi ciasta posmarować przygotowanym kremem czekoladowym. Pozostały krem wyłożyć na wierzch piernika i wyrównać. Następnie łyżką zrobić w kremie wgłębiania i nierówności, aby piernik wyglądał bardziej apetycznie. Na koniec ciasto ozdobić słodkimi gwiazdkami, drażami
Mała Cukierenkaszklanka mleka (u mnie 2%) 1/3 szklanki oleju 1 jajko 4 czubate łyżeczki masy krówkowej o smaku czekoladowym Helio 1 opakowanie polewy i dekoracji mlecznej Helio płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Przygotowujemy 4 małe foremki na babeczki (, jeśli takich nie posiadacie możecie przygotować ciasto w papilotkach na muffinki). Każdą formę wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. W jednej misce mieszamy łyżką(...)składniki. Całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej kakaowej masy. Masę wykładamy do foremek. U mnie czubata łyżka ciasta, następnie czubata łyżeczka masy krówkowej o smaku czekoladowym i znów czubata łyżka ciasta (tak postępuję z każdą mini babką). Ciasta pieczemy na środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto). Czas pieczenia będzie różny
Słodkie okruszkiszklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru(...)miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce. Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp. 180C przez ok. 12-15 minut. The post Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne Przebojetort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY(...)ciasto przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać dwie łyżeczki kawy, do drugiej trzy. Tą pierwszą zaparzyć do 3/4 wysokości, do tej drugiej nalać tylko trochę wody, dzięki czemu powstanie nam mocna esencja kawowa. Nasączenie: Do ostudzonej kawy (z dwóch łyżeczek), dodać pół kieliszka wódki, wymieszać i nasączyć ostudzone i przekrojone już blaty. Krem czekoladowo
Passions hobbies lifeWitam Kochani, dziś zapraszam Was na ciasto inspirowane znanym batonikiem-Knoppers. Jest to ciasto bez pieczenia-na herbatnikach. Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej. Ciasto jest bardzo eleganckie, konkretne, słodkie. Jestem pewna, że każdemu posmakuje. Robi się je łatwo, szybko. Zapraszam Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić to ciasto. Zapraszam Was też na mój(...)deserowej -pół łyżki ciemnego kakao -25g masła -4 łyżki mleka DODATKOWO -około 400g herbatników -orzechy do posypania *opcjonalnie Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów. Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy budyniowej przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy(...)pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka zielonej herbaty 2 kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 450 ml mleka 3,2% 1 łyżka kakao 200 g masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru Śmietana: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego
Passions hobbies lifeCiasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Ja polałam "Kantyczkę" polewą czekoladową i obsypałam wiórkami kokosowymi. Wyśmienite ciasto zarówno do kawy, na niedzielę czy też ważniejsze uroczystości. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)dżemu. Na dżem ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st.C przez około 40 minut (ciasto zarumieni się i będzie pięknie pachnieć). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać do powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gęstniejącą rozprowadzić
Nastoletnie WypiekanieWitam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek. Będziemy potrzebować: 100 g cukru pudru 50 ml wody 25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne) z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach(...)polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSmaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy(...)delikatnie , łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka 50 g masła plus
Ladylaura.Torcik czekoladowo-kawowy to bez wątpienia wypiek na szczególne okazje. Jednym z najważniejszych dni w ciągu roku, które warto świętować i celebrować jest bez wątpienia Dzień Matki. Gdy sama zostałam mamą, jeszcze bardziej doceniam ten dzień i staram się, aby moja mama czuła się wtedy wyjątkowo. Staram się coś przygotować, czy to drobny prezent, czy wypiek od serca, czy też(...)prostu spędzić razem czas przy dobrej kawie. A najlepiej wszystko razem :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty
Mienta blogPyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Serek mascarpone utrzeć
kolorowotorcikowoZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie(...)wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki
CookYourselfFale Dunaju to bardzo popularne, dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Dziś polecam Was z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami(...)ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać
Nastoletnie Wypiekanie